StoryEditor

Učitelia protestovali v centre Bratislavy. Dankovmu ministrovi ukázali svoje požiadavky

05.04.2016, 14:53
Učitelia rokovali s ministrom školstva, ale splnenie svojich požiadaviek zatiaľ nedosiahli. Vyšli teda opäť do ulíc.

Slnko a parlamentné voľby protestujúcim učiteľom nepomohli. Na včerajší bratislavský prostest prišlo iba pár desiatok ľudí. Pred pár mesiacmi pritom v daždi a mraze protestovalo viac ako 2 000 učiteľov.  

Vyčítali nám, že štrajkujeme v nesprávnom čase, pretože idú voľby. Je po voľbách a my sme stále tu,“ vyhlásil jeden z organizátorov protestného pochodu Iniciatívy slovenských učiteľov Vladimír Crmoman.

Učitelia, študenti a ich rodičia sa podľa neho opäť zmobilizovali kvôli tomu, že sa chcú kompetentným pripomenúť. Opraty školstva je totiž podľa nich nutné konečne poriadne uchopiť.

Ako však bude vyzerať budúcnosť školstva najbližšie štyri roky, je už takmer spečatené. Dnes totiž minister Peter Plavčan odovzdá premiérovi Robertovi Ficovi finálne programové vyhlásenie vlády. Mali by v ňom však chýbať presné čísla.

Finále bez čísel?
Vo vyhlásení majú byť zapracované návrhy iniciatívnych učiteľov či školských odborov, s ktorými Plavčan tento i minulý týždeň rokoval. Ide napríklad o zvýšenie prostriedkov na modernizáciu škôl, platov či zmenu získavania kreditov.

Avšak zrejme bez konkrétnych súm či dátumov. No Plavčan už má za sebou stretnutie so šéfom financií Petrom Kažimírom o tom, akú sumu by na školstvo mohli z rozpočtu vyčleniť. Koľko peňazí však pre učiteľov vybojoval, zatiaľ známe nie je.

Zo stretnutia vyplynulo, že platy učiteľov budú rásť. A to nasledujúce štyri roky,“ odkázala hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, podľa ktorej je Plavčan optimistický.

Konkrétne čísla budú podľa nej až predmetom koaličnej rady. Kedy sa však bude konať, nám nevedeli povedať ani na rezorte školstva, ani v centrálach strán Smer a SNS. Koaliční partneri sa môžu totiž stretnúť podľa hovorkyne Smeru Ľubice Končalovej hocikedy aj bez toho, aby o tom vopred informovali.

Ide tak zase len o všeobecné programové vyhlásenie, ktoré tu bolo od roku 1898 už asi desaťkrát. Školstvo potrebuje konkrétne zmeny s okamžitou platnosťou, pretože sa rúti do priepasti,“ neskrýval sklamanie predseda Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi.

Dážď vystriedalo slnko
Nespokojný hlúčik učiteľov sa krátko po štvrtej spred úradu vlády na Námestí slobody vydal svorne na pochod k ministerstvu školstva na Stromovej ulici. Desiatky ľudí prešli cez Spojnú ulicu na Štefánikovu, odkiaľ prešli rovno po Pražskej ulici až na Stromovú k Plavčanovmu sídlu.

Skupinka na chvíľu ochromila „porobotnú“ dopravnú špičku. Policajti totiž pre nespokojných učiteľov urobili koridor, čo nepotešilo vodičov. Kým posledné demonštrácie učiteľov na začiatku roka sprevádzal dážď a sneh, tentoraz protestujúcim dodalo energiu páliace jarné slnko, čo však zjavne neprospelo účasti.

V zime prišlo na protest viac ako dvetisíc ľudí. „Situácia v školstve je tragická. Je to hanba, keď si učitelia z 500-eurového platu musia kupovať pomôcky do školy. Vysokoškolsky vzdelaný človek by po odzvonení nemal bežať do druhej práce, aby si zarobil na živobytie,“ povedala učiteľka Gymnázia L. Novomeského Eva Gazdová.
Plavčan označil protest učiteľov za iracionálny. S iniciatívou učiteľov sa totiž stretol a ísť demonštrovať do ulíc bez ohľadu na to, ako sa vyvíja dialóg s ministerstvom o stave školstva, sa mu nepáči. „Štrajková pohotovosť trvá a my sme stále nahnevaní,“ uzavrel ďalší z organizátorov protestu Branislav Kočan.

Tri základné požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov
1. Zvýšenie platov pedagogickým a odborným zamestnancom o 140 eur od tohto roka a o ďalších 90 eur od januára 2017.
2. Zvýšenie rozpočtu školstva na tento rok o 400 miliónov eur.
3. Zavedenie získavania kreditov overovaním kompetencií a zrušenie ich sedemročnej obmedzenej platnosti.

01 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 02 - Modified: 2024-03-28 09:22:08 - Feat.: - Title: Bratislavskí učitelia dostanú viac, školské odbory s tým spokojné nie sú 03 - Modified: 2024-03-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Učiteľom sa finančne prilepší, otázne je, či dostatočne. Ozývajú sa aj nespokojné hlasy 04 - Modified: 2024-03-14 16:10:20 - Feat.: - Title: Pozrite sa na výšku príplatkov, ktoré dostanú učitelia v jednotlivých mestách. Vyplácať sa budú už čoskoro 05 - Modified: 2024-03-14 11:54:18 - Feat.: - Title: Drucker: Učiteľom budú vyplácané regionálne príspevky, prvý má byť v apríli
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 09:22