Robert Fico a Miroslav LajčákTASR/Dano Veselský
StoryEditor

Ďalší Lajčákov zamestnanec spochybňuje zákazky, ukazuje na Núňeza. O čo komu ide, reaguje známy režisér

12.03.2017, 20:43
Autor:
rdurdu
Bývalý zamestnanec rezortu diplomacie tvrdí, že zákazky v súvislosti s našim predsedníctvom "neboli čisté."

Bývalý zamestnanec Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Zelinka zverejnil blog, v ktorom tvrdí, že zákazky ohľadne slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie "naozaj neboli čisté." V krátkom čase tak ide ďalšie pochybnosti ohľadom transparentnosti zákaziek, na ktoré poukázala už Zuzana Hlávková.

Tá v novembri upozornila na pochybné zákazky, ktoré v súvislosti s predsedníctvom usporiadal rezort diplomacie. Tvrdila, že ministerstvo obchádzalo zákon o verejnom obstarávaní.

"Prekvapivá situácia"

Zelinka píše, že pred rokom v marci mu boli predstavení ľudia, ktorí mali vytvoriť prezentačné spoty o predsedníctve. Spoty nakoniec vytvorila spoločnosť LOCO Agency. Zelinka spomína aj Zuzanu Ťapákovú, rovnako aj pred pár mesiacmi Hlávková.

V apríli mala nastať "prekvapivá situácia." Ministerstvo navrhlo spraviť prieskum trhu a osloviť tri agentúry. To všetko v čase, keď sa na spotoch pracovalo už týždne.

Tri zmluvy

Zelinka dostal e-mailové adresy na agentúry, poslať mu ich mal konateľ spoločnosti LOCO Agency. Cenové ponuky na rezort prišli, no nikto sa nimi nemal zaoberať.
Problém nastal aj pri zverejňovaní zmlúv.

Podľa pôvodného návrhu malo ísť o jednu zmluvu v hodnote 160-tisíc eur. Nakoniec však boli podpísané tri zmluvy, dve s agentúrou a jedna s Petrom Núňezom (šéfom LOCO Agency) ako s fyzickou osobou, ktorá nemusí byť zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.

Ignorancia ministra 

Zelinka tak nadobudol pocit, že rezort diplomacie pri verejnom obstarávaní nepostupoval tak, ako by podľa zákona mal. Šéfovi ministerstva vyčíta, že dodnes nereagoval na list, ktorý mu s kolegami poslali. V ňom reagovali na Lajčákovu reakciu na výpoveď Hlávkovej.

Transparency International, pod hlavičkou ktorej bol blog zverejnený tvrdí, že ide o ďalší dôkaz toho, že ministerstvo systémovo finguje súťaže o zákazky a skrýva skutočné výdavky spojené s predsedníctvom. Podozrenia Zuzany Hlávkovej sa nateraz nepotvrdili ani nevyvrátili.

Stanovisko k celej situácii pre HN poskytol Peter Núňez:

"Samotné ministerstvo bez nášho vedomia postúpilo náš projekt aj naše detailné položkové rozpočty a dalo si vypracovať posudok na ne ešte pred podpisom zmluvy trom najrešpektovanejším agentúram na trhu. Posudky robil pán Vaculík z Made to Vaculik, pan Ruttkay z Young and Rubicam a Róbert Slovák z agentúry Respect APP.

Až po tom, ako všetky uviedli, že naše rozpočty sú na hrane realizovateľnosti a podhodnotené, ministerstvo zmluvy podpísalo. Zvažoval som podať kvôli tomuto krajne neobvyklému postupu žalobu, ale vykašľal som sa na to. Vyzývam pani Masurovú a pána Zachara, ktorí s nami aj s nimi túto komunikáciu viedli, aby ju zverejnili a uťali tak nezmyselné reči.

To isté ministerstvo zahralo najprv hru, aby nás do zakázky dostalo a potom ešte pred podpisom takúto náročnú hru, aby nás z nej dostalo von?

Obávam sa, že táto aktivita Transparency je regulárnou súčasťou neférového konkurenčného boja o štátne zakázky. Sedeli sme s pánom Šipošom a pani Hlávkovou nad kompletnými faktúrami, dali sme im možnosť, akú v reálnom svete majú len daňováci a oni nespochybnili jeden jediný údaj.

Moja agentúra mala obrat cez 3 milióny eur a táto, jediná štátna zakázka tvorí v ročnom obrate len nezmyselné tri percentá. Spravili sme ju dokázateľne pod cenu. O čo teda komu ide?"

01 - Modified: 2023-06-08 10:05:03 - Feat.: - Title: Maďarské predsedníctvo v EÚ je unikátom, po dvanástich rokoch bude predsedať tá istá vláda 02 - Modified: 2023-01-04 15:42:26 - Feat.: - Title: České predsedníctvo: Čo dokázali na čele Únie? 03 - Modified: 2022-07-06 08:46:38 - Feat.: - Title: Fiala predstavil české priority na čele Únie, prvou sú utečenci a Ukrajina 04 - Modified: 2022-03-23 13:45:40 - Feat.: - Title: Korčok: Slovensko lobuje, aby Ukrajine priznali štatút kandidátskej krajiny Únie 05 - Modified: 2022-02-23 10:16:53 - Feat.: - Title: Korčok včera
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:45