TASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

V koalícii hrozí spor. Národniarom sa nepáči postup Smeru a Mosta

04.11.2016, 08:22
Autor:
TASRTASRchocho
Podpredseda SNS Anton Hrnko tvrdí, že jeho strana má problém so zmenou volieb, ktorú presadzuje Smer s Mostom.

V koalícii visí vo vzduchu problém. Podpredseda SNS a poslanec Anton Hrnko hovorí o možnom porušení koaličnej dohody, ukazuje pritom na Smer a Most.

Ide o reakciu na návrh poslancov Smeru a Mosta. Tí do parlamentu predložili návrh na zrušenie druhého kola volieb predsedov vyšších územných celkov, čím by z nich spravili jednokolové.

Hrnko sa pre portál Aktuality.sk vyjadril, že národniari s týmto návrhom nesúhlasia. SNS plánuje ísť do budúcoročných krajských volieb samostatne a preto jej táto úprava nevyhovuje.

Okrem toho bol návrh do parlamentu podľa Hrnka predložený bez súhlasu SNS. „V koaličnej dohode sa ale hovorí, že by sa na pretláčanie návrhov zákonov nemala využívať opozícia,” povedal pre Aktuality.sk.

Podpredseda SNS sa domnieva, že predkladatelia návrhu zrejme dúfajú, že poslancov SNS presvedčia.

"Navrhuje sa upraviť voľbu predsedu samosprávneho kraja tak, aby vo voľbách bol zvolený za predsedu samosprávneho kraja kandidát, ktorý vo voľbách získa najviac platných hlasov," píše sa v návrhu novely.

Predkladatelia zmeny odôvodňujú praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," vysvetľujú navrhovatelia.

Koaliční poslanci navrhujú, aby právna norma v prípade schválenia bola účinná dňom vyhlásenia. Zmeny by už mohli platiť pre voľby do vyšších územných celkov, ktoré by sa mali konať na jeseň budúceho roka.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 04 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach 05 - Modified: 2024-04-09 13:34:34 - Feat.: - Title: Verdikt nad Dankovou nehodou. Šéf SNS dostane nanajvýš pokutu, rozhodla prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:21