Richard Sulík. Snímka: TASR
StoryEditor

Sulík: Smer je izolovaný. Buď budeme v pravicovej vláde alebo v opozícii

22.02.2016, 13:46
Autor:
TASRTASR
Predseda SaS Richard Sulík uviedol, že vláda so Smerom-SD neprichádza do úvahy.

Strana Smer-SD svojimi piatimi podmienkami na vytvorenie koaličnej vlády potvrdzuje, že jej hlavnou náplňou nie je zlepšovanie života občanov na Slovensku. Takto reagovala opozičná SaS na päť princípov, ktorými by sa mala riadiť budúca vláda s účasťou Smeru-SD. Liberálom medzi nimi chýba okrem iného boj s korupciou a zlepšovanie podnikateľského prostredia.

"Absolútna rezignácia na boj s korupciou, na kultivovanie demokratického priestoru vrátane ochrany práv rôznych menšín, na zlepšovanie podnikateľského prostredia a vymožiteľnosť práva robí zo Smeru-SD izolovanú politickú stranu nielen na Slovensku, ale pomaly aj v Európskej únii," uviedli liberáli.

Predseda SaS Richard Sulík zopakoval, že vláda so Smerom-SD neprichádza do úvahy. "Reálna je buď vláda z dnešných opozičných strán, alebo principiálna opozícia voči vláde Smeru-SD," vyhlásil Sulík. Poukázal na program SaS, ktorý inštitúcie INESS, PAS, HPI a INEKO vyhodnotili podľa Sulíka ako najlepší.

"Náš program bol všetkými relevantnými inštitúciami vyhodnotený ako najlepší," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Sulík. SaS sa bude v prípade koaličných rokovaní snažiť dostať do programového vyhlásenia vlády čo najviac bodov zo svojho programu Agenda 2020. SaS bude mať záujem najmä o ekonomické rezorty. Liberáli sú presvedčení, že ich opatrenia pomôžu "citeľne zvýšiť životnú úroveň ľudí".

SaS ponúka Odvodový bonus či zavedenie rovnej 15-percentnej dane. Chce tiež reformu Zákonníka práce, ktorá by mala zvýšiť zamestnanosť. Presadzuje aj odbúranie byrokracie, napríklad tým, že všetky tlačivá by sa dali vyplniť elektronicky. Liberáli zároveň chcú, aby ľuďom zostával vyšší čistý príjem. "Náš návrh na nízku rovnú daň nechá ľuďom viac peňazí vo vreckách a zvýši im šancu na to, aby sa mohli zabezpečiť na starobu," uviedol Eugen Jurzyca.

Smer-SD oznámil svoje princípy pre vládu v nedeľu (21.2.). Prvým je jednotný postoj k migračnej kríze. Nová vláda má odmietnuť realizáciu predpísaných kvót na umiestnenie migrantov a zabrániť vzniku ucelených enkláv migrantov na našom území. Druhým je ochrana národnoštátnych záujmov, strategických ekonomických záujmov SR a prírodných zdrojov Slovenska, ako je voda, pôda a lesy. Treťou podmienkou je garancia, že sa nebudú rušiť prijaté sociálne balíčky a bude sa pokračovať v adresných opatreniach zvyšujúcich životnú úroveň konkrétnych skupín.

Štvrtým princípom je sociálny dialóg s partnermi ako zamestnanci či zamestnávatelia. Posledným piatym princípom je zhoda na obsahu a výkone historicky prvého predsedníctva SR v EÚ. Smer-SD vyhlásil, že má záujem byť len v takej vláde, ktorá sa zhodne na týchto piatich princípoch.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 05 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:00