StoryEditor

Je nehorázne tak klamať, reaguje Danko na Sulíkove obvinenia

16.08.2016, 15:05
Autor:
TASRTASRchocho
"Príde sem bývalý predseda národnej rady, sadne si, pozerá ako puk. Potom si uvedomí chybu, ospravedlní sa, vybehne pred novinárov a klame," popísal situáciu Danko.

Predsedu najsilnejšej opozičnej strany SaS a europoslanca Richarda Sulíka nepustili na poslanecké grémium, ktoré hovorí o zmenách rokovacieho poriadku. Liberáli teda rokovanie opustili ešte pred jeho začiatkom. Podľa podpredsedu Národnej rady SR Andreja Hrnčiara nebol na grémium delegovaný stranou SaS.

"Pán Danko ma vyzval, aby som opustil rokovaciu miestnosť," povedal po odchode Sulík. Rokovací poriadok podľa neho hovorí, že na grémiu môžu byť osoby, ktoré boli nominované ako zástupcovia poslaneckých klubov, čo nemusí byť nutne poslanec.

Sulík: Myslí si, že je minister zemegule

"Ja som bol nominovaný, aby som dnes zastupoval. Ale je tu ešte niečo s delegátmi a tam som ešte v marci nebol napísaný. Bolo to také chytanie sa za slovíčka," vysvetlil Sulík, ktorému sa zdá zvláštne, že predseda parlamentnej strany nesmie byť na rokovaní.

SaS odmieta zmeny rokovacieho poriadku, aké navrhuje predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a hlavne spôsob, ako zmeny navrhuje. Trvajú na diskusii a dohode aj s opozíciou. Koalícia by podľa SaS nemala prijať zmeny, na ktorých nie je dohoda aj s opozíciou.

"To sa ani za Mečiara nestalo. Nelámal sa rokovací poriadok cez koleno. Ale pán Danko sa rozhodol deštruovať systém. To, čo on predvádza, je čistá deštrukcia. Myslí si, že je minister zemegule," povedal Sulík.

Problém majú liberáli nielen so spôsobom navrhovania zmien, ale aj s časovým obmedzením vystúpenia poslancov. Limity sa majú týkať len poslancov, napríklad vlády ani predsedu parlamentu sa obmedzenia týkať nemajú.

"Neobmedzené vystúpenie je výsadou nášho parlamentu. A pritom, existuje už obmedzenie aj v dnešnom rokovacom poriadku. Diskusia sa dá obmedziť na 12 hodín. To už dnes je dovolené," doplnil Sulík. Neobmedzené vystúpenia poslanci podľa neho zvyčajne nezneužívajú a netreba to meniť.

"Je nehorázne tak klamať"

Na tlačovej besede sa dnes predseda NR SR Andrej Danko vyjadril k pripravovaným zmenám rokovacieho poriadku parlamentu a dnešnému poslaneckému grémiu, ktoré k tejto problematike zasadlo. V súvislosti s tým okomentoval aj incident, kedy musel Sulík toto grémium opustiť.

"Pubertálne problémy, aké riešime my, majú vyspelé parlamenty vyriešené," začal tlačovku Danko.

Následne sa pristavil pri incidente s predsedom SaS, ktorý sa nesmel zúčastniť na rokovaní poslaneckého grémia. Danko tvrdí, že Sulíka slušne privítal, dal mu priestor na vyjadrenie, prečo prišiel, ale na rokovaní šéf liberálov nemal čo hľadať.

"Vysvetlili sme mu rozdiel medzi plnou mocou a delegovaním. Na grémiu rokujú poslanci Národnej rady. Ak mal záujem, nemal uprednostniť mandát europoslanca," povedal Danko, podľa ktorého bude europoslanec chodiť do parlamentu vtedy, keď mu to poslanci odobria.

Sulík si podľa Danka uznal chybu a z grémia odišiel. Následne však mal podľa slov predsedu NR SR predstúpiť pred novinárov a hovoriť niečo úplné iné. „Je nehorázne tak klamať,“ povedal Danko. „Verím, že sa ospravedlní,“ dodal. "Príde sem bývalý predseda národnej rady, sadne si, pozerá ako puk. Potom si uvedomí chybu, ospravedlní sa, vybehne pred novinárov a klame," popísal situáciu Danko.

Parlamentu chýba elementárna slušnosť a klame sa tam

Nový rokovací poriadok nie je nedemokratický. Tvrdí Danko, ktorý zmeny rokovacieho poriadku priniesol a chcel by ich predložiť na septembrovú schôdzu parlamentu.

V návrhu je časové obmedzenie vystúpení poslancov, silnejšie právomoci predsedu parlamentu aj niekoľkotisícové pokuty pre neposlušných poslancov. Zakázané by mali byť audiovizuálne pomôcky aj transparenty, a tiež strava. Piť poslanci v pléne budú môcť.

"V rokovacom poriadku nenájdete jedno nedemokratické opatrenie. Nie je tu jeden zásah do opozičného práva. Každý zásah sa týka koaličných aj opozičných poslancov," vyhlásil Danko na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente po rokovaní poslaneckého grémia.

Je presvedčený, že nové pravidlá skultivujú parlament. "Očakávam zlepšenie kvality procesov, úctu medzi kolegami," poznamenal Danko. V súčasnosti podľa neho nie je v parlamente elementárna slušnosť a klame sa tu.

Danko upozornil, že na dnešnom rokovaní došlo aj k ústupkom opozícii. Zmeny v rokovacom poriadku by sa tak mali týkať aj Hodiny otázok. Návrhy má priniesť hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré požiadavku vznieslo. "Upustili sme od parlamentnej stráže," uviedol ďalší príklad ústupku.

Podpredsedovia parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) a Andrej Hrnčiar pripustili, že zmeny by mohli nastať aj v obmedzení vystúpení poslancov. Zákonodarcom by mohlo zostať právo hlásiť sa do rozpravy dvakrát, teda písomne a ústne.

S časovým limitom súhlasia, Bugár je však za to, aby boli všetci rovní. Obmedzenia by sa tak mali týkať nielen poslancov, ale aj vedenia parlamentu. To malo byť podľa pôvodného Dankovho návrhu od obmedzení oslobodené.

01 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 04 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:32