StoryEditor

Kotleba zloží sľub do rúk Maňku, ktorého porazil

Posledným županom, ktorý prevezme svoju funkciu, bude Marian Kotleba (na snímke).

Stať sa tak má 20. decembra. Sľub predsedu banskobystrického kraja zloží do rúk bývalého župana Vladimíra Maňku, ktorého nečakane porazil v nedávnych voľbách. „Musí zložiť sľub do mojich rúk. Bol zvolený v demokratických voľbách, nemám na výber,“ reagoval pre HN podpredseda Smeru-SD Maňka s tým, že nemá v pláne robiť obštrukcie.

Šok prešiel

Otázne ešte ostáva, ako sa zachovajú novozvolení poslanci. Krátko po zvolení Kotlebu viacerí avizovali, že novému županovi dajú od začiatku jasne najavo svoj nesúhlas s jeho politikou a extrémistickými vyhláseniami. Podľa našich zistení sa atmosféra v novom zastupiteľstve pomaly upokojila a poslanci zvolia vyčkávaciu taktiku. „Strávil som ten prvotný šok. Poďme pracovať a uvidíme, čo príde a čo bude,“ uviedol pre HN jeden z poslancov Ľubomír Motyčka.

Podľa neho žiadne obštrukcie nebudú pri skladaní sľubu robiť ani jeho kolegovia. „Zhodli sme sa na tom, že by to nebolo vhodné.“ Aj primátor Banskej Bystrice Peter Gogola, ktorý kritizoval Kotlebove xenofóbne názory, už prijal, že sa stane županom. „Bol legitímne zvolený v demokratických voľbách,“ odpovedal HN na otázku, či má problém zložiť do jeho rúk poslanecký sľub.

Vyhral zdravý rozum

Politológ Martin Klus zmene názoru zvoleného zastupiteľstva rozumie. Aj on mal informácie o istých formách provokácie, ale po tom, ako prešla prvotná eufória, zvíťazil podľa neho zdravý rozum. „Stotožnili sa s tým, že budú musieť nájsť spôsob spolunažívania. Pretože ak by to nespravili, mohlo by to v konečnom dôsledku poškodiť kraj,“ skonštatoval pre HN. Podľa neho provokovať pri preberaní funkcie nebude ani samotný Kotleba. „On sám sa bude pokúšať ukázať ľudskú tvár,“ dodal Klus.

Kotleba pôjde k prezidentovi

Začiatkom roka čaká Kotlebu aj oficiálne prijatie u prezidenta Ivana Gašparoviča. Hovorca Marek Trubač nám potvrdil, že pozvánku do paláca dostane aj Marian Kotleba. „Čaká, kým budú kompletní. Pozve všetkých bez výnimky, a teda aj banskobystrického župana,“ povedal Trubač. Prezident podľa neho akceptuje, že bol zvolený v demokratických voľbách. Dôležité vraj bude, ako sa Kotleba uchopí funkcie.

„Či sa bude správať zodpovedne, dodržiavať ústavu a ostatné zákony. V prípade, že bude, nevidí prezident dôvod na to, aby ho neakceptoval,“ ukončil Trubač. Podľa Klusa Gašparovič nemá na výber. „Z protokolárneho hľadiska by bolo ťažko akceptovateľné, ak by neprijal legitímne zvoleného župana. Ale myslím si, že pôjde o chladné stretnutie obmedzené len na nevyhnutnú oficialitu.“

01 - Modified: 2005-10-19 08:16:22 - Feat.: 0 - Title: Nitra pod drobnohľadom
01 - Modified: 2022-05-02 15:04:15 - Feat.: - Title: Kotlebu jednohlasne opäť zvolili za šéfa ĽSNS. Strana označila stratu jeho mandátu za protiústavnú 02 - Modified: 2022-04-26 14:58:59 - Feat.: - Title: Kotleba sa iba tvári, že nechápe Ústavu 03 - Modified: 2022-04-26 12:16:27 - Feat.: - Title: Kotleba sa márne snažil dostať do parlamentu, na vrátnici ho otočili 04 - Modified: 2022-04-26 15:05:28 - Feat.: - Title: Kotlebovi nepomohlo ani dobýjanie sa do parlamentu. Definitívne skončil aj klub ĽSNS 05 - Modified: 2022-04-19 14:14:22 - Feat.: - Title: Spolu s Kotlebom v parlamente končí aj klub ĽSNS. Nebude mať dostatok členov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 10:49