StoryEditor

Gašparovič nevylúčil, že do volieb pôjde ako občiansky kandidát

16.12.2007, 23:00

Prezident Ivan Gašparovič bude v prípade svojej kandidatúry v budúcich voľbách hlavy štátu aj naďalej orientovať svoj program sociálne. Nevylúčil, že v prípade, ak ho Smer-SD nepodporí, bude sa o priazeň voličov uchádzať ako občiansky kandidát. Uviedol to v diskusnej relácii televízie Joj. "Ja som vždy bol politik, ktorý sa orientoval na to sociálne cítenie -- či som prezident, alebo nie. A myslím si, že práve v tomto kréde treba pokračovať. Aj ústava hovorí o sociálnom štáte, a to musí byť úlohou prezidenta. Do volieb som šiel ako občiansky kandidát, Smer-SD sa pripojil ku mne až potom. Ale v tomto momente by som šiel do volieb aj bez podpory," uviedol Gašparovič.
O svojich protikandidátov sa zatiaľ nezaujíma a svoju v súčasnosti najvážnejšiu protikandidátku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) vníma predovšetkým ako poslankyňu Národnej rady SR. Na margo kritiky premiéra Roberta Fica, že má pri odvolávaní ministrov dvojaký meter, prezident konštatoval, že všetko zhodnotí vo voľbách občan.
"Je to vec predsedu vlády, ako situáciu vyhodnotí. To, či ju vyhodnotil správne, sa ukáže možno v nasledujúcich voľbách. To posúdi občan. Ja si myslím, že tak to bolo aj s minulou vládou -- občan to vyhodnotil, a preto už dnes bývalá koalícia nie je vo vláde," zhodnotil prezident. Zároveň dodal, že v odvolaní ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu vidí pokrok v tom, že bol odvolaný za politickú zodpovednosť. Vyjadrenie nedôvery ministrovi nie je podľa neho vyjadrením nedôvery vláde či celému koaličnému partnerovi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 12:02