StoryEditor

Chcú oživiť chátrajúci areál v Bratislave. Vyrastú tam moderné byty

19.07.2016, 10:45
Autor:
TASRTASR
Obnovou objektu na Páričkovej pri Dulovom námestí má vzniknúť moderný mestský bytový dom, ktorý ponúkne 88 prevažne malometrážnych dvojizbových bytov a päť obchodných priestorov na prízemí.

Zanedbaný objekt na Páričkovej ulici v Bratislave, ktorý sa nachádza na okraji areálu bývalej Cvernovky, začne spoločnosť YIT Slovakia rekonštruovať.

V týchto dňoch už realizuje asanačné a dočisťovacie práce. Následne bude asanovať bývalú jedáleň a vrátnicu, ktoré podľa investora neslúžia svojmu účelu a nemajú žiadnu architektonickú ani pamiatkovú hodnotu. TASR o tom informovala mediálna zástupkyňa developera Zuzana Krištof Ozanová.

Moderný bytový dom

Obnovou objektu na Páričkovej pri Dulovom námestí má vzniknúť moderný mestský bytový dom, ktorý ponúkne 88 prevažne malometrážnych dvojizbových bytov a päť obchodných priestorov na prízemí.

"Zrekonštruovaný objekt bude vo svojom materiálovo-technickom prevedení plne rešpektovať industriálnu minulosť lokality a tomuto konceptu budú prispôsobené všetky použité materiály na fasáde aj v interiéri," uviedla Krištof Ozanová. V rámci návrhu projektu, ktorý dostal názov PARI, sa uvažuje aj o zelenom vnútrobloku so zachovaním pôvodnej zelene. 

Riešenie areálu Cvernovka, ktorého je YIT Slovakia vlastníkom, má vzísť z architektonickej súťaže. V pamiatkovo chránenej budove Starej pradiarne, ktorá je súčasťou areálu, momentálne prebieha pamiatkový výskum. V dohľadnom čase má nasledovať jeho vyhodnotenie, ktoré určí rozsah projektu pamiatkovej obnovy.

Chátrajúci priemyselný areál

Investor tvrdí, že si uvedomuje jedinečnosť a hodnotu areálu bývalej Cvernovky, a preto po zvážení všetkých okolností chce najvhodnejšie riešenie celej zóny hľadať prostredníctvom medzinárodnej architektonickej súťaže.

"Jej cieľom je nájsť najvhodnejší koncept novej mestskej štvrte vo vzájomnej synergii unikátnej bratislavskej lokality a jej historického odkazu s novou modernou architektúrou," priblížila Krištof Ozanová.

Developer tvrdí, že chce oživiť v súčasnosti chátrajúci priemyselný areál, zachovať a zrekonštruovať chránené historické dedičstvo a vytvoriť unikátny mestský blok v prepojení bývania, občianskej vybavenosti a zelene. Detaily zadania súťaže, ako aj členovia poroty budú známi na jeseň.

Pre havarijný stav budovy a pamiatkový výskum Pradiarne v Cvernovke sa museli vysťahovať umelci a kreatívci, ktorí tu mali svoje ateliéry.

Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja) v júni rozhodli, že sa presťahujú do budovy bývalej Strednej odbornej školy chemickej na Račianskej ulici v Bratislave, kde vznikne Centrum kreatívneho priemyslu.

01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 04 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:32