StoryEditor

S fajčením začínajú čoraz mladší, je na to liek

12.10.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Na Slovensku sa znížil priemerný vek začínajúcich fajčiarov z 18 na 16 rokov, fajčenie priznáva milión Slovákov. Na našom trhu sa však objavil nový liek, ktorý v kombinácii s terapiou zaznamenáva prvé úspechy. "Každý môže prestať fajčiť a diagnóza F17 -- čo je závislosť od tabaku, je naozaj chorobou. Dnes sú už možnosti, ako monitorovať klinicky, či človek skutočne nefajčí, kedy fajčil naposledy a ako napreduje jeho liečba," uviedol riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica na margo spustenia nového programu odvykania od fajčenia. Pozostáva z užívania lieku, terapeutických a skupinových sedení.
Odvykacia kúra trvá zhruba tri až šesť mesiacov a podľa pacientov, ktorí ju už absolvovali, chuť na cigaretu sa znižuje už po prvých dňoch. Potreba zapáliť si sa stratila už po piatich dňoch a abstinujú už niekoľko mesiacov. Liečba vyjde fajčiara na 12-tisíc korún. Tabletky, ktoré predpisuje psychiater po komplexnom vyšetrení, si totiž pacient hradí sám a jedno balenie stojí zhruba 800 korún.
Podľa vedeckých prieskumov je tabaková závislosť rovnako silná ako závislosť od heroínu. Z prieskumov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyplýva, že z desiatich najčastejších príčin chorobnosti vo svete, ktorým sa dá predísť, patrí tabaku štvrté miesto. Na Slovensku na chorobu, ktorá s fajčením súvisí, zomiera každý štvrtý muž a každá desiata žena.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 00:02