Robert KaliňákTASR/J. Kotian
StoryEditor

Nejde o Bašternáka, ale o Smer. Kaliňák napísal svoju obhajobu

26.08.2016, 10:41
Autor:
lmlmTASRTASR
Minister vnútra vo svojom blogu reaguje na kauzu, kvôli ktorej čelí obvineniam a bol aj odvolávaný v parlamente.

Minister vnútra Robert Kaliňák napísal svoju obhajobu na kritiku a obvinenia, ktorým čelí kvôli kauze Bašternák. „Už pol roka som konfrontovaný prípadom Bašternák. Prípadom, ktorý začal v čase, keď za vlády Radičovej skolabovala finančná správa a bez akejkoľvek kontroly boli vyplatené vratky DPH za 711 miliónov eur. Nielen Bašternákovi," píše Kaliňák vo svojom blogu na sme.sk.

„Nikto nepredložil žiadne dôkazy“

Minister čelí obvineniam, že obchodoval s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je vyšetrovaný z nadmerného odpočtu DPH vo výške 8 miliónov eur. Opozícia ho obviňuje aj z toho, že stopol vyšetrovanie Bašternáka.

Podľa Kaliňáka nejde v tejto kauze o Bašternáka, ale o Smer. "Z toho všetkého je zrejmé, že v celom tomto kolotoči nejde o prípad Bašternák, ale ide o stranu Smer. O ten Smer, ktorý štvrtý raz po sebe vyhral voľby," dodáva minister.

Kaliňák sa bráni, že doteraz nikto voči nemu nepredložil žiadne dôkazy, ktoré by ho mali z niečoho usvedčiť, alebo kvôli ktorým by mal opustiť ministerskú stoličku.

"Doteraz nikto, ani opozícia a ani novinári, jasne nepovedali, kde som v prípade Bašternák porušil zákon. Nepredložili žiadny dôkaz a ani indíciu."

Kaliňák vo svojej obhajobe v blogu argumentuje, že kauza Bašternák je znovu otvorená a riadne sa vyšetruje. "To, že v roku 2012 vyplatili firme okolo Bašternáka vratku DPH, sa dnes opäť vyšetruje. Vyšetrovanie je rozšírené aj o ďalšie spoločnosti, ktoré v tomto prípade vystupovali. Vedie ho nový vyšetrovateľ a dozoruje špeciálna prokuratúra. Rozšírené je aj o ďalšie vratky, ktoré Bašternákovi boli vyplatené. Za pravicových vlád."

Ostrá kritika opozície

Kaliňák v ďalšej časti blogu útočil na opozíciu a spomenul viacero káuz za čias Radičovej vlády. "Majú títo páni morálne právo dnes kričať a bez dôkazov niekoho obviňovať, súdiť a posielať do basy? Z ich strany nejde o nič iné ako len o veľmi škaredé farizejstvo," narážal na šéfa SaS Richarda Sulíka, šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča či bývalého ministra vnútra a dnes poslanca OĽaNO-NOVA Daniela Lipšica.

Kauza Bašternák sa prevalila už pred vyše štyrmi mesiacmi. Opozícia na ňu reaguje pravidelne a už dva mesiace organizuje protesty pred luxusným komplexom Bonaparte, ktorý postavila Bašternákova firma a býva v ňom aj premiér Robert Fico. Protesty sa konajú aj v krajských mestách.

Je to rozsiahla machinácia a podvod. Venujeme sa tejto kauze preto, aby nezapadla ako veľa ďalších smeráckych káuz a neskončila pod kobercom," hovorí opozícia. Kaliňák už dvakrát čelil odvolaniu v parlamente, pokračovanie mimoriadnej schôdze o jeho odvolaní bude pokračovať v Národne rade v septembri.

Minister vnútra Robert Kaliňák hovoril o kauze Bašternák:

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 07:48:54 - Feat.: - Title: Otvorili súdny proces s Ladislavom Bašternákom v kauze Bonaparte. Na tretí pokus 04 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:26