StoryEditor

Prevencia u zubára bude po novom

07.01.2008, 23:00

Tento rok sa menia pravidlá pre preventívne zubné prehliadky. Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti zrušila štvormesačný odstup, ktorý musel zubár dodržať po ukončení posledného zákroku -- plombovania alebo trhania zubu. Výsledkom bolo, že ak pacientovi nestihol do septembra spraviť všetky zákroky, nemohol už do konca roka preventívnu prehliadku absolvovať. O rok si tak ošetrenie zubného kazu u zmluvného lekára hradil z vlastného vrecka.
Zmenu navrhovali pacienti aj zubní lekári. "Zmyslom bolo, aby sa prehliadka nekonala krátko po ošetrení. Tým pádom by všetci pacienti museli byť ošetrení do septembra, aby prehliadku do konca roka stihli," hovorí predseda Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič. Zákon tak znevýhodňoval ľudí, ktorí prehliadku neabsolvovali do septembra a zuby sa im pokazili neskôr. Napokon, na tlak odborníkov aj verejnosti, zákon o zdravotnej starostlivosti novelizovali aj v tomto bode. "Obe strany hovorili, že po ošetrení drobného kazu sú schopní vykonať preventívnu prehliadku bez čakania," vysvetľuje dôvody zmeny hovorkyňa ministra zdravotníctva Silvia Balázsiková.
Len papierová výhoda
Aj podľa ministerstva pre štvormesačný limit mnoho pacientov preventívnu prehliadku jednoducho nestihlo. "Táto lehota skracovala možnosť prevencie o štyri mesiace." Od nového roka zostáva teda na rozhodnutí lekára, kedy a po akom zákroku preventívnu prehliadku pacientovi vykoná. Ten, kto sa jej zúčastní, získa -- časť ošetrenia zubného kazu mu preplatí zdravotná poisťovňa.
Pre mnohých pacientov však zostáva táto výhoda len na papieri. Ak ich lekár už má vyčerpaný limit od zdravotnej poisťovne, pacientovi navrhne termín až o niekoľko mesiacov. V prípade, že nechce tak dlho čakať, zákrok si musí zaplatiť z vlastného. Zdravotné poisťovne tvrdia, že sú ochotné sa s lekármi na zvýšení limitov dohodnúť -- ak preukážu objektívne dôvody na ich navýšenie. "Snažíme sa limity nastavovať transparentne. Ak lekár pociťuje, že sú nedostatočné, môže preukázať potrebu vyššieho limitu a my budeme s ním rokovať. Limity stanovujeme citlivo, je v našom záujme rozdeľovať peniaze tak, aby sa pacienti na ošetrenie dostali čo najskôr a nečakali pol roka," hovorí Zuzana Horníková zo zdravotnej poisťovne Dôvera.
Tretina bez prehliadky
Počet pacientov absolvujúcich prehliadku každoročne mierne stúpa. Podľa Gašiča ju tento rok absolvovalo až 70 percent populácie. A najväčší počet až ku koncu roka. "Tí, ktorí sa na prehliadku nedostavili, buď pracujú v zahraničí, alebo ide o ľudí s totálnymi protézami, či o takých, ktorí nemajú záujem o ústne zdravie." Preventívnu prehliadku zo zákona hradia dospelým raz ročne a deťom dvakrát ročne zdravotné poisťovne.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 01:22