StoryEditor

Ako študent zarábal 2 tisíc eur a teraz mu hrozí väzenie. Porušil Rybanič bankové tajomstvo?

12.06.2016, 00:00
Nové zistenia v kauze Bašternák sa opierajú aj o dáta, ktoré vychádzajú z bankových účtov Róberta Kaliňáka a Jána Počiatka.

Tie mal získať asistent Jozefa Rajtára, poslanca SaS, Filip Rybanič. Ten bol zároveň zamestnancom Tatrabanky. Momentálne je pritom obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva.

Zaujímavosťou je, že Rybanič je študent, pracuje v Tatrabanke a zároveň je jediným asistentom Rajtára s veľmi štedrým platom. Podľa zistení HN ide o 2077 eur mesačne. Teraz však Rybaničovi hrozí odňatie slobody v rozsahu od 6 mesiacov do troch rokov. Rajtár tvrdí, že bol políciou zadržiavaný asi 15 hodín.

Podľa poslanca Daniela Lipšica (OĽANO-NOVA) je Rybanič obvinený z trestného činu ohrozovania bankového tajomstva. "Počas výsluchu si Rybanič nemohol zavolať advokáta a ani po tom, ako bolo voči nemu vznesené obvinenie. Je zvláštne, že polícia postupuje, predpokladám, že na pokyn ministra vnútra, takýmto spôsobom, kde sú zjavne porušované práva obvinenej osoby," podotkol Lipšic.

Podľa Andreja Leontieva, partnera advokátskej kancelárie TaylorWessing sa nateraz nedá povedať, či došlo k spáchaniu trestného činu alebo ide iba o iné porušenie zákona. Ako pre HNonline.sk povedal, každá banka má svoje vlastné interné pravidlá, ktorý zamestnanec má alebo nemá prístup k účtom klientov. Je preto otázne, či v tomto prípade išlo iba o nezákonne poskytnutie informácií tretej osobe alebo aj o ich nezákonné ziskanie.

"V zásade však platí, že ak zamestnanec banky poskytne tretej strane bez súhlasu klienta informácie o obratoch účte, je to porušenie bankového tajomstva. Ak by zamestnanec pri výkone svojej pracovnej činnosti nadobudol podozrenie, že bol spáchaný trestný čin, nemal by to "vyšetrovat" na vlastnú päsť, ale musi o tom informovať nadriadeneho alebo priamo orgány činné v trestnom konaní."

Podobný názor má aj politológ Tomáš Koziak, no vidí dopad tohoto možného pochybenia ešte vyššie: „Ak je pravda, že asistent poslanca Rajtára prezeral Kaliňákove účty, je to veľmi veľký problém pre SaS,“ povedal Koziak o kauze zadržania Filipa Rybaniča, pre HNonline.sk. 

Lipšic pripomenul, že pred komunálnymi voľbami boli zverejnené aj bankové prevody vtedajšieho kandidáta na starostu bratislavského Starého Mesta a súčasného poslanca OĽaNO-NOVA Gábora Grendela. "Do dnešného dňa Kaliňák napriek prísľubu tento únik informácií rovnakého rozsahu a rovnakého charakteru nepreveril. Tu však koná okamžite a spôsobom, kedy sú mimoriadne vážne porušované základné procesné a ústavné práva každej obvinenej osoby," povedal Lipšic.

Samotná banka zaregovala na prípad s tým, že dáta klientov sú v bezpečí. ,,Ak by sme mali ako banka podozrenie na únik klientských dát, bezodkladne by sme vykonali kroky, ktoré by viedli k minimalizácii spôsobených škôd a k riadnemu postupu kompetentných orgánov," povedala hovorkyňa banky Zuzana Povodová.

Ako dodala, ak by sa preukázalo, že došlo k zneužitiu prístupov do systémov zo strany zamestnanca, postupovali by nekompromisne, vrátane ukončenia pracovného pomeru či podania trestného oznámenia.

01 - Modified: 2022-11-29 14:53:54 - Feat.: - Title: Pred rokmi mal nahliadať do Kaliňákovho účtu. Súd teraz oslobodil Rybaniča spod obžaloby 02 - Modified: 2022-04-28 08:34:53 - Feat.: - Title: Petková zo Zastavme Korupciu: Fico nie je whistleblower. Vyšetrovatelia majú v prípade Kaliňáka silnejšie dôkazy 03 - Modified: 2022-04-27 07:25:56 - Feat.: - Title: Kaliňákov blízky človek: pracoval na vnútre a od firmy obvineného exministra si prenajíma luxusný byt 04 - Modified: 2022-04-26 10:22:57 - Feat.: - Title: Čaputová o Ficovi: Takéhoto ho poznáme. Jeho hru však odmietam, je založená na lži 05 - Modified: 2022-04-26 11:00:28 - Feat.: - Title: Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:19