Parlamentné voľby 2016.
StoryEditor

Tieto voľby stoja za to. Ľudia z HN vysvetľujú, prečo idú voliť

04.03.2016, 23:00
Autor:
redred
Viacero ľudí z redakcie odpovedalo na otázku "Prečo pôjdem voliť?" Prinášame vám ich odpovede.

Marcela Šimková, šéfredaktorka Hospodárskych novín
Tento štát mi dáva veľa povinností. Ale aj zopár práv. Ísť voliť je jedným z nich. Preto nevidím dôvod, prečo ho nevyužiť. Viem, v akej krajine by som chcela žiť. A toto je jedna z mála možnosti, ako prejaviť svoju vôľu, ako svoje predstavy realizovať.

Ladislav Kováč, šéfredaktor online projektov v Mafra Slovakia
Preto, aby sa zobudili v nedeľu do ďalšej etapy Slovenska. Preto, aby mali politici šancu urobiť s touto krajinou to, čo mi sľúbili. Preto, aby som mohol po štyroch rokoch povedať, že som spokojný s tým, že som bol voliť. Alebo len preto, aby som mohol počas ďalšieho volebného obdobia s čistým svedomím hodnotiť prácu politikov v parlamente.

Andrea Szőcsová, riaditeľka digitálnych médií
Ešte pred dvomi týždňami som netušila, koho voliť. Vyberala som si medzi dvomi stranami a bavilo ma určovať si priority a postupne sa zmieriť so stranou, ktorá, budem úprimná, nekopíruje úplne môj hodnotový rebríček. Budem krúžkovať. Je to vždy lepšie, ako zostať dnes doma. Stačí, ak si pozriete svoju výplatnú pásku alebo daňové priznanie. Ja to naša voľba a naše peniaze, ktoré nám majú zabezpečiť slušný život.​

Tomáš Vašuta, zástupca šéfredaktorky HN
Bolo by jednoduché vykašlať sa na voľby a vyhovoriť sa na to, že aj tak jedným hlasom nič nezmením. Ale chcem a mám pocit, že som o niečom mohol rozhodnúť. Že som urobil všetko, čo som v danej chvíli urobiť mohol...

František Kvarda, zástupca šéfredaktorky HN
Hlas do urny hodím z jedného dôvodu: aby som mohol počas nasledujúcich (štyroch?) rokov vyvodzovať zodpovednosť voči samému sebe. A aby som mal legitímny nárok frflať, hodnotiť, kritizovať, alebo chváliť nasledujúcu vládu. Nemám rád volebné emócie v štýle: „voliť nejdem, lebo jeden hlas nič neznamená“, alebo „aj tak sa nič nezmení a kradnú všetci“. Argumentačne pre mňa majú hodnotu ako veta „načo pôjdem na dovolenku, keď sa z nej aj tak musím vrátiť a ísť opäť do roboty“.

Alžbeta Pňačeková, vedúca HN magazínu
Hoci som bývalý režim zažila len ako dieťa, myslím si, že možnosť slobodnej voľby je jedným z najväčších prínosov toho súčasného. Aj keď to niekedy môže byť o voľbe menšieho zla či voľby so sebazaprením. Aj preto pôjdem voliť. Pretože túto možnosť by sme podľa mňa nemali brať ako samozrejmosť a zbytočne ňou mrhať.

Lucia Čížová, šéfeditorka sekcie HNstyle a časopisu prečo nie?!
Pôjdem voliť. Aj keď to tento týždeň chvíľu vyzeralo, že to takmer nestihnem, môj volebný lístok napokon putoval vo vlaku v posledný možný deň. Nechcela som si neskôr vyčítať, že aj môj hlas mohol niečo zmeniť. A toto by sme si mali povedať všetci - hlas každého z nás môže rozhodnúť. Každý z nás si totiž sem tam vzdychne a zastoná, že toto a toto by mohlo byť inak. A tak sobota je ten deň, kedy sa môžeme o zmenu pričiniť. Nielen frflať.

Peter Blaško, šéfeditor HNonline.sk
Nie som naivný a nemyslím si, že je šanca, aby sme sa v nedeľu ráno zobudili do inej krajiny. Ani nezdieľam názor, že posledné štyri roky tu vládlo absolútne peklo a v prípade "správnej" voľby nás čaká už len raj. Také jednoduché to naozaj nie je. Ale politici potrebujú minimálne raz za štyri roky dostať spätnú väzbu od svojich "živiteľov". A ja im ju dám. Tak, aby videli, že ma už nebaví živiť tento štát stále väčšími sumami.

Drahomír Piok, editor HNstyle.sk
Voliť pôjdem z jednoduchého dôvodu. Táto krajina by si zaslúžila, aby to tu občas nevyzeralo ako v „bananistane“ ale v kultúrnom a vyspelom európskom štáte. Aby mi nepripadalo, že toto je možné len u nás. Aby som nerozmýšľal, že kde by som najradšej emigroval a žil inde ako na Slovensku. Skrátka je to (aspoň nejaká) možnosť zmeniť niečo k lepšiemu a ja ju určite využijem.

Tatjana Rundesová, editorka prílohy Podnikanie
Voliť pôjdem, pretože každou nevoľbou to politikom uľahčujeme. Ale poviem to inak. Máme doma mačku, ktorá sa stravuje granulami, len občas jej dáme šunku alebo smotanu. Aby si príliš nezvykla. Prijala to ako fakt, lebo je mačka. No v živote to takto nefunguje. Ak je tu niekto, kto káže granule, ale bohorovne pije smotanu, nemôžeme to prijímať ako fakt. Nie sme mačky.

Vladimír Turanský, redaktor prílohy Podnikanie
Táto krajina je v morálnom a etickom rozklade, z ktorého sa ani v pomečiarovskej ére stále nevieme dostať. Časť politikov, ktorí doteraz riadili túto krajinu sa často nesprávali ako služobníci, ale ako vypaľovači štátu, ale aj podnikateľov, či radových občanov. Preto budem voliť - krúžkovať ľudí, ktorí sú nádejou, že ešte nie je všetko stratené. Že poctivosť, morálka a právny štát sa stanú reálnou súčasťou každodenného života. 

Ivo Kokinda, editor Finweb.sk
Po štyroch rokoch je možnosť opäť niečo zmeniť a zastaviť korupciu. Idem do toho s nádejou, ako aj pred niekoľkými rokmi, že Slovensko má priestor na reformy a posun viac na západ. Presvedčili ma hlavne rôzne kampane ako Slovensko.digital alebo Hráme o veľa (#PozorNaFridricha). A navyše nemám rád tety a masérov.

01 - Modified: 2017-10-02 13:42:51 - Feat.: - Title: Najviac pred voľbami míňali Smer a OĽaNO 02 - Modified: 2016-12-24 09:41:09 - Feat.: - Title: "V žiadnom prípade." Kto odmietol natvrdo Fica, získal najviac, hodnotí známy publicista 03 - Modified: 2016-04-13 13:44:40 - Feat.: - Title: Vysvedčenie stranám po voľbách. So Sieťou je úplne spokojných iba päť percent ľudí (+grafy) 04 - Modified: 2016-04-03 08:12:59 - Feat.: - Title: Politické strany a Facebook? "Darí sa nám najlepšie," odkazuje SaS 05 - Modified: 2016-03-30 14:23:28 - Feat.: - Title: Figeľ pre HNtelevíziu: Vyhrali radikáli, krikľúni, extrémisti a oligarchovia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 08:59