StoryEditor

Anketa HN: Aký prínos bude mať Lisabonská zmluva pre Slovensko?

13.12.2007, 23:00

Milan Urbáni, ĽS-HZDS
-- Táto zmluva posilňuje aj národné parlamenty v rámci subsidiarity a proporcionality, že niektoré zákony bude môcť národný parlament prispôsobiť podľa svojho. Bude mať pre Slovensko aj nepriamy vplyv tým, že sa zvýši konkurencieschopnosť celej Európy. Európa bude vedieť lepšie čeliť globalizácii.

Pál Csáky, SMK
My sme boli najsilnejšími podporovateľmi európskej zmluvy, euroústavy. Bohužiaľ, je nám ľúto, že to bolo zle zmanažované v Európskej únii a nebolo to ratifikované všetkými členskými krajinami. Súčasná zmluva zabezpečí novú kvalitu riadenia Európskej únie, je to krok dopredu.

Pavol Hrušovský, KDH
V tomto je Kresťanskodemokratické hnutie skeptické. Možno to sprehľadní legislatívne a organizačné opatrenia Európskej únie, ale určite to oslabí národnosť, suverenitu a zvrchovanosť v niektorých oblastiach politiky.

Boris Zala, Smer-SD
Lisabonská zmluva predovšetkým sfunkčňuje fungovanie Európskej únie, aby únia bola schopná fungovať s 27 krajinami a aby to fungovanie bolo efektívne. Namiesto systémových vecí, aby sa už konečne mohla venovať aj ekonomickým a sociálnym otázkam.

Eduard Kukan, SDKÚ-DS
Pre Slovákov bude mať prínos v tom, že táto zmluva posilňuje úlohu národných parlamentov, čo znamená, že aj slovenský parlament bude mať pri prijímaní rozhodnutí EÚ významnejšiu úlohu ako v minulosti. Priamy dosah bude aj v tom, že bude zaručovať efektívnejšie fungovanie únie.

Ján Slota, SNS
Neviem, aká je vlastne tá zmluva, ťažko sa mi k nej bude vyjadrovať. Integrácia je však samozrejmosťou, keď sme už v Európskej únii. Aby sme však skutočne zo slov tejto zmluvy nestratili určité právomoci, ktoré národným štátom prináležia, aby tu v skutočnosti nebola nejaká snaha vytvoriť federatívny štát.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 07:58