StoryEditor

Kaliňák priznal, že kúpil podiel vo firme od Bašternáka. Opozícia chystá veľký protest pred Bonaparte

13.06.2016, 10:17
Koalícia Kaliňáka podržala. Minister sa obhajoval pred novinármi na brífingu.

Opozičná rada trvá na odchode ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Plánuje ďalšiu mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, na ktorej sa opäť pokúsi Kaliňáka odvolať.

Opozícia hlási protest pred Bonaparte

Najskôr však žiada premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby ho odvolal on. Ak to neurobí, opozícia zorganizuje verejný protest pod oknami bytu premiéra Fica v komplexe Bonaparte. Oznámili to dnes predsedovia SaS a OĽaNO-NOVA Richard Sulík a Igor Matovič na tlačovej konferencii v parlamente.

"Zvoláme opäť mimoriadnu schôdzu, na ktorej navrhneme vysloviť nedôveru pánovi Kaliňákovi. Človek, proti ktorému Národná kriminálna agentúra (NAKA) vedie vyšetrovanie, nemôže byť dlhšie ministrom," povedal Sulík.

Matovič dodal, že ak Fico neodvolá Kaliňáka do piatka 17. júna, budú protestovať pod oknami bytu predsedu vlády. "Aby sa nemohol vyhovoriť, že nepočul hlas ulice," podotkol Matovič.

Kaliňák reagoval na obvinenia

Všetky platby, ktoré prišli na účet ministra vnútra Roberta Kaliňáka, vyplývajú z hospodárskej činnosti spoločnosti B.A. Haus, ktorej je minister akcionárom. Ponuku na odkúpenie časti akcií dostal ešte v roku 2013 od vtedy odchádzajúceho akcionára Ladislava Bašternáka.

Na kúpu časti akcií si šéf rezortu vnútra zobral pôžičku v Tatra banke vo výške 500.000 eur. Na dnešnom brífingu o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák.

V septembri 2013 som dostal ponuku na odkúpenie od odchádzajúceho akcionára B.A. Haus. Spoločnosť vlastní dva byty tam, kde aj ja bývam a javilo sa mi to ako dobrá príležitosť získať kontrolu nad bytmi v susedstve,“ povedal Kaliňák.

Keďže podľa neho firma nepodniká so štátom, zdalo sa mu, že ide o legitímny a etický obchod.

Za sumu prevyšujúcu 430-tisíc eur som kúpil podiel akciovej spoločnosti. Išlo o väčšiu investíciu a tak som požiadal o úver Tatra banku,“ doplnil minister.

Kaliňák opätovne zdôraznil, že od Bašternáka alebo jeho firiem nikdy žiadne peniaze nedostal.

Sledujeme online: Ako dopadne kauza okolo ministra Kaliňáka 13:41 test 15:46 test test 13:25 test 19:52 Kto je vlastne Ladislav Bašternák? Developer a podnikateľ s nehnuteľnosťami sa prvýkrát zviditeľnil ešte ako konateľ spoločnosti, ktorá v roku 2004 začala načierno stavať budovu na Tupého ulici v Bratislave. Stavba bola označená za najväčšiu nelegálnu stavbu za posledných 20 rokov v Bratislave. Medzi Bašternákových známych sa radia napríklad kontroverzný podnikateľ Marián Kočner, Boris Kollár či bývalý minister dopravy Ján Počiatek. Ten si od Bašternáka kúpil byt v luxusnej bytovke Bonaparte neďaleko Bratislavského hradu. Zároveň podľa týždenníka Plus 7 dní v roku 2012 získal od Bašternáka aj chatu na Donovaloch. 19:32 Pozrite si reakciu Richarda Sulíka na videu 19:26 Reakcia Pavla Sibylu, výkonného riaditeľa Nadácie Zastavme korupciu Prečo je pre Kaliňáka ako ministra vnútra problém, aby obchodoval, resp. mal nejaké obchodné vzťahy s podnikateľom typu Bašternák, ktorý čelí podozreniam s podvodmi na DPH? Najväčší problém je to preto, že v čase, keď kauza Bašternák vypukla, minister Kaliňák mlčal o tom, že od tohto pána kúpil podiel vo firme. Prehovoril až vtedy, keď médiá začali túto hypotézu overovať. V prípade, že by tento obchod bol pre ministra veľmi výhodný, mohol by k podnikateľovi Bašternákovi prechovávať pocit vďačnosti. Čím ale prestáva byť v tejto kauze nestranný pozorovateľ a minister mal podrobnosti o svojom vzťahu k Bašternákovi od začiatku zverejniť. Zároveň treba dodať: je nepredstaviteľné, aby si jeden minister vnútra neoveroval, komu ide vyplatiť 430 tisíc eur. Že by sa sám seba neopýtal, je to poctivý podnikateľ alebo mafián a tento biznis mi privodí problémy? Minister Kaliňák určite vedel, komu peniaze na jeseň 2013 vypláca. A musel vedieť, že už v decembri 2012 daňováci podali trestné oznámenie v súvislosti s nadmernými odpočtami, ktoré si Bašternákova firma uplatňovala. Ak aj napriek tomu minister do obchodu s Bašternákom išiel, pravdepodobne si myslel, že verejnosť sa o tom nikdy nedozvie. Prerátal sa. 19:19 Mesežnikov pre HNtelevíziu: Špičky Smeru majú biznis záujmy, všetky kauzy sú kvôli nekalej činnosti Veľkým problémom podľa Mesežnikova je, že sa na Slovensku dlhodobo obchoduje s materiálmi, ktoré pochádzajú zo štátnych inštitúcií. "Roky tu unikajú," tvrdí politológ.

18:49 „Klamstvá Roberta Kaliňáka“ Kauza Bašternák: Klamstvá Roberta Kaliňáka. Na brífingu v parlamente sa v utorok 11.40 hod. zúčastnia Igor Matovič, Veronika Remišová (obaja OĽaNO-NOVA), Jozef Rajtár a Ľubomír Galko (obaja SaS). 18:19 Beblavá: je to rizikom pre verejný záujem Ak podniká s ľuďmi, ktorí sú napojení na štátne peniaze, a pritom má pod kontrolou políciu (ktorá nie je ani profesionálna, ani dostatočne nezávislá), môže sa ľahko dostať do konfliktu záujmov, ktorý nemusí byť ochotný riešiť v prospech štátneho záujmu, ale môže preferovať zabezpečenie osobných príjmov. Tým, že je v podstate nekontrolovateľný, je v jeho prípade tento typ konfliktu záujmov veľkým rizikom pre verejný záujem. V takýchto situáciách by preto mal platiť princíp tzv. čínskeho múru – minister v krajine s neprofesionálnou políciou, ktorú kontroluje, by nemal mať žiadne biznis vzťahy s ľuďmi typu pána Bašternáka," Emília Beblavá, predsedníčka správnej rady Transparency international Slovensko. 17:52 Reakcia ČSOB Áno, klient – fyzická osoba môže v ČSOB požiadať o úver vo výške 500-tisíc eur. Pre získanie takéhoto úveru však musí splniť viaceré podmienky a preukázateľne zdokladovať svoje príjmy,“ reagoval PR špecialista ČSOB Juraj Štefanovič na otázku, či je možné, aby vaši klienti (fyzické osoby) získali v ČSOB jednorazový úver v hodnote 500-tisíc eur? 17:47 „Nemorálny politik je prvý krok k nemorálnej spoločnosti“ Len čo sa politik zamotá do nemorálnych obchodov, je nemorálny. Nemorálny politik je prvý krok k nemorálnej spoločnosti a nemorálna spoločnosť je koniec všetkého, čo sme si priali, čo by sme chceli a čo máme," politik, sociológ, prognostik Fedor Gál. 17:46 Reakcia Tatrabanky Podľa hovorkyne Tatrabanky Zuzany Povodovej, kde ho minister Kaliňák dostal, žiadateľ o úver musí prejsť štandardným schvaľovacím procesom. „Jednotlivé kritériá sa líšia v závislosti od typu produktu." 17:44 Reakcia Leška z Nadácie Zastavme korupciu Pán Bašternák nepatrí k podnikateľom, ktorí sa dajú považovať za dôveryhodných, pretože je známe, že ekonomické výsledky jeho firmy nie sú nijako mimoriadne. Ak on a jeho firmy na niečom zarábajú, sú to vratky DPH. Za posledných 10 rokov získal takto 16 miliónov eur, čo je obrovská suma v porovnaní s ekonomickými výsledkami jeho podnikov. Ak má pán Bašternák zaplatiť 12 miliónov korún, platí v hotovosti a dokáže zabezpečiť, že sa jeho firmy, ktoré sa na tom zúčastnili, predajú do Rumunska a Maďarska aj s účtovníctvom, aby nebolo možné skontrolovať, ako a prečo tieto vratky získal. Vo chvíli, keď predstaviteľ štátu, verejný činiteľ, ako podnikateľ vstupuje do obchodných vzťahov tohto typu, vyvoláva to okamžite nedôveru a oprávnené pochybnosti. Pretože je to podnikanie, proti ktorému štát musí zakročiť a nie mu pomáhať  s tým, že s takýmto podnikateľom spolupracujú ministri z vlády," hovorí Marián Leško z Nadácie Zastavme korupciu. 
(run, sok)

17:33 OĽaNO: Kaliňák klame v kauze Bašternák 17:31 Bašternák má fanpage na Facebooku: Plaťte riadne a načas, servis Bugatti je až vo Viedni Na Facebooku vznikla ironická stránka s názvom Ladislav Bašternák offcial. Okrem satiry na samotnej stránke autor komentuje aj príspevky vo facebookových skupinách opozičných strán SaS a OĽaNO, tiež veľmi ironicky. Viac čítajte TU. 17:11 V utorok bude mimoriadny brífing Matovič dodal, že zajtra usporiadajú mimoriadny brífing, kde sa budú podrobne venovať Kaliňákovým vyjadreniam: "Kaliňák povedal 10 klamstiev a budeme sa im v utorok osobitne venovať na mimoriadnom brífingu." 17:09 Matovič: Chystáme protest pred Bonaparte Igor Matovič oznámil, že chystajú verejný protest priamo pod oknami luxusného komplexu Bonaparte a premiéra Fica. "Aby sa nevyhováral , že nič nepočul," tvredí šéf OĽaNO-NOVA. 17:07 Opozícia chce opäť odvolávať Kaliňáka Opozičná rada opäť zvolá mimoriadnu schôdzu, na ktorej bude žiadať opätovne odvolávanie Kaliňáka, skonštatoval Sulík a aMatovič na tlačovke. 17:07 Sulík: Nemôže byť ministrom "Minister, voči ktorému sa vedie vyšetrovanie, nemôže byť ministrom. To popiera všetko," dodal Sulík 17:06 Sulík reaguje na Kaliňáka „Toto sú nebezpečné veci, takto by to nemalo byť, aby podriadený vyšetroval nadriadeného," hovorí Sulík v reakcii na Kaliňáka.
16:42 Potvrdenie o poskytnutí úveru pre Kaliňáka 16:22 Remišová reaguje na Kaliňákovu obhajobu 16:17 Kaliňák: S Bašternákom nie som v žiadnom kontakte Kaliňák poprel akékoľvek podozrenia, tvrdí, že platí fakt, že s Bašternákom nie je v žiadnom kontakte. 16:11 B.A. Haus vlastní byty v bytovke, kde býva ministra Firma B.A.Haus vlastní dva byty v bytovke, kde býva minister Kaliňák. 16:10 "Ja som do Tatrabanky nevolal" Minister vyvracia informácie, že on volal do Tatrabanky, keď sa dozvedel, že mu Filip Rybanič preveroval účet. "Ja som bol vtedy v Luxemburgu, kde sme riešili migračnú krízu." 16:09 Kaliňák hovorí, že ho kontaktovali z Tatrabanky a oznámili, že bolo porušené moje právo.
Zdroj: TASR/Martin Baumann
16:05 Informáciu mal od Turčana Kaliňák dodal, že informácie o tom, že Bašternák chcel predať firmu, mal od právnika Turčana. 16:02 Kaliňák: Kúpil som firmu od akcionára Bašternáka Odkúpil som v roku 2013 firmu od vtedajšieho akcionára Ladislava Bašternáka, prekvapil minister vnútra. 15:53 Rybanič to zamlčal, tvrdí minister Všetky skutočnosti sa odohrali na jednom a tom istom účte a Rybanič ich všetky videl ale zamlčal, aby spolu so SaS a deformovanými informáciami mohol pokračovať v týchto ničím nepotvrdených informáciách." 15:52 Vrchol útokov na Kaliňáka "Útoky na moju osobu vyvrcholili minulý týždeň, keď asistent Filip Rybanič manipuloval s mojím účtom," vyhlásil Kaliňák.
Zdroj: TASR/Martin Baumann
15:50 Kaliňák: V roku 2013 som dostal ponuku od B.A.Haus V roku 2013 som dostal ponuku od akcionára firmy B.A. Haus. Firma vlastní v dome, v ktorom bývam dva byty," vysvetľuje Kaliňák. 15:48 Ondrej Čurilla bude vysvetľovať Opozícia od Ondreja Čurillu žiada, aby prišiel vysvetliť, prečo nepodpísal sťažnosť na postup Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v tomto prípade. 15:44 Finančný výbor mimoriadne zasadne v parlamente Finančný výbor parlamentu bude do siedmich dní opäť rokovať o kauze podnikateľa Ladislava Bašternáka. Na jeho mimoriadnu schôdzu má prísť vysvetľovať okolnosti prípadu Ondrej Čurilla, ktorý je bývalým zástupcom riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy a jediný z jeho bývalého vedenia zostal pracovať vo finančnej správe. Výbor sa bude na návrh koaličných poslancov zaoberať aj firmami Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA). Informáciu má zákonodarcom predložiť prezident daniarov František Imrecze. 15:29 Toto je Filip Rybanič, asistent poslanca Jozefa Rajtára, ktorý si prezeral účty Kaliňáka a Počiatka
Zdroj: fakt24.sk
15:17 Viskupič: Ak nepočujú, treba ísť do ulíc „Ak nepočujú, treba ísť do ulíc. Bývať v byte daňového podvodníka (Robert 1) a byť na jeho výplatnej listine (Robert 2) sa nedá zamiesť pod koberec," píše poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič. 14:56 Kaliňák je pripravený vyvrátiť klamstvá u prokurátora  Minister vnútra Kaliňák (Smer-SD) je pripravený pred špeciálnym prokurátorom Kováčikom kedykoľvek vyvrátiť obludné klamstvá a podsúvané nepravdivé informácie, s ktorými prichádza opozícia bez relevantných dôkazov. Vyhlásil to už v sobotu 11. júna jeho hovorca Ivan Netík v reakcii na tlačovú konferenciu SaS, na ktorej liberáli vyzvali na Kaliňákovo odvolanie pre údajné prepojenie s daňovou kauzou podnikateľa Ladislava Bašternáka. 14:55 Špeciálny prokurátor vydal pokyn na vyšetrovanie Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vydal dnes pokyn riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petrovi Hraškovi, aby sa začal zaoberať možným podozrením zo spáchania trestných činov zo strany ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra dopravy a financií Jána Počiatka. 14:43 Opozičná rada bude mať brífing až o 17.00 hod. Brífing Opozičnej rady SaS a OĽaNO sa presúva až na 17.00 hod. v parlamente. 14:40 Komentár šéfredaktorky HN: Kaliňák ako nový Paška. A symbol pádu Nové zistenia v kauze Bašternák poukazujú na to, čo je a čo už nie je akceptovateľné. A to v dvoch rovinách.  Po prvé: ak minister vnútra dostával na svoj účet peniaze od firmy, ktorú v minulosti spoluzakladal Ladislav Bašternák, malo by to automaticky znamenať jeho koniec.
Prečítajte si celý komentár šéfredaktorky Marcely Šimkovej TU.
14:24 Vyjadrenie Roberta Fica po skončení koaličnej rady
14:18 Obyčajní chcú minimálne 350-tisíc ľudí v uliciach 13:50 Fico oznámil novinárom, že Kaliňák ukáže dokumenty dokazujúce jeho nevinu
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
13:44 Kaliňák vyvráti klamstvá Kaliňák bude hovoriť o vyvrátení klamstiev, ktoré šíri opozícia a niektoré médiá ohľadom nelegálnych príjmov ministra vnútra. 13:43 Kaliňák ukáže dokumenty o 15.30 hod. Robert Kaliňák má ukázať dokumenty na brífingu približne o 15.30 hod. 13:40 Fico hovorí o prešetrení kauzy Fico vo vyhlásení hovoril, že koaličná rada očakáva, že orgány činné v trestnom konaní prešetria podozrenia z daňových podvodov. 13:39 Opozícia prezradí ďalší postup Závery rokovania Opozičnej rady. Opozícia prezradí ďalší postup v kauze Kaliňák/Bašternák. 13:37 Fico je znepokojený porušením bankového tajomstva Koalícia vyjadrila tiež vážne znepokojenie nad skutočnosťou, že asistent poslanca za SaS v pozícii pracovníka komerčnej banky úmyselne porušil bankové tajomstvo a "poskytol opozícií a médiám informácie, ktoré sú hrubo skresľované a zneužívané za účelom politickej konfrontácie proti vysokému ústavnému činiteľovi". 13:33 Kaliňák ukáže dokumenty Minister vnútra Robert Kaliňák dnes poobede ukáže dokumenty na svoju obhajobu, vyhlásil premiér Robert Fico po skončení koaličnej rady. 13:04 Vláda rokovala aj o kauze ministra Kaliňáka
12:52 xxx 12:31 Objavil sa nový dôkaz. Ukazuje, že Kaliňák a Bašternák majú k sebe veľmi blízko Firma B.A. Haus, v ktorej mali mať podiel Bašternák aj exminister Ján Počiatek, skupovala nehnuteľnosti v tom istom čase a na tej istej adrese ako Kaliňák. Viac čítajte TU.
12:01 Matovič odhalil závažné dôkazy. Ukázal prepojenie Počiatka s Bašternákom Vtedajší minister financií Ján Počiatek si kúpil v roku 2008 tretinový podiel vo firme B. A. Haus, ktorá v tom čase patrila podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi. Akcionármi v tej dobe boli Metis Consulting, Bašternák a práve Počiatek. Celý článok o včerajších nových zisteniach v kauze Bašternák nájdete TU. 11:50 Sulík: Danko útočí na demokraciu Včerajšie výroky predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka v TA3, aby prokuratúra preverila stanovy strán SaS a OĽaNO, sú útokom na demokraciu v Slovenskej republike. „Nečudujeme sa, že prišli v čase, keď na vládu ťažko doľahla kauza Bašternák a opäť je zreteľne vidieť, že strany SNS, Most-Híd a Sieť vytvorili spojenectvo s kriminálnou štruktúrou pod označením Smer-SD,“ vyhlásil šéf SaS Richard Sulík. 11:39 Opozičná rada chystá protesty voči Kaliňákovi Strany SaS a OĽaNO-NOVA sa majú dnes podľa aktuality.sk dohodnúť na Opozičnej rade na protestoch. Tie majú viesť k odvolaniu Kaliňáka. 11:28 Na úrade vlády sa objavil aj Pavol Rusko Bývalý politik a spolumajiteľ televízie Markíza Pavol Rusko dnes prišiel na Úrad vlády SR, kde práve rokuje Koaličná rada. S lídrami sa však nestretne, prišiel na rokovanie o Nórskych fondoch. Na Úrade vlády SR je podľa svojich slov po siedmich rokoch. "Nórske fondy sú taký spôsob, ako neziskové organizácie občas môžu prísť k peniazom. Je to taká príjemná časť, kedy sa naše cesty so štátom na chvíľku spojili. Ale osobne si myslím, že je šťastný podnikateľ, ktorý nezávisí od štátu, ktorý s ním nemá veľa spoločné a nie je naň odkázaný," dodal Rusko.
Zdroj: TASR/P. Neubauer
11:15 Ďalšie indície o nadštandardných vzťahoch Kaliňáka s Bašternákom Firma B.A. Haus, v ktorej mali mať podiel kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternák aj exminister Ján Počiatek, skupovala nehnuteľnosti v tom istom čase a na tej istej adrese, ako minister vnútra Robert Kaliňák. Informáciu priniesol denník Postoj. 11:07 Krátko predtým, ako začala koalícia riešiť vážne obvinenia
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
10:56 Komentár Ivana Mikloša: Klamať na Kaliňáka, daniť na Bašternáka Hlavnou správou víkendu bolo zatknutie asistenta poslanca za SaS a zamestnanca banky za nezákonné nabúranie sa do údajov o účtoch Kaliňáka a Počiatka, pri ktorom objavil veľké prevody peňazí od Bašternáka k obom zmieneným pánom.
Celý komentár nájdete TU.
10:52 Pozrite si vyjadrenie Bugára pred koaličnou radou
10:52 Choleva: Tento tlak už Kaliňák po politickej stránke nemôže ustáť Podľa politického marketéra Radovana Cholevu otázka už neznie či, ale kedy a ako Kaliňák odstúpi. „V žargóne detektívok majú médiá a opozícia telo, zbraň, aj motív. Tento tlak už Kaliňák po politickej stránke nemôže ustáť. Z pozície ministra vnútra sa však neodstupuje len tak, najmä ak ide o tak dlho pôsobiaceho a tak vplyvného človeka, akým je Kaliňák." 10:41 Simon: Vyzývam koaličné strany, aby povedali stop korupcii Na odvolanie Kaliňáka vyzýva aj nezaradený poslanec Zsolt Simon. "Vyzývam strany SNS, Sieť a Most-Híd, ktoré sú zodpovedné za vznik súčasnej vlády kontinuity, aby zmenili 'charakter' vlády a povedali stop korupcii a klientelizmu. Aby žiadali vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, a to bezodkladne." 10:39 Matovič: Žitňanskej akosi stále veriť chcem 10:39 Beblavý: Odchod Kaliňáka nestačí 10:37 KDH vyzýva Fica, aby odvolal Kaliňáka Mimoparlamentné hnutie KDH vyzýva premiéra, aby odvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka. "Rozsah aktuálnych informácií o skutočnostiach v 'kauze Bašternák' je dostatočný na to, aby došlo k vyvodeniu politickej zodpovednosti," píše sa v stanovisku hnutia. 10:32 Z dokumentov nevyplýva vzťah s Bašternákom "To, čo tvrdí opozícia, z tých dokumentov nevyplýva. Myslím si, že minister Kaliňák ukáže dnes dokumenty verejnosti. Ak vám to urobí, zistíte, že to kauza nie je. Z týchto dokumentov vôbec nevyplýva, že by mal blízky vzťah s Bašternákom," povedal Bugár.
Robert Kaliňák a Béla Bugár
Zdroj: TASR/M. Baumann
10:31 Bugár bráni Kaliňáka Ak dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) ukáže verejnosti príslušné dokumenty, zistíte, že jeho údajné finančné napojenie na podnikateľa Ladislava Bašternáka kauzou nie je. Pred dnešným rokovaním Koaličnej rady to vyhlásil líder Mosta-Híd Béla Bugár. 13:04 Vláda rokovala aj o kauze ministra Kaliňáka

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:26