StoryEditor

Glváč bude pokračovať v drahom tendri na Mokys

13.06.2012, 00:00
Nový minister obrany bude pokračovať v projekte na vojenský Mokys za desiatky miliónov eur.

Nový minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) bude pokračovať v spornom projekte na vojenský systém Mokys za desiatky miliónov eur. Do celého projektu sa už podľa neho investovalo toľko, že by bolo neekonomické zastaviť ho. „Som presvedčený, že bude plne funkčný a použiteľný,“ povedal minister.

Projekt stál už takmer sto miliónov eur, ďalších stopäťdesiat má zhltnúť do roku 2015. Minulé vedenie rezortu tam našlo viacero sporných zmlúv, ktoré daný tender podľa nich predražovali. Expremiérka Iveta Radičová, ktorá krátko viedla aj rezort obrany, mala výhrady k použitiu až 50 miliónov eur. „Trvám na tom, že subkontrakty, ktoré sú súčasťou Mokysu, majú byť prehodnotené,“ hovorí dnes Radičová.

Dodávateľom Mokysu je britský koncern BAE systems. HN už skôr informovali, že cez subdodávky profitovali na zákazke aj slovenské zbrojárske firmy – napríklad Vývoj Martin exministra hospodárstva za SDKÚ Ľudovíta Černáka, Delta B Pavla Weissa či Corinex Group, ktorý sa spája s podnikateľom Jozefom Brhelom.

Exministrovi obrany Ľubomírovi Galkovi (SaS) súhlasí s rozhodnutím Glváča, aby sa k systému zabezpečili potrebné nosiče a vysielačky. „Ak sa ale hovorí o realizovaní ďalších fáz, tak som rozhodne proti.“

Podľa hovorcu ministerstva obrany Milana Vangu nie je možné povedať, kedy sa celý projekt ukončí. To podľa neho závisí od množstvo finančných prostriedkov, ktoré rezort v budúcnosti získa. Galko označil systém financovania Mokysu za „perpetuum mobile“. „Je nastavený tak, aby firmy a politické strany na tom mohli netransparentne zarábať doživotne. Na začiatku všetkého je jeden tender. Ďalšia a ďalšia fáza projektu je síce autonómna, ale na predošlú nadväzuje tým, že sa používa tá istá zmluva a pôvodné výberové konanie.“ Pri projekte sa už pritom vystriedalo viacero ministrov za SDKÚ-DS aj Smeru-SD.

Glváč sa uspokojil s tým, že systém bude použiteľný len v rámci krajín V4. „Môj osobný názor je, že pre potreby týchto krajín sa budú dať použiť pôvodné autá.“ Radičová si myslí, že ak chce ministerstvo dnes používať systém len v krajinách V4, „ide o drahý špás“. „Suma nezodpovedá pohybovaniu sa po týchto krajinách. Systém má byť nasaditeľný v rámci našich povinností ako členskej krajiny NATO,“ myslí si.
V súvislosti s Mokysom podala expremiérka na konci januára trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a z podozrenia porušovania služobných povinností. „Predbežné vyčíslenie neadekvátneho využitia zdrojov bolo vo výške 50 miliónov eur z dovtedy použitých 94 miliónov eur,“ vysvetľuje Radičová.

Oznámenie má na stole Úrad boja proti korupcii, prípad dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry. „Vyšetrovanie naďalej pokračuje. V súčasnosti sa vykonávajú procesné úkony, o výsledkoch ktorých nie je možné informovať,“ reagoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 10:49