StoryEditor

Zistenie HN: SDKÚ padá aj po voľbách

Pád SDKÚ-DS sa nezastavil ani po voľbách. V internom prieskume nemá ani štyri percentá.

Pád SDKÚ-DS sa nezastavil ani po voľbách. V internom prieskume, ktorý si strana objednala v agentúre Focus, nemá ani štyri percentá. Výsledky unikli v čase, keď v strane o lídra zápasia exministerka Lucia Žitňanská a bratislavský župan Pavol Frešo.

Informáciu o prieskume získali Hospodárske noviny z dvoch zdrojov blízkych SDKÚ.

Žitňanská vedela, Frešo nie
Žitňanská, ktorá neformálne vedie SDKÚ-DS, potvrdila, že prieskum si dali vypracovať a výsledky vedia od utorka. „Potreba zmien v SDKÚ-DS je zrejmá. Dôveru voličov si získame iba tak, že im dáme úplne novú ponuku,“ reagovala pre HN.

Pokles SDKÚ prekvapil Freša, ktorý nevedel, že strana zisťovala nálady voličov.

Smer vyrástol
Focus prieskum komentovať nechcel s vysvetlením, že ho nezverejňuje, lebo išlo o súkromnú objednávku SDKÚ. V oficiálnom stanovisku strany sa uvádza, že čísla sú podobné ako pred voľbami. Aj vtedy sa strana pohybovala na hranici zvoliteľnosti. „Zároveň z tohto prieskumu vyplýva posun a to, že Lucia Žitňanská je tretia najsympatickejšia politička,“ povedala Lenka Škorpilová z tlačového oddelenia SDKÚ.

Zisťovanie Focusu prinieslo pre pravicu nepríjemné prekvapenie. Vládny Smer prekročil 50 percent, vo voľbách mal 44,4 percenta.

Prieskum nekomentoval poslanec Ivan Štefanec. „Viem že bol nejaký interný prieskum, ale zatiaľ sme o jeho výsledkoch nehovorili.“ Politológ Matin Klus hovorí, že SDKÚ už verí len tvrdé jadro voličov. „Toto sú už len čísla doslova na úrovni členskej základne a skalných, ktorí doposiaľ nezmenili názor na dianie v strane,“ poznamenal.

Totálna premena
SDKÚ môže podľa Klusa zachrániť iba totálna premena. „SDKÚ sa musí niečím odlíšiť od ostatných pravicových strán a prísť s niečím úplne novým. Mali by v prvom rade priniesť konštruktívnu opozičnú politiku,“ myslí si.

Predpokladá, že zaváži najmä osobnosť nového predsedu. Strana si ho bude voliť na kongrese 19. mája. Nahradiť dlhoročného lídra Mikuláša Dzurindu chce okrem Žitňanskej a Freša aj Viliam Novotný. „Volič SDKÚ očakáva, že nový predseda sa ude dištancovať od toho, čo sa dialo v strane a bude konštruktívnou protiváhou k Robertovi Ficovi,“ dodáva Klus.

Obchádzajú kraje
Trojica kandidátov v súčasnosti obchádza kraje, kde predstavujú svoj program a ciele. Sériu verejných híringov zavŕši v pondelok. O podpore zatiaľ hlasoval Bratislavský kraj, ktorý podporil Žitňanskú.

V Prešovskom sa nehlasovalo, podľa tamojšieho straníckeho šéfa Ondreja Mateja chcú vyčkať až do kongresu, aby si urobili názor. V Košickom kraji sa Žitňanská, Frešo a Novotný predstavili včera, hlasovať sa bude zrejme až na budúci týždeň. Nie všetky košické miestne zväzy totiž stihli o budúcich lídroch rokovať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. máj 2024 11:44