StoryEditor

Nedôvera Ficovi. Opozícia si dá repete

07.01.2008, 23:00
Dôvera voči premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) sa bude v parlamente testovať aj do tretice. Opozícia neupustila od svojich sľubov v predvianočnom období a v januári plánuje opäť predložiť návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády.

Zástupcovia troch koaličných strán HN potvrdili, že sú za to, aby parlament tento návrh prediskutoval. Návrh by mohol do parlamentu doraziť v polovici januára. Mimoriadna schôdza NR SR by sa tak konala ešte pred začatím riadnej schôdze koncom januára. SDKÚ-DS, SMK aj KDH chcú celú záležitosť prerokovať ešte vo svojich straníckych orgánoch. Plánované je aj stretnutie lídrov opozície, aby sa zjednotili na spoločnom postupe. Opozícia vyčíta premiérovi nedôslednosť pri vyvodzovaní zodpovednosti za konanie na Slovenskom pozemkovom fonde, ale aj lacno kúpenú vinicu. Najnovšie k tomu pribudli aj Ficove výroky, že opozícia by mala sedieť vo väzení či to, že vzorom vlády je Juraj Jánošík.

Dôvodov je viacero
"SDKÚ-DS bude využívať všetky prostriedky demokratickej spoločnosti vrátane mimoriadnej schôdze, aby informovala širokú verejnosť o systéme a spôsobe vládnutia vlády Roberta Fica," uviedol predseda poslaneckého klubu Stanislav Janiš. Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš k tomu pridáva, že na celej záležitosti sa ešte dohodne prezídium strany vo štvrtok. Reakcia premiéra na aktivitu opozície bola stručná. "Koruna posilňuje, blížime sa k euru, ceny energií sa výrazne nezvyšovali, tak sa SDKÚ-DS rozhodla odvolať premiéra," sprostredkovala slová premiéra hovorkyňa Smeru-SD Katarína Kližanová-Rýsová. Za premiérom stoja jeho koaliční partneri. "Pokladáme návrh opozície za zbytočný a nerozumný, premiéra podporíme," hovorí podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni.
K SDKÚ-DS sa však plánujú pripojiť ostatné opozičné strany. Podpredseda KDH Daniel Lipšic avizuje, že sú na to pripravení, lebo dôvodov na odvolanie premiéra je viacero. "Stále sú nedoriešené prevody pôdy na Slovenskom pozemkovom fonde, Branislav Bríza je naďalej vo funkcii predsedu Správnej rady fondu." Premiér podľa neho tiež hovoril, že nebude tolerovať zlodejčinu vo vláde, ale vládna koalícia zostala v rovnakom zložení. "Všetko to bolo len také populistické gesto." K iniciatíve sa plánuje pridať aj skupina okolo Vladimíra Palka, ktorá sa pod prvý návrh nepodpísala. "Pokiaľ sa ku mne dostane hárok na zvolanie mimoriadnej schôdze, nemám s tým problém," vyhlásil Palko. Predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bardos tvrdí, že návrh by mohli predložiť v polovici januára. "Je však potrebné, aby o tom rokovali všetky tri opozičné strany alebo aspoň SDKÚ-DS a SMK."

Komentár HN:
Nepomôže ani výpredaj

Opozícia chce opäť skúšať pevnosť stoličky premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Napriek tomu, že tretí pokus ako preveriť naklonenosť parlamentu premiérovi a jeho vláde dopadne ako dva predchádzajúce (najskôr zožal podporu pri hlasovaní o rozpočte, ktoré sám navrhol spojiť aj s hlasovaním o dôvere vláde, a neskôr koaliční poslanci odhlasovali podporu premiérovi napriek tomu, že opozícia ako navrhovateľ opustila sálu na protest, aby sa o tom nemohlo hlasovať).

Fica už dvakrát podržali
Parlament už koncom minulého roka popri hlasovaní o rozpočte vyslovil aj dôveru vláde - na návrh premiéra sa o tom hlasovalo súbežne. Pár dní nato zas koaliční poslanci odmietli návrh opozície na vyslovenie nedôvery Ficovi. Opoziční poslanci vtedy opustili rokovaciu sálu na protest voči zvolaniu mimoriadnej schôdze na večer. Odzneli aj slová, že v noci pracujú len zlodeji. Marek Rybář z Fakulty politológie Univerzity Komenského hovorí, ani tentoraz opozícia neuspeje. "Dopredu je o výsledku rozhodnuté. Žiadna vládna kríza nie je, takže tam opozícia má nulovú šancu. Tým pádom celý ten návrh sleduje iný cieľ, než je odvolanie premiéra." Podľa neho je to snaha zviditeľniť sa. "Každá opozícia to používa na to, aby sa jednak dostala do médií, a aby komunikovala svojim voličom, že nie je spokojná so stavom, ktorý je na politickej scéne." Rybář je presvedčený, že v prípade slovenskej opozície je to zúfalý pokus. "Nemá vlastné témy, zrejme je aj personálne opotrebovaná, pokiaľ ide o vodcov."
Opozičná SDKÚ-DS plánuje počas tohto roka posilniť výjazdy do ulíc. Po fiasku pri večernom rokovaní pred sviatkami vyhlásil podpredseda SDKÚ-DS Milan Hort, že opozícia bude organizovať verejné zhromaždenia a rozposielať letáky, na ktorých chcú ľudí upozorniť na spôsob vládnutia Roberta Fica. Dnes SDKÚ-DS tvrdí, že to budú bežné stretnutia s občanmi, ako ich doteraz absolvovali členovia strany pri výjazdoch po Slovensku, len o niečo intenzívnejšie. KDH ani SMK sa k tejto aktivite nehodlajú pridať.

Neúspešné pokusy opozície:
- v apríli minulého roku bol na programe minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) pre kontroverzné vyjadrenia o korupcii pri obchode so zbraňami
- začiatkom septembra prišla na rad ministerka práce sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová (Smer-SD) kvôli kauze Privilégium, kde predtým Tomanová pracovala. Neziskovka získala 2-miliónovú dotáciu od rezortu práce napriek tomu, že mala dlhy voči štátu
- v decembri minulého roka čelil odvolaniu premiér Robert Fico pre podozrivé prevody pôdy na Slovenskom pozemkovom fonde, ale aj lacno kúpenú vinicu


 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 19:35