StoryEditor

Slovensko šokovalo, píše svet. Všimli si aj komentátora HN

06.03.2016, 22:19
Autor:
FTFT

Financial Times: Podpriemerný výsledok Smeru a vzostup malých strán vrátane skupiny neonacistov, ktorá získala osem percent, vyvolalo obavy o povolebnom pate vo východoeurópskej krajine, ktorá v júli preberá predsedníctvo EÚ. „Nevyhnutným výsledkom musí byť buď veľká koalícia so Smerom, alebo predčasné voľby,“ cituje britský denník komentátora Hospodárskych novín Petra Tkačenka.

Reuters: Slovenský premiér Fico vyhral voľby, ale bude čeliť ťažkej úlohe zostaviť väčšinu. Fico stavil na kombináciu populárnych sociálnych opatrení ako vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov i odmietavý postoj k utečencom, čo mu malo zabezpečiť tretie obdobie vlády. Výsledky však ukázali, že do parlamentu zasadne osem subjektov.

Huffington Post: Po zlých správach pre liberálnu demokraciu v Maďarsku a Poľsku sa podobné zlé správy očakávali aj od Slovenska vo forme znovuzvolenia kontroverzného premiéra Roberta Fica. Ale Slovensko šokovalo inak. Najviditeľnejším bol Marián Kotleba, bývalý vodca Slovenskej pospolitosti, neonacistickej strany, ktorú súd zrušil. Ešte šokujúcejšie je, že ĽSNS bola najväčšou stranou medzi prvovoličmi.

Politico: Výsledkom parlamentných volieb na Slovensku je výrazný pokles popularity strany Smer-SD premiéra Roberta Fica.

DPA: Vodca ĽSNS v minulosti čelil niekoľkým obvineniam zo šírenia rasizmu a fašizmu, ale nebol súdne trestaný. Predvolebná kampaň tejto strany bola podľa DPA založená na podnecovaní verejnosti proti utečencom a rómskej menšine.

Le Monde: Sobotňajšie parlamentné voľby na Slovensku vyprodukovali roztrieštený parlament: odstupujúci premiér Robert Fico, hoci je víťazom volieb s 28,3 percenta hlasov, bude mať ťažkosti pri zostavovaní vládnej koalície. K tomuto problému treba pridať účasť extrémnej nacionalistickej pravicovej strany, ktorá sa po prvý raz dostala do lavíc parlamentu len niekoľko mesiacov predtým, ako Slovensko preberie rotujúce predsedníctvo v Európskej únii. Premiér Fico zameral kampaň svojej strany na odmietnutí prijímať migrantov na Slovensko, no štrajk učiteľov a zdravotných sestier znížil dosah tohto problému na verejnú mienku. Aj preto sa môže zopakovať scenár z roku 2006, keď Smer-SD vyhral voľby, ale nepodarilo sa mu vytvoriť koalíciu a ocitol sa v opozícii.

BBC: Podľa prvých prieskumov sa do slovenského parlamentu dostane deväť strán a politická budúcnosť Slovenska sa skomplikuje. K stranám, ktoré prekročia päťpercentnú hranicu na vstup do parlamentu, patrí aj ultrapravicová strana Naše Slovensko, vedená bývalým neonacistickým skinheadom. To naprieč Slovenskom spôsobuje vlny zdesenia.

The Wall Street Journal: Denník si nevšíma vysoké percento Kotlebovej strany, Slovensku však venoval dlhší materiál, v ktorom poukazuje najmä na protimigrantské postoje súčasného premiéra Roberta Fica.

iDnes.cz: Nie je vylúčené, že Slovensko čakajú nové predčasné voľby, lebo je možné, že sa vládu nepodarí zostaviť ani Smeru, ani opozícii.

Lidovky.cz: Voľby vyhral Robert Fico s 29 percentami. Stratil väčšinu, bodovali extrémisti.

Der Spiegel: Po prvýkrát sa do parlamentu v Bratislave môže dostať aj extrémna pravicová strana.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Vo svojom online vydaní poukazujú na obľúbenosť Slovenska medzi zahraničnými investormi a na dobrú ekonomickú kondíciu krajiny.

Gazeta Wyborcza: Cituje Igora Matoviča, lídra OĽano-Nova: „Je to veľký otras v krajine.“

01 - Modified: 2024-05-17 14:51:28 - Feat.: - Title: Trvalo to roky a nikto si to nevšímal. Atentát na Roberta Fica mnohých prebral a mnohých nie 02 - Modified: 2024-05-09 18:54:32 - Feat.: - Title: Debut školáka na politickej scéne. Trumpov najmladší syn Barron bude delegátom na júlovom zjazde republikánov 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 10:19