Opoziční poslanci pred BonaparteHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Matovič odhalil závažné dôkazy. Ukázal prepojenie Počiatka s Bašternákom

12.06.2016, 10:55

Vtedajší minister financií Ján Počiatek si kúpil v roku 2008 tretinový podiel vo firme B. A. Haus, ktorá v tom čase patrila podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi. Akcionármi v tej dobe boli Metis Consulting, Bašternák a práve Počiatek.

„Veľmi závažné dôkazy“

Nové dôkazy o prepojení Počiatka, Kaliňáka a Bašternáka predložil šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič spolu s poslancami Ľubomírom Galkom (SaS) a Veronikou Remišovou (OĽaNO-NOVA).

To že bol akcionárom v tejto firme, sú veľmi závažné dôkazy a manister by mal okamžite odstúpiť," zhodli sa na brífingu. Remišová poznamenala, že 13. apríla polícia obnovila vyšetrovanie v kauze Bašternák a v ten istý deň šéf parlamentu Andrej Danko rozhodol o náhradníkovi za poslanca Jána Počiatka. Podľa Galka by Kaliňák už nemal byť vo funkcii ministra vnútra ani minútu. "Je životne dôležité, aby Kaliňák už neprišiel zajtra do roboty," vyhlásil Galko.

V pondelok sa stretáva Opozičná rada, na ktorej sa SaS a OĽaNO-NOVA dohodnú na ďalšom postupe.

Na margo MeTIS Consulting, ktorú vlastní Marek Turčan, Matovič povedal, že Turčan je Kaliňákov biely kôň. "V roku 2008 bola kauza Tipos - Lemikon. Vtedy Počiatek ako minister financií rýchlo spísal vyrovnanie na úrovni dvoch miliárd slovenských korún pre cyperskú schránku. Odporučila mu to práve právnická kancelária Mareka Turčana.

Oni tvrdili, že s tou právnickou firmou nemajú nič spoločné, ale tieto dôkazy hovoria, že v tom čase bol Počiatek spolupodnikateľ pána Turčana," informoval šéf Obyčajných s tým, že Počiatkovi sa podarilo 400 miliónov korún vyplatiť a aj keď Najvyšší súd SR rozhodol, že neoprávnene, "už ich nikto v živote neuvidí".

Veria v podporu koaličných partnerov

Podpredseda SaS Ľubomír Galko vyhlásil, že je potrebné, aby koaličné strany SNS, Most-Híd a Sieť opustili koalíciu. "My máme predsedu Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Martina Poliačika (SaS). Požiadame ho, aby inicioval konanie voči Počiatkovi a Kaliňákovi s cieľom zistiť, prečo peniaze od B.A. Haus ako splátky pôžičky neboli uvedené v ich majetkových priznaniach," avizoval Galko.

Remišová zároveň uviedla, že opozícia pripraví zákon, ktorý zlepší preukazovanie pôvodu majetku. "Dúfame, že nás koaliční partneri podporia a nebudú sa vyhovárať," odkázala.

Podstata nových podozrení spočíva v nasledovnom: poslanec SaS Jozef Rajtár prišiel s podozrením, že Kaliňák dostával platby od kontroverzného podnikateľa Bašternáka.

Denník N na svojich stránkach písal, že má k dispozícii údaje o účtoch a vyplýva z nich, že ministrovi vnútra Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby od spoločnosti B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom podnikateľ Ladislav Bašternák. 

Richard Sulík včera po zadržaní Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča vyzval premiéra Roberta Fica, aby okamžite odvolal ministra Kaliňáka z funkcie a aby sa vysťahoval z luxusného komplexu Bonaparte, ktorý patrí Bašternákovi. 

Na poslednej strane zápisnice je vidieť podpis J. Počiatka aj L. Bašternáka:

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 04 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 05 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 22:26