HN/Pavol Funtál, Ilustračná snímka
StoryEditor

Úradník, ktorý násilne odniesol chlapca zo školy, skončil. Podobných prípadov má byť viac

19.05.2016, 14:43
Autor:
TASRTASR

Výkon rozhodnutia zo strany vyššieho súdneho úradníka v prípade sedemročného Marca v obci Brehy v okrese Žarnovica bol podľa vedenia Krajského súdu v Banskej Bystrici urobený veľmi nevhodným a neštandardným spôsobom. Hovorkyňa súdu Adriána Vašková zároveň informovala, že úradník svoje pôsobenie v Žiari nad Hronom skončil.

„Pokiaľ ide o štátnozamestnanecký pomer vyššieho súdneho úradníka, došlo k jeho skončeniu dohodou zajtrajším dňom,“ uviedla Vašková.

Porušenie vyhlášky
Vedenie krajského súdu zároveň konštatovalo, že postupom a realizáciou výkonu rozhodnutia, tak ako sa udial, došlo k porušeniu vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR, keď súd nepožiadal riaditeľku školy o súčinnosť vopred.

„Predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici požiadal predsedu Okresného súdu (OS) Žiar nad Hronom o vyvodenie osobnej zodpovednosti voči vyššiemu súdnemu úradníkovi a prijatie takých opatrení, v dôsledku ktorých nebude môcť v budúcnosti výkon takýchto rozhodnutí realizovať,“ podotkla Vašková s tým, že ide o okamžité prijatie zmeny rozvrhu práce na rok 2016 OS Žiar nad Hronom, aby uvedený vyšší súdny úradník nevybavoval agendu súvisiacu s výkonom rozhodnutí o výchove maloletých detí.

Krajský súd zároveň podľa jej slov pripravuje opatrenia predsedu krajského súdu k výkonu rozhodnutia o výchove maloletých detí adresované predsedom okresných súdov, ktoré bude zamerané najmä na zabezpečenie poučenia vyššieho súdneho úradníka zo strany zákonného sudcu pri realizácii konkrétneho výkonu rozhodnutia.

Podobných prípadov je viac
Blogerka Monika Kozelová upozorňuje na to, že prípad sedemročného Marca nebol ojedinelý. "Je ich viac, pretože napríklad mne včera už prišlo video s ďalším takýmto odoberaním," povedala Kozelová v relácii Braňo Závodský Naživo rádia Expres. Uviedla, že na videu odoberali dve deti.

"Chcem upozorniť na to, že neskočili sme týmto pádom, pretože ukazuje sa, že je to viac-menej bežná prax pri odoberaní detí a to sa musí jednoducho v jednom momente zastaviť," povedala blogerka.

Podľa nej sa v tomto prípade hrá o čas a k násilnému odobratiu došlo na základe neprávoplatného súdneho rozhodnutia.

"Chlapec tu musí byť do šiestich mesiacov. Ak tu do šiestich mesiacov chlapec nebude a nám sa nepodarí ho dostať naspäť a súdne všetko zvrátiť, tak chlapec v tom momente začína spadať pod jurisdikciu Švajčiarska a to môže trvať niekoľko rokov," dodala.

01 - Modified: 2016-05-23 13:36:21 - Feat.: - Title: TLACOVKA: Odobratie Marka z triedy počas vyučovania 02 - Modified: 2016-07-26 09:56:28 - Feat.: - Title: Kauza okolo malého chlapca pokračuje. Objavilo sa nové video 03 - Modified: 2016-05-20 16:18:37 - Feat.: - Title: Prípad odobratého Marca je otvorená Pandorina skrinka 04 - Modified: 2016-07-26 12:08:40 - Feat.: - Title: Súdny úradník násilne odviedol chlapca počas vyučovania 05 - Modified: 2016-07-26 12:45:34 - Feat.: - Title: Kiska kritizuje odobratie sedemročného Marca: je to neprípustné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:25