StoryEditor

Fanúšik Hitlera či spevák Juden Mordu, aj títo kandidujú do parlamentu

17.02.2016, 17:08

Slovensko v súčasnosti žije predvolebným súbojom. Strany vyťahujú špinu na konkurenciu, médiá informujú a voliči sa pohoršujú. Približne takto vyzerá boj "veľkých" politických strán o voliča. Marginálne subjekty si žijú vlastným životom, väčšinou na internete, predovšetkým na sociálnych sieťach. A je to život veľmi svojský.

Nudné časy, keď boli Vincent Lukáč či Helena Mezenská považovaní za najpozoruhodnejšie zjavy na predvolebných kandidátkach, sú šťastne za nami. V nadchádzajúcich voľbách sa o post poslanca uchádzajú napríklad aj ľudia, ktorí otvorene obdivujú nacistického vodcu Adolfa Hitlera či šéfujú "veľkej národnej a proruskej koalícii".

"Sú za tým tajné služby? USA?"

Strana Odvaha - veľká národná a proruská koalícia kandiduje vo voľbách pod číslom 13. Líder kandidátky, Ján Pavliš, propaguje svoje názory tvorbou obrázkov, ktoré potom zverejňuje na Facebooku. Jeho tvorbu s obľubou zdieľajú aj mnohé satirické stránky.

V jednom z jeho obrázkov, ktoré vytvára denne, vyzýva: "Nesmieme dovoliť, aby USA a NATO zopakovali na Slovensku rok 1968!"

Pred pár dňami informoval portál www.tvnoviny.sk o tom, že sa na kandidátke Odvahy ocitlo 5 žien z Čadce, ktoré o tom ani nevedia a o tejto strane nikdy nepočuli. "Podhodili falošné podpisy na kandidátke tajné služby? Ale z ktorej krajiny? USA?" Pýta sa Pavliš v ďalšom zo svojich obrázkov.

Svoje predstavy o ekonomickom smerovaní Slovenska prezentoval Pavliš v debate, ktorú odvysielala Televízia Markíza: „Ak sa nezačneme orientovať na Rusko a jeho priateľov, teda krajiny BRICS, ktoré dnes predstavujú takú istú ekonomickú silu ako štáty G7, tak sa nám stane presne to isté, ako sa nám stalo po roku 1989.“

Strana Odvaha - veľká národná a proruská koalícia by podľa posledného prieskumu agentúry MVK získala 0,1 percenta hlasov, čo predstavuje približne 2 500 ľudí.

Hitler, človek so srdcom na správnom mieste

"Okrem toho, že zastával funkciu Ríšskeho kancelára, to bol aj mierotvorca, skvelý ekonóm, rečník a človek so srdcom na správnom mieste," napísal na svojom facebookovom účte o Adolfovi Hitlerovi Marián Magát, ktorý kandiduje do parlamentu za stranu Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) zo symbolického 88. miesta. Prečo symbolického? Pretože číslo 88 je spájané s nacistickým pozdravom "Heil Hitler", keďže "H" je ôsme písmeno v abecede. "Bolo to na naše želanie troška," komentoval Magát na sociálnej sieti dotaz k jeho pozícii na kandidátke.

Magát kandidoval v roku 2014 za Slovenskú ľudovú stranu (SĽS) do Európskeho parlamentu. Ľudí sa snažil osloviť veľmi svojsky: "Sme Slovania! Najmocnejší národ na tejto planéte! Neplazme sa pred EÚ!" Nepomohlo. 

Spolu s ďalším kandidátom Kotlebovej strany, ktorý zhodou okolností tiež neúspešne kandidoval v roku 2014 do Európskeho parlamentu za SĽS, Mariánom Mišúnom, rozbúril mediálnu hladinu zverejnením obrázka, v ktorom sa zaväzujú k tomu, že asociálov a politikov pošlú do pracovných táborov. Po medializácii slová na obrázku zjemnili a namiesto táborov sľubujú pracovnú dovolenku. 

Ďalším zaujímavým menom na kandidátke ĽSNS je Rastislav Rogel. Verejnosti môže byť známy vďaka svojej hereckej kariére. Na extrémistickej scéne najmä tým, že bol spevákom neonacistických kapiel Juden Mord a Krátky proces. Kandiduje s číslom 44. Jeho číslo má podobne ako u Magáta neonacistickú symboliku, pretože sa spája s obávanými nacistickými polovojenskými oddielmi Schutzstaffel (SS), ktoré majú na svedomí státisíce nevinných obetí.

Kotlebovu ĽSNS by podľa posledného prieskumu volilo 2,1 percenta oprávnených voličov, čo je približne 50 až 55-tisíc ľudí.

"Gulagy boli ostrovčekmi kapitalizmu"

Svojimi výrokmi v už spomínanej diskusii Televízie Markíza zaujal viac ako Pavliš asi už iba Stanislav Pirošík. "Gulagy boli ostrovčekmi kapitalizmu uprostred socializmu ... Sovietskemu zväzu sa často vyčítajú veci, za ktoré nemôže,“ bránil svoj vzor.

Pirošík je predsedom a lídrom kandidátky Vzdoru strany práce, ktorá je podľa jeho slov "marxisticko leninskou stranou". Myslí si, že len robotníci môžu najlepšie zastupovať záujmy pracujúcej triedy. "Hercov, pseudointeligentov a tých, ktorí vlastný národ predhodili kapitálu ako lacnú korisť, bolo dosť," vyjadril sa v Ružomberku, kde v roku 2014 propagoval kandidáta Vzdoru, ktorý sa uchádzal o post primátora mesta.

"Nekonečne sa vám ospravedlňujem za svoj dátum narodenia," vyjadril sa Pirošík k útoku na jeho osobu kvôli veku (narodil sa v roku 1988). Komunistu z neho vraj spravil súčasný režim. "Predstavte si, ani Lenin nezažil socializmus – ale cárizmus a napriek tomu zaň bojoval a vybojoval ho."

Rovnako ako Odvaha mala strana Vzdor v poslednom prieskume agentúry MVK 0,1 percenta, takže by ju volilo približne 2 500 ľudí.

Výroky Pirošíka o gulagoch pripisuje politológ Tomáš Koziak elementárnej neznalosti histórie. "O neho by sa mohli zaujímať lekári, je to na odbornú pomoc," vyhlásil.

Nie je to v poriadku

"Je to záležitosť demokracie," myslí si Koziak o tom, že do slovenského parlamentu môžu kandidovať aj ľudia, ktorí napríklad obdivujú Sovietsky zväz. Ak ale niekto verejne prezentuje podobné názory, nie je to podľa neho v poriadku.

Ide o marginálne strany, tvrdí Koziak. Ľudia prezentujúci takéto názory sú podľa neho "politickí exoti, ktorí sa správajú minimálne čudne." "Chcú sa zviditeľniť, ide zrejme o exhibicionistov," myslí si politológ Koziak, "ale je to skôr otázka pre psychológa, prípadne psychiatra," dodáva. Avšak v prípade, že by im začali rásť preferencie, je to podľa neho "memento pre demokraciu".

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:28