bašternák náš človekYouTube
StoryEditor

Vyšetrovanie kauzy Bašternák zastavili. Kováčikova prokuratúra tvrdí, že ona to nebola

11.03.2017, 09:22
Podľa prokuratúry neexistuje dôvod, aby mala začať trestné stíhanie vo veci.

Prokuratúra zastavila vyšetrovanie kauzy Bašternák. Odmietla trestné oznámenie, ktoré podali opoziční poslanci. Informáciu priniesol Denník N.

Ide o predaj časti firmy B. A. Haus, ktorú odkúpil minister vnútra Robert Kaliňák od podnikateľa Ladislava Bašternáka. Prípad pôvodne dozoroval prokurátor Vasiľ Špirko.

​Podľa uznesenia mu šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik tento prípad zobral a dostala ho prokurátorka Blanka Godžová, ktorá vyšetrovanie tejto kauzy zastavila. 

Platné právo nezakazuje uzavrieť zmluvu, v ktorej kúpna cena akcií medzi zmluvnými stranami je dohodnutá vo výške nižšej ako jej hodnota,“ uvádza prokuratúra v uznesení.

Nová prokurátorka

Podľa prokuratúry neexistuje dôvod, aby mala začať trestné stíhanie vo veci.

Kauza Bašternák prepukla takmer pred rokom. A bol kvôli nej odvolávaný v parlamente Kaliňák, ale aj premiér Robert Fico, ktorý býva v byte Bašternáka v luxusnom komplexe Bonaparte.

Opoziční poslanci namietali, že cena za podiel v tejto spoločnosti bola príliš nízka a Kaliňák sa tak dostal veľmi lacno k majetku, čím vzniklo podozrenie z korupcie.

Podľa strany SaS je skutočnosť, že prípad podozrivého prevodu akcií spoločnosti B.A. Haus na ministra vnútra Roberta Kaliňáka špeciálny prokurátor Kováčik odňal pôvodnému prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi a dal ho inej prokurátorke, ktorá ho zastavila, ďalším dôkazom jeho mravného úpadku.

Na základe toho, že sa prokurátor Vasiľ Špirko stal pred pár mesiacmi objektom špinavých intríg a že práve tieto intrigy špeciálny prokurátor Kováčik využil na odňatie spisu B.A. Haus, vzniklo dôvodné podozrenie, že v policajnom zbore, osobitne v Národnej kriminálnej agentúre a v špeciálnej prokuratúre, pracuje organizovaná skupina ľudí, ktorých úlohou je chrániť vysokých predstaviteľov Smeru-SD a ich klientov pred trestným stíhaním a tým pomáhať bezpráviu,“ povedal poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár.

Prokuratúra sa bráni

"Vyšetrovanie prípadu obchodu medzi ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a podnikateľom Ladislavom Bašternákom nezastavila prokuratúra. O odmietnutí trestného stíhania rozhodol policajný vyšetrovateľ, a to 21.12.2016," zdôraznila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) SR Jana Tökölyová.

Ozrejmila, že prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry preskúmala rozhodnutie vyšetrovateľa Policajného zboru na základe sťažnosti, ktoré sa týkalo rozhodnutia o odmietnutí trestného stíhania vyšetrovateľom Policajného zboru.

"Predmetné rozhodnutie považuje za správne a v súlade so zákonom," informovala.

Tökölyová reagovala na medializované informácie, ktoré v piatok (10.3.) zverejnil Denník N.

V tejto súvislosti poukázala i na to, že orgány činné v trestnom konaní sa zaoberali všetkými relevantnými skutočnosťami, ktoré bolo potrebné preveriť pri podozrení z možného spáchania obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, zločinu prijímania úplatku a zločinu podplácania.

Vyšetrovateľ preskúmaval tok majetku, majetkových práv, akcií a pohľadávok akcionárov spoločnosti B. A. Haus, a. s. Vykonal aj kompletnú analýzu účtov podozrivých osôb, pričom jej súčasťou boli aj predmetné skutočnosti zadokumentované výpismi z účtov, ktoré sú súčasťou vyšetrovacieho spisu," uviedla Tökölyová.

Minister vnútra Robert Kaliňák hovorí o kauze Bašternák:

01 - Modified: 2024-04-25 08:15:22 - Feat.: - Title: V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie, hlási prokuratúra. Obvineným hrozí až 15 rokov za mrežami 02 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 03 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 04 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 05 - Modified: 2024-03-08 11:53:35 - Feat.: - Title: V kauze zapracovania odpadu pri výstavbe D4R7 podali obžalobu, informuje prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:32