StoryEditor

Advokát o Frunim pre HN: Zoznam klientov si nepamätá. Nie je počítač

13.01.2010, 15:47
Rozhovor. Právny zástupca Vladimíra Fruniho advokát Milan Kuzma pre Hospodárske noviny:

Kedy očakávate rozhodnutie odvolacieho súdu o sťažnosti, ktorá momentálne drží Vladimíra Fruniho ďalej za mrežami?
Neviem. Okresný sudca má zo zákona 30 dní na spísanie uznesenie, verím, že to bude skôr. Mesiac, mesiac a pol, to je môj odhad.

Hovorili ste s vaším klientom. Aké má pocity?
Osem rokov je dosť dlhý čas a už má tento rok 58 rokov. Bol naštartovaný a naozaj už chcel ísť domov, k rodine a myslím si, že oprávnene. Budeme si musieť ešte chvíľu počkať, ale myslím, že to zvládne.

Necíti ohrozenie v súvislosti s prepustením na slobodu?
A kým?

Podľa toho, čo hovoria politici, vie informácie, ktoré by mohli poškodiť mnohým ľuďom. O zozname klientov BMG Invest chcel s Frunim hovoriť aj predseda ĽS-HZDS Mečiar...
To, čo hovoria politici, je len medializácia prípadu, ale vecou nepohne. V prípravnom konaní a neskôr v konaní pred súdom sme sa o ten zoznam zaujímali. Skutková podstata podvodu, za ktorý bol odsúdený, totiž spočíva v tom, že mal týchto ľudí podviesť a uviesť do omylu. Chceli sme sa teda aj my zaujímať o to, kto sú tí poškodení, kto sú títo jednoduchí ľudia, ktorí mali byť podvedení konaním pána Fruniho, definovaným v rozsudku. Neúspešne. A keď to vtedy nebolo zaujímavé, myslím, že teraz sa už na to môže úplne zabudnúť. Nech sa to už nevytiahne na svetlo Božie, že kto tam vlastne za poškodených figuroval. A ten človek (Fruni) už dostal svoj trest, takže si myslím, že sa tým už teraz nikto nebude zaoberať. A to, že on by bol zaujímavý? Je predsa nemysliteľné, že by si pán Fruni pamätal zoznam klientov, nie je počítač, je obyčajný človek.

Stretne sa s Vladimírom Mečiarom?
(Smiech.) O tomto už bola reč pred rokom, aj pred pol rokom. Myslím si, že pán Mečiar, pokiaľ by mal seriózny záujem, tak už to mohol dávno bez zbytočnej publicity urobiť. Pokiaľ nie, je to len taká mediálna záležitosť.

Čomu sa bude venovať Fruni po prepustení, aké budú jeho prvé kroky?
Neviem. Určite sa teší na svoju rodinu.

Máte informácie, ako prebieha konanie pred Európskym súdom pre ľudské práva, na ktorý ste sa v súvislosti s odsúdením Vladimíra Fruniho obrátili?
Žiadosť je na súde už tri roky, čakáme na začatie konania. Zo strany Ústavného súdu máme rozhodnutie o tom, že pán Fruni bol odsúdený súdom, ktorý nebol v súlade s ústavou, takže to je pomerne veľké plus.

01 - Modified: 2004-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z Tatramatu holding
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 01:48