StoryEditor

Kukan: Šefčovič je politik európskej úrovne. Nepovažujem ho za typického straníckeho kandidáta

18.02.2019, 17:43
Autor:
TASRTASR
Podľa Eduarda Kukana by mal byť prezident skúseným politikom a neučiť sa vykonávať túto funkciu až priamo v úrade, priznáva, že voliči môžu mať iný názor.

V prípade kandidáta na prezidenta majú podľa poslanca Európskeho parlamentu zvoleného za SDKÚ-DS Eduarda Kukana vyššiu hodnotu politické skúsenosti ako silný osobný príbeh.

"Rozhodnúť by mali politické skúsenosti a pripravenosť jednotlivých kandidátov viesť krajinu. Orientovať by sa mali tak, aby už na to boli pripravení a neučili sa, keď prídu do úradu, všetky veci od začiatku," povedal v diskusii na Tablet.TV Kukan.

SDKÚ-DS už dnes pokojne spí na cintoríne histórie

Aj keď podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič kandiduje na základe podpisov poslancov Smeru-SD, Kukan ho nepovažuje za typicky straníckeho kandidáta.

"Poznám ho dvadsať rokov, nikdy nebol členom žiadnej politickej strany. Vždy to bol perfektný profesionálny diplomat, ktorý sa vypracoval na politika európskej úrovne," povedal Kukan.

Sám v minulosti kandidoval na post prezidenta za SDKÚ-DS a druhé kolo mu ušlo o tri tisícky hlasov, vďaka ktorým sa napokon do súboja s Vladimírom Mečiarom prebojoval Ivan Gašparovič.

Dnes má Kukan v Európskom parlamente osobitné postavenie ako nezávislý člen politickej skupiny Európska ľudová strana. "SDKÚ-DS už dnes pokojne spí na cintoríne histórie. Škoda toho, ale SDKÚ zohrala dôležitú, významnú úlohu vo vývoji Slovenska, a tak to treba ponechať," poznamenal.

Hoci sám plánuje ukončiť kariéru v aktívnej politike a uvažuje skôr o prednášaní na vysokej škole prípadne konzultačnej činnosti, prezidentské voľby ho zaujímajú. "Sledujem to pozorne a porovnávam to so skúsenosťami, ktoré som získal počas svojej prezidentskej kampane. V aktuálnych prezidentských voľbách som bol dosť dlho na rozpakoch, koho z toho pelotónu budem voliť," poznamenal.

Kukan: Bugár je skúsený harcovník

Hoci je presvedčený o tom, že prezident by mal byť skúseným politikom a neučiť sa vykonávať túto funkciu až priamo v úrade, priznáva, že voliči môžu mať iný názor.

"Nálady voličov nikdy presne neodhadnete, to môžem povedať aj sám podľa seba. Dnešná ponuka je zaujímavá. Je tam podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Je tam pán Mistrík a pani Čaputová so silnými osobnými príbehmi. Pána Harabina by som radšej ponechal stranou," konštatoval Kukan s tým, že na čele prieskumov sa etablovala táto štvorica a ostatní kandidáti zaostávajú.

"Každý hovorí, že musíme seriózne brať pána Harabina, že sa môže dostať do druhého kola. Mám vyššiu mienku o občanoch Slovenskej republiky," dodal Kukan.

V politike osobne spoznal aj Františka Mikloška a Bélu Bugára. "Keď som kandidoval na prezidenta, jedným z mojich rivalov bol aj František Mikloško. Je to skúsený politický matador, v dejinách slovenskej politiky zohral dôstojnú úlohu. To, že sa zúčastňuje volieb, má taký prínos, že zaznejú jeho názory. Aj keď musím priznať, že jeho šance podľa prieskumov nie sú príliš vysoké," povedal Kukan.

"Béla Bugár je tiež skúsený harcovník. Je aktívny politik, zohráva na našej politickej scéne dôležitú úlohu," poznamenal. Ani v prípade Bélu Bugára však nepredpokladá, že by sa dokázal dostať až do druhého volebného kola.

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 11:01