StoryEditor

Zdravotný stav Fica môže spôsobiť vážny politický problém, tvrdí známy publicista

16.04.2016, 16:26
Autor:
tasrtasr

Dominantná strana vládnej koalície Smer je natoľko závislá od popularity, skúseností a schopností svojho lídra, že by jeho zdravotné komplikácie mohli za určitých okolností znamenať vážny politický problém.

Keby nemohol byť predsedom tejto vlády. A myslím si, že nikto neželá predsedovi vlády Robertovi Ficovi, aby sa mu zo zdravotného hľadiska niečo stalo,“ povedal v diskusii na tablet.tv známy publicista Juraj Hrabko.

"Fico bol v obrovskom strese"

Dodal, že zatiaľ čo politické konzekvencie tohto problému sú zatiaľ v rovine špekulácií, vznik zdravotných komplikácií sa dá pochopiť ľahko. „Premiér bol v posledných dňoch v obrovskom strese. A stres je tou najvážnejšou príčinou takýchto (srdcových, pozn. Teraz.sk) chorôb,“ poznamenal Hrabko.

Každý, kto len pričuchol k politike, musí vedieť, že funkcia premiéra je obrovsky náročná. To sa nedá porovnať s poslancom v parlamente, tobôž s mimovládnym poslancom. Ale ani s koaličným, ani s ministrom, predsedom parlamentu, s prezidentom. Je to obrovská zodpovednosť,“ dodal.

Na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu, kde sa bude hlasovať o Programovom vyhlásení vlády, však veľké turbulencie neočakáva. Pripomenul, že vláda na schválenie programu dokonca nepotrebuje absolútnu väčšinu 76 hlasov, ale len obyčajnú nadpolovičnú väčšinu zúčastnených poslancov.

Nemyslím si, že sa to nejako skomplikuje. Myslím si, že je všetko dohovorené. Koniec koncov, táto koalícia je čerstvou koalíciou, ešte stále v plnej sile,“ povedal. „Môžeme očakávať búrlivú debatu, vedenú zo strany mimovládnych strán. A myslím si, že útoky budú najviac smerovať na koaličné strany #Sieť a Most. Očakávam, že vláda získa dôveru parlamentu,“ dodal.

Koaličná zmluva? Je to neskoro, ale predsa

Na otázku, prečo nazýva parlamentné strany, ktoré sa nestali súčasťou vládnej koalície mimovládnymi a nie opozičnými, Hrabko reagoval, že na začiatku volebného obdobia sa ešte nevie, ktorá strana bude skutočnou opozíciou. „V predchádzajúcom volebnom období sme videli, že sa ako opozícia začali správať až keď Smer dal návrh na odvolanie Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu. Dovtedy paberkovali ostatky, ktoré im podhodil Smer,“ pripomenul Hrabko.

Uvidíme, ako sa budú správať teraz. Či budú opozíciou, ktorá má viesť vecnú diskusiu v parlamente, alebo budú len niečo deklarovať. Aj keď to nepresadia, lebo pomer je daný, ale vždy záleží aj od spôsobov a vystupovania. A prednášania vecných návrhov, ktoré môžu byť dobré,“ dodal.

Čo sa týka Programového vyhlásenia vlády, podľa Hrabka je kľúčové, že na základe jeho schválenia sa vláda ocitne pod kontrolou parlamentu, pod ktorou dnes nie je. „Dnes platí iný ústavný režim,“ upozornil. 

Reagoval aj na diskusiu, ktorá sa okolo dokumentu spustila.

Záleží od toho, kto má aké očakávania od Programového vyhlásenia vlády. Samozrejme, že vládne strany sú s ním spokojné, možno aj nadšené, mimovládne strany ho budú kritizovať,“ povedal.

Ako každé vyhlásenie vlády, je to slohová práca, deklarácia toho, čo chce vláda robiť. Počkajme si na konkrétne návrhy zákonov,“ dodal Hrabko.

Krátko komentoval aj zverejnenie Koaličnej zmluvy. „Je to neskoro, ale predsa. Podľa mňa to urobili úmyselne spolu s Programovým vyhlásením vlády,“ uviedol.

01 - Modified: 2024-05-02 19:15:57 - Feat.: - Title: Srbský parlament potvrdil novú vládu. Na niektorých ministrov sú uvalené sankcie, majú vzťahy s Ruskom 02 - Modified: 2024-05-03 08:13:39 - Feat.: - Title: Fico o druhom pilieri: Nechceme ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením 03 - Modified: 2024-05-02 09:16:34 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-05-02 11:44:36 - Feat.: - Title: Sulík v Dubaji varil halušky, teraz štafetu preberá Dankovo ministerstvo. Osaka má byť ešte drahšia 05 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 13:58