StoryEditor

Bratislava zažila dva protesty. Extrémisti slovne útočili na prezidenta aj europoslankyňu Smeru

V metropole Slovenska protestovali okrem extrémistov aj antifašisti. Polícia vytvorila rozsiahle bezpečnostné opatrenia.

Bratislavou dnes poobede pochodovali stovky extrémistov. Dôvodom má byť likvidácia Európy a diktát Bruselu. Súbežne sa na protest konala na Námestí SNP Antifašistická mobilizácia. Aj tu boli stovky ľudí, akciu prišiel podporiť aj bratislavský primátor Ivo Nesrovnal, expremiérka Iveta Radičová či ďalšie známe osobnosti.

Polícia monitoruje situáciu v hlavnom meste, ktorým dnes pochodovali extrémisti aj ich odporcovia. "Doposiaľ bolo na políciu eskortovaných päť osôb pre podozrenie z protiprávneho konania. Iné podozrenie z páchania protiprávneho konania či narušenia verejného poriadku sme doposiaľ nezaznamenali," uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Oba pochody na krátko zastavili dopravu. Stovky extrémistov šli cez Predstaničné námestie, Šancovu a Štefánikovu ulicu na Námestie slobody. "K ďalšiemu krátkodobému dopravnému obmedzeniu došlo po trase presunu účastníkov druhého zhromaždenia, a to od Námestia SNP, na Špitálskej a Mariánskej ulici, Kollárovom námestí po Námestie 1. mája, Hodžovo námestie a Suché mýto," priblížila Kurucová.

Ďalší postup polície aj dopravná situácia sa má odvíjať od vzniknutej situácie. Polícia žiada vodičov, aby sa riadili jej pokynmi.

Oba protesty sme sledovali online:

Protesty v Bratislave 17:19 Protest proti islamizácii sa skončil "Sme presne takí nenávistní, aký je nenávistný Izrael," hovorí na záver protestu proti islamizácii hlavný organizátor Lukáš Kopáč. S účastníkmi sa rozlúčil a vyzval ich, aby sa slušne rozišli. 17:04 Radičová: Slovensko strachu a nenávisti nie je moje Slovensko "Moje Slovensko nie je Slovensko strachu a nenávisti. Musíme urobiť všetko preto, aby ľudia nemuseli zažívať takéto prejavy strachu a nenávisti," povedala pre HN expremiérka Iveta Radičová. 16:53 Pohoda u antifašistov Na Námestí SNP vládne pokojná atmosféra. Ľudia počúvajú koncert. 16:31 Veľka skupina antifašistov Sme na čele protestu antifašistov. Medzi protestujúcimi je aj expremiérka Iveta Radičová či sociológ Grigorij Mesežnikov. Dav kričí "Neprejdú, neprejdú," či "My sme tu doma." Odporcov fašizmu je už zrejme viac ako extrémistov.

Protest
16:27 "Je nás viac" "Dnešný pochod je dôkazom, že sa Bratislava dokáže aj v také teplé popoludnie zmobilizovať" povedal Beblavý. Dav skanduje "je nás viac." 16:21 Antifašistov chráni polícia Protest antifašistov je pokojný, dav prešiel cez Kollárovo námestie, ktoré strážila polícia dôslednejšie kvôli prípadným stretom s extrémistami. Medzi účastníkmi je aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, bývalý člen Procházkovej Siete.
Miroslav Beblavý na proteste antifašistov
Zdroj: HN/Veronika Šoltinská
16:10 Radičová na čele antifašistov Oba protesty sú blízko pri sebe. Na čele protestu antifašistov je expremiérka Iveta Radičová či europoslanec Boris Zala. Ľudia držia v rukách preškrtnuté hákové kríže a tiež aj Kotlebove slovenské dvojkríže. 16:07 Okolie protestov chránia policajti Účastníci oboch protestov sa dostali blízko k sebe, sú vzdialení len niekoľko stoviek metrov. Polícia vytvorila ochranné kordóny. Má pripravené aj vodné delá.
Policajti na protestoch
Zdroj: HN/Peter Dráb
16:01 Na Námestí slobody chcú domobranu Na Námestí slobody zatiaľ padajú výzvy, aby sa všetci muži legálne ozbrojili a aby u nás vznikali domoobrany. Rečník ukončil prejav pozdravom: "Na stráž!" 15:56 Na pochod sa vydali aj antifašisti Začína sa samotný pochod, antifašisti vykročili smerom na Špitálsku, sprevádza ich hudba a tranparenty s heslami "na pláž".
Pochod antifašistov
Zdroj: HN/Veronika Šoltinská
15:53 Chcú vystúpenie z Európskej únie Ďalší prejav sa nesie v znamení tvrdého odporu voči Európskej únie. "Slovensko nepotrebuje viac Európy, brexit je len začiatok," znie z pódia na Námestí SNP. "Budeme bojovať vo dne v noci, na zemi aj vo vzduchu!" 15:50 Protestujúci skandujú "Obesiť, obesiť!" Jeden z rečníkov na Námestí slobody predviedol veľmi ostrý prejav, v ktorom sa tvrdo pustil do prezidenta Andreja Kisku. Po tom, čo povedal, že bol síce legitímne zvolený, tak ho dav prerušil a začal skandovať: "Obesiť, obesiť!" 15:35 Porovnateľne veľké protesty Mihály odhadol, že na SNP je porovnateľne veľký dav ako na stanici, ktorý sa presúval na Námestie slobody. "A možno aj väčší," dodal. Antifašistov podporili aj Nesrovnal, Budaj, Chmelár či B-komplex. 15:33 Extrémisti dorazili na Námestie slobody Dav ľudí sa rozrástol na niekoľko stoviek.
Zdroj: HN/Peter Dráb
Protest na Námestí slobody
Zdroj: HN/Peter Dráb
15:28 Incident počas pochodu Počas pochodu extrémistov došlo k drobnému incidentu. Po trase niekto rozvinul vlajku Európskej únie. Z pochodujúceho davu vyletela naňho plechovka zrejme od piva. Polícia útočníka spacifikovala. 15:27 U antifašistov vystúpila Dubovcová aj Havran Vystúpila už aj ombudsmanka Jana Dubovcová, teraz je na rade Michal Havran. "Som veľmi rád, že sme sa tu zišli vo väčšom množstve ako minulý rok. Prajem vám pekný farebný deň." povedal. 15:24 Protestujúci urážajú Moniku Flašíkovú-Beňovú Extrémisti počas svojho pochodu vykrikujú heslá ako: "Slovensko Slovákom", "My sme tu doma", "Žiadne multikulti" či "Beňová je ku.. špinavá." Posledný pokrik namierený voči europoslankyni za Smer-SD Monike Flašíkovej-Beňovej znie na takmer každom podobnom proteste. 15:19 Antifašistov privitál Robo Mihály Pochodujúcich na Námestí SNP privítal organizátor Robo Mihály. Nasledujú príhovory osobností. "Som jedným z mala ešte preživších holokaustu" študent VŠMÚ číta prejav Pavla Traubnera, ktorý sa nemohol protestu zúčastniť. "Vždy keď opäť vidím hrozbu fašizmu bojím sa o svoje už dospelé deti a ich vnúčatá," zaznelo v prejave. Dav tlieska.
Protest antifašistov
Zdroj: HN/Veronika Šoltinská
15:16 Antifašisti sa zbierajú Na druhom proteste, ktorý združuje antifašistov, prichádza čoraz viac ľudí.
Protest antifašistov
Zdroj: HN/Veronika Šoltinská
15:10 Pochod vyrazil s meškaním Pochod s miernym meškaním práve vyráža smerom k Námestiu slobody. Ľudia držia v rukách prevažne slovenské vlajky a pískajú. V dave sú desiatky ľudí.
Pochod proti islamizácii
Zdroj: HN/Peter Dráb
15:06 Ako pred začiatkom festivalu Druhý protest sa koná na Námestí SNP, kde sa zatiaľ zišla len malá skupinka antifašistov. Vyzerá to tu ako začiatok letného festivalu.
Zdroj: HN/Veronika Šoltinská
15:03 Koľko demonštrantov príde? Na takúto masívnu účasť to zatiaľ vôbec nevyzerá. Ľudia naladení proti islamu zrejme zvolili inú formu osvieženia.
Zdroj: HN/Ladislav Círia
14:59 Podľa organizátora má prísť tritisíc ľudí Organizátor protestu Lukáš Kopáč povedal pre HN, že očakáva až tritisíc účastníkov. Medzi nimi by mali byť skupiny z Česka, Nemecka, Belgicka a Poľska. 14:51 Zatiaľ dvesto ľudí Na proteste sa zišlo zatiaľ okolo dvesto ľudí. Nechýba organizátor Lukáš Kopáč a Marián Magát z hnutia Kysuce. Podporiť svojich kolegov prišli aj Česi z hnutia Národní demokrace. 14:04 Policajti sú pripravení Pred bratislavskou Hlavnou stanicou je zatiaľ viac bezdomovcov ako protestujúcich. Desiatky policajtov však naznačujú stretnutie extrémistov. Protest proti islamizácii má začať o 15. hodine.
Príprava na protest na Hlavnej stanici
Zdroj: HN/Ladislav Círia

01 - Modified: 2024-01-11 11:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO V Ríme sa hailovalo ako za Mussoliniho. Stovky prívržencov extrémistickej pravice si pripomenuli fašistickú minulosť 02 - Modified: 2023-08-31 10:20:47 - Feat.: - Title: Kritici vývoja v Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov zakladajú nové združenie, ten obvinenia odmieta 03 - Modified: 2022-07-29 08:54:02 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Ako fašisti na Slovensku získali väčší rešpekt ako queer ľudia 04 - Modified: 2022-04-07 09:01:26 - Feat.: - Title: Anatómia genocídy. Ruská inteligencia si po masakre v Buči spytuje svedomie 05 - Modified: 2017-10-28 03:50:25 - Feat.: - Title: Plán, ktorý Mussolinimu dokonale vyšiel. Na uchopenie moci mu stačilo demonštrovať silu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:31