Marian KotlebaPeter Mayer
StoryEditor

Osobnosti vyzývajú vládu: Zakročte proti hliadkam kotlebovcov

15.04.2016, 11:48
Autor:
tasrtasr

Osobnosti z rôznych sfér slovenského spoločenského života vyzývajú koaličné strany Smer, SNS, Most-Híd a Sieť, predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), ministrov vnútra a spravodlivosti Roberta Kaliňáka a Luciu Žitňanskú a tiež policajného prezidenta Tibor Gašpara, aby zamedzili kotlebovskému vytváraniu štátu v štáte.

Dochádza k nemu podľa osobností hliadkami ĽSNS vo vlakoch. Výzvu podpísalo 130 občanov z rôznych sfér spoločnosti.

Výzva osobností

Pripomínajú, že v každej demokracii sú ochrana a bezpečnosť výlučnou úlohou a mocenským monopolom štátu. Tento mocenský monopol môže v SR, ako právnom štáte, mať výlučne štátny orgán na základe zákona.

"Zakladanie 'hliadok' či 'domobrany' skupinami občanov a politickými stranami je protiprávne. Bezpečnosť a ochrana cestujúcich na železnici je vecou polície. Žiadna právnická, ani fyzická osoba okrem oprávnených nemôže vo vlakoch ani inde svojvoľne vykonávať akúkoľvek činnosť bez súhlasu ŽSSK. Akékoľvek zasahovanie do procesu prepravy cestujúcich vo vlakoch, vrátane dohľadu nad bezpečnosťou, je neprípustné," vyhlasujú signatári výzvy.

Vláda a štátne orgány nesmú podľa nich dopustiť, "aby sa u nás plazivo vytváral štát v štáte". Osobnosti zdôrazňujú, že ochrana občanov je základná zodpovednosť štátnych orgánov.

"Pokiaľ na ktorejkoľvek trati alebo ulici na Slovensku zlyháva, je povinnosťou polície a ďalších orgánov štátu postarať sa o rýchlu nápravu, ktorá je povinnosťou ministra vnútra. Minister, ktorý sa tejto povinnosti vyhýba alebo ju neplní, nemá v demokratickom právnom štáte čo robiť v tejto funkcii," uviedli vo svojom stanovisku.

Môže to by len začiatok procesu

Signatári výzvy upozorňujú, že vlakové hliadky môžu byť len začiatok procesu, na konci ktorého môže byť nastolenie totalitného poriadku, čomu treba zabrániť.

"To, čo začína 'vlakovými hliadkami', pokračuje 'domobranou' a vlastnou straníckou politickou políciou a na konci takéhoto únosu štátu býva zánik právneho štátu a nastolenie totalitného poriadku," varujú osobnosti.

Pozrite si rozhovor s uznávaným psychiatrom Péterom Hunčíkom:

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:03