StoryEditor

Fico hľadá svojho nástupcu

28.01.2007, 23:00
Premiér a predseda Smeru Robert Fico pravdepodobne pred budúcimi parlamentnými voľbami odovzdá kormidlo v strane niekomu inému. Dôvod? Chce sa naplno venovať len jednej z funkcií.
V článku je anketa

Premiér a predseda Smeru Robert Fico pravdepodobne pred budúcimi parlamentnými voľbami odovzdá kormidlo v strane niekomu inému. Dôvod? Chce sa naplno venovať len jednej z funkcií. "Je potrebné uvažovať o tom, že predseda vlády by bol jeden človek a predseda strany druhý človek," povedal cez víkend v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu. Na otázku, či by uprednostnil funkciu predsedu vlády, či šéfa strany pritom Fico odpovedal len veľmi neurčito. "Pokiaľ ide o moju budúcnosť, mám predstavu, čo by som chcel robiť. O téme chceme hovoriť v súvislosti s prípravou na ďalšie parlamenté voľby." Všeobecne sa však očakáva, že zmena by mohla nastať na pozícii šéfa strany.

Podľa europoslankyne za Smer Moniky Flašíkovej Beňovej by šancu stať sa predsedom mal súčasný minister vnútra Robert Kaliňák. "Vzhľadom k preferenciám jednotlivých politikov našej strany a celkovej situácii si myslím, že najpravdepodobnejšie by to mal byť práve on." Špekuluje sa aj o ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi, ktorý má na starosti politiku strany.

Šéf úradu vlády a podpredseda Smeru Igor Federič avizuje, že o prípadnom nástupcovi sa bude v strane rozhodovať až keď to bude aktuálne. "Zatiaľ takáto diskusia vôbec nezačala." Vicepremiér a podpredseda strany Dušan Čaplovič tvrdí, že v tejto chvíli si nevie predstaviť, že by túto funkciu zastával niekto iný. "Otázka nástupcu sa ešte vykryštalizuje. Ja som rád, že pán predseda je zatiaľ schopný zastávať obe funkcie."

"Minister Maďarič je v tejto chvíli najbližším a najhorlivejším spolupracovníkom Roberta Fica. Najlepšie ho obhajuje a má najväčšiu podporu zo strany premiéra," upozorňuje politológ Peter Horváth. Ako dodal, aj premiér potrebuje politické krytie vlastnej strany. V opačnom prípade by tu totiž bol stále niekto, od koho by si musel chodiť pýtať súhlas. Sociológ Pavel Haulík preto predpokladá, že Fico za seba nebude hľadať náhradníka, ale skôr niečo ako generálneho sekretára strany. "Vo vzťahu k verejnosti sa bude tak či tak prezentovať premiér naďalej, len by sa zbavil "čiernej" práce, ktorá nie je efektná a nedá sa predať vo vzťahu k verejnosti." Haulík je presvedčený, že premiér chce na svojho nástupcu preniesť povinnosť dobudovania strany zvnútra. "Predpokladám, že v tomto prípade vietor fúka od predsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Jeho strana totiž má problém konkurovať ODS práve preto, že je slabá v regiónoch." Práve Maďarič je podľa Horvátha vhodným tipom na takúto funkciu.

Plusy a mínusy potenciálnych kandidátov na predsedu Smeru podľa politológa Petra Horvátha:

Robert Kaliňák
+ charizma
+ dar reči
+ dokáže pritiahnuť isté skupiny voličov (v prieskume ÚVVM mu dôveruje mu 9,5 percenta opýtaných)

- nie je tip politika, ktorý by nechcel ísť vyššie
- mohlo by dôjsť ku konfliktom a snahe Fica nahradiť aj v ďalších funkciách

Marek Maďarič
+ v tejto chvíli má najväčšiu podporu Roberta Fica
+ tip úradníka vhodný na pozíciu "generálneho sekretára" strany
+ nehrozí, že by prípadnú funkciu predsedu strany zneužil
+ je si vedomý istých mantinelov

- nie je vhodnou tvárou do politiky
- nemá image a charizmu ako Robert Fico (v prieskume dôveryhodnosti politikov ÚVVM vôbec nefiguruje)

ANKETAKto by mal nahradiť Roberta Fica na poste predsedu Smeru-SD? Robert Kaliňák 7 (35%) Marek Maďarič 3 (15%) Pavol Paška 0 (0%) Dušan Čaplovič 1 (5%) Monika Flašíková Beňová 8 (40%) Niekto iný 1 (5%) Hlasovalo 20 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-10 15:03:00 - Feat.: 0 - Title: Devízové rezervy SR poklesli o 81 miliónov USD na 17,735 miliardy USD
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 02:01