Martin FilkoHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Kamarát Martina Filka bol pri tragédii. Emotívne opisuje, čo sa stalo

30.03.2016, 14:40
Autor:
redred

Prosím, pomoc!“ V tom momente som si spomenul na chlapcov a ich vratké kanoe. Ovládla ma nevýslovná hrôza," opisuje situáciu na Dunaji Tomáš Forró. Bol priateľom slovenského ekonóma Martin Filka, ktorý sa v pondelok poobede prevrátil v kanoe na Dunaji a od tej doby je nezvestný. Záchranári stále po ňom pátrajú.

A bol pritom, keď sa stala tragédia. Forró v emotívnom článku pre Denník N presne opísal, čo sa v osudný pondelok stalo. 

Na začiatku svojej spovede hovorí o kanoe, ktoré sa mu nepozdávalo. „Pri najmenšom náznaku pohybu sa boky nakláňali celkom ku hladine a nešli vyrovnať. Necítil som sa ani trochu bezpečne," hovorí spolupracovník politicko-spoločenského týždenníku Slovo.

Čo sa stalo na Dunaji
Preto z lode na radu ďalšieho kamaráta Vladimíra Lefíka vystúpil. Lefík s Filkom potom pokračovali bez neho. „Martin mal na sebe stále tú sedlácku koženú bundu a tuším mu z nej trčala ešte aj stokilová peňaženka. Pamätám si, ako som si pomyslel: boha, v takej ťažkej bunde by som sa fakt nechcel vykúpať,“ spomína priateľ Martina Filka na osudný pondelok.

Zostal na brehu s Filkovou manželkou. „Bavili sme sa o ničom banálnejšom ako jadrovej fyzike," píše Forró. Potom začul ten krik. „Pomoc! Trochu som sa prekvapil, ale keď som pozrel tým smerom, na protiľahlom pontóne som uvidel zopár vyškerených sopliakov, a tak som ani nežmurkol," opisuje v Denníku N. Po ďalšom volaní o pomoc už spozornel a ovládla ho nevýslovná hrôza.

Dobehli sme k cípu pri východe z prístavu a otvoril sa nám pohľad na prevrátený čln, na Martinovu šticu vo vode a na postavu, ktorá sa akurát chystala skočiť do vody," spomína na tragickú udalosť vo svojom článku.

Podľa neho len zhruba 15 metrov od tragického okamihu práve prechádzal prázdny remorkér. Na palube videl niekoľko postáv, ktoré ukazovali na prevrátený čln a nevedel presne rozoznať, čo vykrikovali. Forró konštatuje, že loď nezastavila a topiacim sa ľuďom nijako nepomohli.

S Martinovou ženou v panike skáčeme do môjho auta a rútime sa vysokou rýchlosťou prístavom a potom ďalej, prašnou cestou po prúde rieky. Napadlo mi, že ak mi teraz niekto vbehne do cesty, nestihnem ani zabrzdiť. A ešte to, že tí dvaja dementi mi určite zašpinia poťahy, keď ich budem viezť mokrých domov," pokračuje vo svojom článku.

"Držal sa člna, potom sa pustil"
Forró potom hovorí o momente, kedy zbadal na brehu „Lefa“. Držal sa ledva na nohách, chcel mu pomôcť. Lenže v počul, ako niekto kričí. Prišiel k brehu a videl nahého mladého muža, ktorý zúfalo ukazuje na vodu, ktorá mala sedem stupňov.

„Kde je? Tam!“ Ukazuje ešte raz na dravý tok rieky. Podľa Forróa tam bol okrem mladíka ešte jeden muž, ktorý skočil do vody a chcel zachrániť Martina Filka.

Náš Martin sa držal prevráteného člna. A potom sa ho pustil. Vtedy za ním skočil, no Martina unášal prúd. Keď už bol pri ňom na nejaké dva metre, čosi naňho zakričal. Martin sa akoby uvoľnil, akoby uveril, že už je v bezpečí. Hneď nato zmizol pod hladinou a viac sa nevynoril. Opäť si spomeniem na Martinovu koženú bundu a strasie ma,“ opisuje hrozivú situáciu v Denníku N.

Vtedy už svedkovia tohto nešťastia volali hasičov, Filkov priateľ sa ešte rozbehol po prúde rieky. Za približne 10 minút prešiel päťsto metrov, ale nepochodil. „To sú tie minúty, ktoré môžu rozhodnúť o všetkom: nech len nájdem niečo, k čomu by malo aspoň chabý zmysel doplávať a pritiahnuť ku brehu. Nenašiel som."

Forró na konci článku opisuje situáciu, keď už boli na mieste hasiči a polícia začala pátracia akcia.

Keď sa to stalo, nachádzali sa sotva päť metrov od brehu. Všetko vraj trvalo pár sekúnd. "Opäť si spomeniem na Martinovu bundu. Stavím sa, že on tú svoju zhodiť nestihol. A vraj nebola vôbec kožená, ale z hrubej vrecoviny, čo je ešte horšie."

Poradca Ficovej aj Radičovej vlády
Martin Filko sa ešte pred pár dňami spomínal v súvislosti s novým ministrom zdravotníctva. Pre HN potvrdil, že by si túto funkciu vedel predstaviť, žiadnu oficiálnu ponuku však nedostal.

Filko bol poradcom pri druhej Ficovej vláde. Pôsobil ako hlavný ekonóm ministerstva financií a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky.

Predtým pôsobil ako poradca Jána Počiatka, ktorý bol v tej dobe ministrom financií. Po tejto funkcii bol aj poradcom premiérky Ivety Radičovej. 

01 - Modified: 2024-04-01 11:22:37 - Feat.: - Title: Viedenská radnica od utorka začína kosiť vodné rastlinstvo na Starom Dunaji 02 - Modified: 2024-03-29 22:51:07 - Feat.: - Title: V talianskych Apeninách zomrela česká turistka. Zrútila sa, keď si chcela urobiť fotografie 03 - Modified: 2024-03-27 16:35:18 - Feat.: - Title: "Hazard so stranou." Forró podporil Pellegriniho bez diskusie, člen predsedníctva Aliancie sa cíti podvedený 04 - Modified: 2024-03-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Veľkonočné prázdniny v okolí Bratislavy: Od romantických prechádzok nad Malým Dunajom až po túry s rozprávkovými výhľadmi 05 - Modified: 2024-03-19 10:47:25 - Feat.: - Title: Nemeckú statičku, ktorá mala chybne naprojektovať most, súd uznal za nevinnú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:33