Pavol Paška a Robert FicoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Zmeny vo Ficovom Smere sú spečatené. Na najvyšších postoch končia Paška aj Čaplovič

18.11.2016, 15:33
Zmenu nedávno pripustil aj predseda Smeru Robert Fico.

O čom sa dlhšie šepká, je dnes už takmer isté. Na decembrovom sneme siahne strana Smer-SD po mladších tvárach, ktoré nahradia časť starého vedenia.

Novými podpredsedami Smeru sa majú stať žilinský župan Juraj Blanár a minister hospodárstva Peter Žiga.

Pre HN to potvrdil zdroj blízky vedeniu strany. Vo funkciách podpredsedov nahradia Dušana Čaploviča a Pavla Pašku.

"O reštarte Smeru nemožno hovoriť"

Smer nechcel možné výmeny detailnejšie komentovať. „Personálne zmeny budú predstavené na decembrovom pracovnom sneme strany Smer-SD,“ odkázala hovorkyňa strany Ľubica Končalová.

Rovnakými slovami komentoval možnú výmenu aj hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. Politológ Tomáš Koziak považuje zmeny za kozmetickú záležitosť. „O novom reštarte Smeru nemožno v tomto zmysle hovoriť,“ myslí si Koziak.

Podľa neho sa skôr čakalo na to, čo sa stane s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Zmenu nedávno pripustil aj predseda Smeru Robert Fico. „Áno, myslím si, že pokiaľ ide o predsedníctvo strany a pokiaľ ide o funkcie podpredsedov, prídu určité zmeny,“ povedal Fico v relácii Braňo Závodský Naživo na Rádiu Express pred tromi týždňami.

V tieni káuz

Blanár je od roku 2005 šéfom žilinského samosprávneho kraja a zároveň pôsobí aj ako krajský predseda Smeru v Žiline. Do národnej rady kandidoval za Smer prvýkrát v roku 2002.

Minulý mesiac musel čeliť obvineniam nezávislého poslanca Miroslava Beblavého, ktorý poukazoval na predražený nákup CT prístrojov do dvoch nemocníc v pôsobnosti žilinskej župy v roku 2011. Víťazná cena bola totiž o 825-tisíc vyššia ako druhá najlacnejšia ponuka.

Blanár obvinenia odmietol s tým, že kritériá súťaže boli vopred známe a mohli podľa nich postupovať všetci uchádzači. Košičan Žiga patrí dlhodobo ku kádrom strany.

V roku 2006 bol prvýkrát zvolený do parlamentu, no vzápätí sa ujal funkcie štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva. Po dvoch rokoch v opozícii počas vlády Ivety Radičovej nastúpil v jednofarebnej vláde Smeru do funkcie ministra životného prostredia.

Z tohto obdobia pochádza aj kauza kompa, pre ktorú sa koncom roka 2015 opozícia pokúšala Žigu neúspešne odvolať.

Pašku potopila kauza CT

Po marcových parlamentných voľbách Smer Žigu nominoval do funkcie ministra hospodárstva. Čaplovič bol podpredsedom od roku 2001 a začiatkom októbra Fica informoval listom, že v decembri už na tento post kandidovať nebude.

Paška sa z verejného života stiahol pred dvoma rokmi v novembri po prepuknutí kauzy predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Pôvodne pripravoval spolu s Ľubošom Blahom tézy Smeru na októbrovú programovú konferenciu. Strana sa ich neskôr rozhodla zmeniť. Paška sa na konferencii napokon ani neukázal.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:21