StoryEditor

Banskoštiavnické námestie pripomínalo slávne časy kráľovského mesta

04.08.2007, 17:30
Autor:
TASRTASR

Banskoštiavnické Námestie sv. Trojice pripomínalo dnes slávne časy bohatého slobodného kráľovského mesta. Ostalo bez áut a veľký trh s rekordnou účasťou remeselníkov mu vrátil jeho atmosféru z minulosti.

Na podujatie Nezabudnuteľné remeslá prišli do Štiavnice desiatky remeselníkov z rôznych kútov Slovenska. Vo viac ako 70 stánkoch prezentovali tradičné remeslá a svoje umenie. Návštevníkom ponúkali výrobky z dreva, kože, včelieho vosku či hliny. Našli sa medzi nimi i maľby na skle, klobúky, medovníky a ďalšie ukážky zručnosti majstrov.

Okrem remeselníkov spríjemňovala náladu návštevníkom ľudová hudba Vrštek z Banskej Bystrice, Sitňan z Banskej Štiavnice a Jozef Baranyai zo Svätého Antona pri Banskej Štiavnici. Najmenšie ratolesti sa vyšantili v rôznych súťažiach a za víťazstvo získali knihy z vydavateľstva Computer Press.

Milovníci starého vidieckeho života si prišli na svoje na jeho oslave nazvanej Podsitnianske dni hojnosti v dedinke Baďan neďaleko Banskej Štiavnice, ktoré pripravujú obce združené v mikroregióne Južné Sitno už niekoľko rokov.

Záver bude patriť nočnému divadelnému predstaveniu na banskoštiavnickom Starom zámku. Slovenské banské múzeum v spolupráci so skupinou historického šermu Bojník pripravilo rôzne scénky, mučenie, tanec či ohňovú show.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. máj 2024 21:00