StoryEditor

HZDS a Smer? Maxon vraví áno, Kovarčík nie

29.09.2004, 00:00
Voliči ĽS-HZDS a Smeru by privítali, keby oba subjekty bližšie spolupracovali. Tvrdí to poslanec ĽS-HZDS Miroslav Maxon. Nie všetci v strane s ním však súhlasia. "Určite nie sme pripravení hneď začať spolupracovať so Smerom," zdôraznil Ján Kovarčík s tým, že ĽS-HZDS je stredová strana, ktorá stojí na národnom, sociálnom a kresťanskom pilieri.

"Voliči nás upozornili, že tie piliere v našej politike necítiť," reagoval Maxon. V minulosti práve nie najlepšie vzťahy šéfov Smeru a ĽS-HZDS komplikovali rokovania opozície o určitej spolupráci Podľa Maxona sa však dnes "vzťahy pána Mečiara a Fica štandardizujú".
Čo s reformou
Opozícia sa nevie dohodnúť, ako naložiť so zdravotníckou reformou. Smer a KSS chcú lobovať u prezidenta, aby zákon nepodpísal. V opačnom prípade chystajú podnet na Ústavný súd SR. ĽS-HZDS včera zvolilo zdržanlivejší postoj - na prezidenta sa neobrátia, v prípade potreby sa obrátia až na Ústavný súd SR. "Jedno aj druhé stanovisko je legitímne, nevidím v tom problém," reagoval Robert Fico. Ján Kovarčík však priznal, že situácia by bola iná, "keby bol prezidentom niekto iný". Gašparovič totiž v prezidentských voľbách zvíťazil práve nad šéfom ĽS-HZDS.
V tieni svojich vlád
Strany, ktoré sa nedostanú do vlády, si obvykle zriaďujú tieňové kabinety, ktoré v priebehu volebného obdobia predkladajú svoje alternatívy riešenia problémov spoločnosti. Fakticky sa tak pripravujú na možnosť vstúpiť do vlády v nadchádzajúcom volebnom cykle. Podľa politológa Grigorija Mesežnikova sčasti opozície cítiť absenciu ponuky reálnych alternatív. "Samozrejme, že nemajú šancu sa v tejto chvíli presadiť, ale mohli im by poslúžiť, ak by sa dostali k moci," zdôraznil.
ĽS-HZDS s premiérom
Najsilnejšia opozičná strana v parlamente - ĽS-HZDS - má známeho len tieňového premiéra - je ním Tibor Mikuš. Na internetovej prezentácii hnutia je od parlamentných volieb text: "Stránka bude sprístupnená po rekonštrukcii tieňovej vlády." Podľa Maxona má však hnutie profesijné kluby, ktoré združujú odborníkov na jednotlivé oblasti. Zároveň priznal, že už je spracovaný návrh na vytvorenie tieňovej vlády. "Určite by sa na tom však malo pracovať oveľa razantnejšie," myslí si jeho kolega Kovarčík.
Smer má kompletnú vládu
Podstatne aktívnejší sú v tomto smere "ministri" Smeru. V médiách najviac vidno Fica, ktorý je tieňovým šéfom vlády. V parlamente s ministrom financií Ivanom Miklošom často živo diskutuje jeho tieňový kolega Igor Šulaj. Pomerne často vidno Roberta Kaliňáka (vnútro), Dušana Čaploviča (školstvo), k zdravotníckej reforme vystupoval Pavol Paška.
Komunisti bez vlády
Tieňový kabinet zatiaľ nemajú ani komunisti. "Vážne nad tým uvažujeme," potvrdil predseda poslaneckého klubu KSS Vladimír Ďaďo. Tieňová vláda má podľa Ďaďa slúžiť pre vnútornú potrebu strany, napr. na zostavovanie kandidátky pre najbližšie parlamentné voľby. Pred pár týždňami sa opoziční lídri ubezpečovali o potrebe úzkej spolupráce, dnes opäť ukazujú, že sa nevedia dohodnúť. "Uvedomujeme si, že momentálne nie je veľká šanca uplatniť týchto ľudí vo vláde," dodal Ďaďo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:52