Boris Kollár. Snímka: TASRTASR
StoryEditor

Exoti a extrémisti. Nové tváre v parlamente, ktoré by ste tam možno nečakali

06.03.2016, 07:44
Autor:
tvtvfnkfnkchocho
Do parlamentu sa okrem zabehnutých politikov dostalo aj viacero nových tvárí, ktorým by politickú dráhu predpovedal len málokto.

Branislav Gröhling: Celebritný kaderník dostal tisícky krúžkov

Za stranu Sloboda a solidarita sa do parlamentu dostal aj Branislav Gröhling. Majiteľ siete Štúdií krásy Pierot Exclusive kandidoval z 18. miesta a získal 7 323 prednostných hlasov. Gröhling je známy hlavne ako kaderník celebrít.

Boris Kollár: Z facebookového kritika šéf parlamentnej strany

Známy slovenský podnikateľ a majiteľ Fun Rádia sa v posledných mesiacoch zvideteľnil najmä zverejňovaním kontroverzných príspevkov na sociálnej sieti Facebook. Cieľom jeho kritiky sú najmä utečenci, médiá a politici. Jedným z nich sa však stal aj on.

"Nie, vôbec som nad takým niečím neuvažoval," povedal ešte v októbri 2010 pre HN ku prípadnému angažovaniu sa v politike. Odvtedy sa však všetko zmenilo a so 125 986 takzvanými krúžkami sa líder kandidátky strany Sme rodina dostal do parlamentu. Jeho strana zaznamenala pozoruhodný úspech, keď za pár mesiacov dokázala zmobilizovať vyše 170-tisíc voličov a získala vyše 6,5 percenta.

Dušan Tittel: Futbalista v parlamente

Len málo športovcom sa podarilo dostať do parlamentu. Bývalému slovenskému futbalovému reprezentantovi sa to podarilo na kandidátke Slovenskej národnej strany. Ešte v lete minulého roka pôsobil ako tréner v bratislavskom Slovane, aktuálne zastáva pozíciu športového riaditeľa MFK Ružomberok. „Dlhý čas som sa bránil aktívne zapájať do politického života. No už nie som ochotný iba krútiť hlavou a kritizovať pri šálke kávy, čo sa u nás deje,“ povedal pred dvoma rokmi pre denník Plus jeden deň.

Milan Krajniak: Posledný križiak

Bývalý poradca ministra vnútra Daniela Lipšica sa v posledných mesiacoch zviditeľnil najmä vďaka svojmu blogu Posledný križiak. Na ňom útočil najmä proti investičnej skupine Penta. Do parlamentu sa dostáva na kandidátke strany Sme rodina - Boris Kollár, kde mal druhú pozíciu. Okrem vlastnej kaviarne Cafe u Krajniaka stojí aj za stránkou Konzervatívny výber.

Karol Farkašovský: Z teleshoppingu do parlamentu

Meno si spravil najmä ako moderátor televíznych novín televízie Markíza. V ňom musel koncom roka 2012 skončiť. Jeho kroky viedli na komunikačné oddelenie bratislavského letiska, kde zastával funkciu riaditeľa. Tam však nevydržal dlho, kde po asi polroku skončil. Na televíznych obrazovkách ho diváci poslednýkrát mohli zachytiť v teleshoppingu, keď viedol rozhovory s firmou vyrábajúcou „konopné mazanie“. Mal aj firmu, ktorá sa venovala školeniu komunikácie.

Z moderátorky cez Facebook až do parlamentu

Roky bola hviezdou Markízy, odišla na materskú dovolenku a po návrate do televízie jej kariéra padla kvôli protimigrantským statusom na sociálnej sieti. V celoštátnej televízii dostala stop a po čase sa objavila ako kandidátka za stranu Borisa Kollára. A k tomu sa stihla stať tvárou novovznikajúcej kontroverznej televízie IN TV. Nový projekt založili ľudia z konšpiračného portálu Slobodný vysielač. Na konci februára Šimkovičová poskytla rozhovor pre portál hlavnespravy.sk; okrem iného uviedla napríklad, že „eufemizmus pre platených aktivistov zahraničných veľvyslanectiev a nadácií na Slovensku“. Avizovala však, že ak sa dostane do parlamentu, v IN TV nemá problém skončiť.

Kotleba. Podľa zahraničia neonacista a skinhead

Britská BBC označila Mariana Kotlebu za „bývalého neonacistu a skinheda“. Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko a aktuálne aj šéf banskobystrického samosprávneho kraja je pôvodne učiteľ a má aj inžiniersky titul z ekonómie. Slovensko ho pozná ako človeka so silne extrémistickou minulosťou. Viedol extrémistické hnutie Slovenská pospolitosť. Otvorene vystupuje proti NATO, Európskej únii, Spojeným štátom či dokonca Slovenskému národnému povstaniu. Vlani v deň osláv SNP vyvesil na budovu úradu samosprávneho kraja čiernu zástavu. Okrem toho napríklad zrušil dotáciu pre miestne divadlo Na rázcestí na projekt Stop Extrémizmu. V minulosti bol niekoľkokrát zatknutý (napríklad v roku 2009, keď na Hodžovom námestí počas demonštrácie kričal pozdrav na stráž), no nikdy ho právoplatne neodsúdili za extrémizmus.

Kotleba II: Skúšal europarlament, vyšiel mu slovenský

Do lavíc Národnej rady zasadne za Ľudovú stranu Naše Slovensko aj brat Mariana Kotlebu – Martin. Tento inžinier ekonómie už neúspešne kandidoval do Európskeho parlamentu, na bratovej kandidátke v slovenských voľbách však uspel. Podľa portálu Bystricoviny.sk sa v júni roka 2014 stal bez výberového konania novým finančným riaditeľom pre investície a majetok v krajskej firme Banskobystrická regionálna správa ciest. „Za svoje nominácie aj ďalších ľudí v riaditeľstve tejto firmy beriem plnú zodpovednosť. Potrebujem si byť istý, že spravia to, na čo tam budú. Je tam z toho dôvodu, že sme potrebovali zvýšiť transparentnosť v oblasti finančných operácií,“ reagoval podľa portálu Marian Kotleba. Druhý Kotlebov brat Marek takisto pracuje pre samosprávny kraj – v oblasti ochrany budovy.

01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:05