TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Agentúra AP píše o násilí v slovenských nemocniciach, Kalavskej rezort to odmieta

10.12.2018, 15:33
Autor:
ČTKČTK
Rodičky a ich deti sú v nemocniciach po celom Slovensku bežne a neoprávnene zadržiavané, tvrdí AP.

V niektorých slovenských nemocniciach niekoľko dní po pôrode zadržujú rodičky proti ich vôli. Vo svojom pôvodnom materiáli to dnes napísala agentúra AP. Podľa nej opatrením trpia najmä ženy rómskeho pôvodu, ku ktorým sa nemocničný personál navyše chová hrubo až násilne.

Najviac tým majú byť postihnuté Rómky

Ministerstvo zdravotníctva sa proti tomuto tvrdeniu dôrazne ohradilo, rovnako ako nemocnica v Kežmarku, odkiaľ materiál AP pochádzal. Hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová uviedla, že úrad informáciami o údajnom násilí v pôrodniciach nedisponuje; zároveň ministerstvo uviedlo, že akékoľvek správanie personálu, ktoré by nebolo v súlade s ľudskou dôstojnosťou a s profesionálnym prístupom, považuje za nesprávne.

Rezort Andrey Kalavskej podľa AP odporúča, aby matky aj novorodenci zostávali v nemocniciach až štyri dni bez ohľadu na ich zdravotný stav. Agentúra ďalej tvrdí, že v mnohých nemocniciach je to povinné, pretože zdravotnícke zariadenia za to získavajú náhrady od poisťovne.

Eliášová sa proti informáciám o zadržiavaní žien v pôrodniciach proti ich vôli ohradila. Zároveň uviedla, že dobu zdravotnej starostlivosti po pôrode ovplyvňuje predovšetkým zručnosť matky pri starostlivosti o novorodenca, rozvoj laktácie a vykonanie všetkých vyšetrení u dieťaťa. Slovensko však zvažuje, že odporúčanú dobu hospitalizácie skráti zo štyroch na tri dni, dodala.

Agentúra AP vo svojom materiáli píše, že rodičky a ich deti sú v nemocniciach po celom Slovensku bežne a neoprávnene zadržiavané. Najviac tým trpia predovšetkým Rómky, ktoré okrem iného čelia v zdravotníckych zariadeniach rasizmu a fyzickému násiliu.

Kľúčové je poistenie

Kľúčovú úlohu podľa AP hrá poistenie. Niekoľko zdravotníkov agentúre oznámilo, že nemocnice získajú od poisťovní náhrady, ak matky aj deti zostanú v zdravotníckom zariadení najmenej štyri dni po pôrode.

Túto prax potvrdila napríklad súkromná poisťovňa Dôvera, ktorá náhrady vypláca za matky a novorodencov zvlášť, píše AP. Obaja musia v nemocnici zostať najmenej štyri dni. Matka pritom so súhlasom lekára môže zariadenie opustiť skôr.

Podľa AP opatrenie najhoršie dopadá na rómske ženy. Mnohé z nich sa sťažovali, že ich personál v nemocniciach bije, kričí na nich a ignoruje ich potreby, a to aj počas samotného pôrodu. Niektoré tiež uviedli, že na jedno lôžko sú často uložené dve ženy aj ich deti.

Niektoré Rómky z nemocníc po pôrode kvôli údajnej diskriminácii utekajú a pre svoje dieťa sa potom vrátia po niekoľkých dňoch. Zdravotnícke zariadenia si potom za starostlivosť o dieťa v absencii matky účtujú dodatočné poplatky, píše AP.

Uvedené tvrdenia dôrazne odmietla kežmarská nemocnica, ktorá reagovala s ohľadom na to, že reportáž agentúry AP je domicilovaná práve Kežmarkom.

"Je absolútne vylúčené, aby rómske pacientky boli fackované, ako sa tvrdí v reportáži, alebo akýmkoľvek iným spôsobom ponižované. Naši pacienti nie sú rozlišovaní podľa farby pleti alebo vierovyznania, žiadna segregácia v kežmarskej nemocnici neexistuje. Ide o absurdné výmysel," oznámila hovorkyňa Alžbeta Sivá .

Dodala, že reportáž AP je "nekorektne upravená tak, že odpovede nekorešpondujú s pokladaným otázkami".

01 - Modified: 2024-04-27 10:39:27 - Feat.: - Title: Jany Land s Vierkou sú rodičia! Športovec už má prvé dieťa s netradičným menom v náručí! 02 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 03 - Modified: 2024-04-24 07:09:11 - Feat.: - Title: Bolestivé zoznamy. Čakateľov pribúda, koľko dní sa čaká na operácie? 04 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 05 - Modified: 2024-04-11 14:33:49 - Feat.: - Title: Dôležitú vyhlášku Dolinková nezmení, ambulancie sú nespokojné. Niektoré pýtajú od pacientov vyššie poplatky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 05:26