StoryEditor

Osem politických strán je podozrivých z porušenia zákona o kampani

04.06.2016, 14:12
Autor:
TASRTASR

Z porušenia zákona o volebnej kampani je podozrivých osem politických strán, hrozia im sankcie.

Konanie o uložení sankcie sa voči nim začalo po tom, ako ministerstvo vnútra skontrolovalo všetky záverečné správy o nákladoch na volebnú kampaň a po kontrole transparentných účtov.

TASR to potvrdila šéfka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

"U jednej politickej strany, ku ktorej ministerstvo dostalo podanie, že neuviedla vo svojej záverečnej správe všetky skutočnosti, prebieha zisťovanie," doplnila. Bližšie informácie o politických stranách a konaniach rezort vnútra neposkytol.

"Bližšie informácie o prebiehajúcich konaniach nezverejňujeme z dôvodu, aby sa nezmarilo dokazovanie a účel začatého konania," vysvetlil tlačový odbor ministerstva. 

Záverečnú správu o nákladoch na volebnú kampaň podali všetky strany, ktoré kandidovali v marcových voľbách do Národnej rady SR. 

Ministerstvo vnútra ich skontrolovalo a zverejnilo na webe. Na volebnú kampaň mohli strany minúť najviac tri milióny eur, vrátane dane z pridanej hodnoty. Používať museli transparentný účet.

"Do limitu nákladov politickej strany sa započítava aj rozdiel medzi cenou daru alebo iného bezodplatného plnenia uvedenou v zmluve a cenou obvyklou a náklady na propagáciu politickej strany, ktoré politická strana vynaložila v čase začínajúcom 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb," píše sa v zákone o volebnej kampani.

Výpisy z transparentného účtu musí politická strana uchovávať päť rokov od ich vydania. O použití prostriedkov na volebnú kampaň má viesť osobitnú evidenciu.

Má z nej byť jasné, koľko strana minula na prieskumy, platenú inzerciu, reklamu, plagáty, cestovné výdavky, dary a na iné kampaňové činnosti.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:24