StoryEditor

Popadané konáre, elektrické vedenie a hroziace lavíny. Sneh zasiahol Slovensko

06.10.2016, 08:32
Autor:
TASRTASR
Máme za sebou mimoriadne rušnú noc. Zasahovali sme na cestách prvej, druhej aj tretej triedy, hlásia cestári zo Žilinského kraja.

Po prvom významnejšom snežení na severe Slovenska sa vo vysokohorskom prostredí Tatier vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Situácia nie je dramatická. Lavínové nebezpečenstvo je len malé a týka sa vysokých polôh Západných, Belianskych a Vysokých Tatier a najmä svahov s trávnatým podkladom," upozornil s tým, že za posledné dva dni tu pri veľmi silnom vetre pripadlo 30 až 60 centimetrov nového snehu, ktorý padal na relatívne teplú zem, aj preto je jeho stabilita slabá.

Hrozia Ako ďalej vysvetlil, na strmých svahoch s väčšou hrúbkou snehu je možný zosuv spontánnych základových lavín. Takisto je možný zosuv menších lavín pri mechanickom zaťažení snehovej pokrývky v miestach, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu, napríklad pod sedlami, v žľaboch a muldách.

Môže prísť zhoršenie

Tendencia lavínového nebezpečenstva je v priebehu dnešného dňa zotrvalá, v piatok (7.10.) pri slnečnom počasí môže nastať mierne zhoršenie na južných svahoch.

"Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, miestami s doznievajúcim snežením. Ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus deviatich do mínus jedného stupňa Celzia. Vietor sa utíšil, bolo bezvetrie alebo fúkal len slabý severný až severovýchodný vietor do troch metrov za sekundu," dodal Kyzek. Za uplynulých 24 hodín pripadlo nad hranicou 600 metrov od päť do 30 centimetrov, v polohách nad 1300 metrov od 25 do 50 centimetrov nového snehu.

Množstvo nového snehu

SHMÚ v dotknutých oblastiach očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne jeden až 15 cm snehu, v polohách od približne 1000 m ojedinele okolo 25 cm nového snehu.

​"Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako doprava a pohyb osôb. Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uviedol ústav na svojej internetovej stránke.

Rušná noc cestárov

Liptovskí a oravskí cestári majú za sebou náročnú noc plnú zásahov. Situácia na cestách je však v súčasnosti po pretrvávajúcom nočnom snežení stabilizovaná, všetky komunikácie sú zjazdné.

"Máme za sebou mimoriadne rušnú noc. Zasahovali sme na cestách prvej, druhej aj tretej triedy, odstraňovali sme sneh, ale aj popadané konáre či elektrické vedenie," uviedol pre TASR riaditeľ Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) - závod Liptov Martin Kögel. Ako ďalej uviedol, cesty sú momentálne vlhké. Najviac snehu, až 40 centimetrov, napadlo počas noci na horskom priechode Huty, kde sa môže nachádzať vrstva kašovitého snehu.

Podobné skúsenosti mali aj cestári na Orave. "Na horských priechodoch v okolí Dolného Kubína a Námestova napadlo do 15 centimetrov snehu, v okolí Tvrdošína až do 30 centimetrov. Sneh je veľmi ťažký a mokrý, preto polámal konáre, ktoré sme museli odstraňovať. Najhoršia situácia bola v Oraviciach," povedal Ivan Dauda zo SC ŽSK - závodu Orava s tým, že na Orave pracovalo v noci v teréne desať sypačov, niektoré z nich ešte v týchto chvíľach dočisťujú úseky.

Video si spustíte kliknutím na obrázok

01 - Modified: 2024-04-25 14:46:42 - Feat.: - Title: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz 02 - Modified: 2024-04-25 07:48:09 - Feat.: - Title: Počas víkendu sa podľa meteorológov má výrazne otepliť, zrážky sa objavia len výnimočne 03 - Modified: 2024-04-25 05:30:56 - Feat.: - Title: V Lomnickom sedle napadlo 20 cm snehu, opäť sa tam bude lyžovať 04 - Modified: 2024-04-24 17:28:04 - Feat.: - Title: Najmä na severe Slovenska môže od večera snežiť, do rána hrozí aj prízemný mráz 05 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:26