Andrej Kiska
StoryEditor

Poslanci Smeru a SNS podali podnet na Kisku. Prezidenta chcú riešiť v parlamente

28.03.2017, 16:10
Autor:
TASRTASRchocho
Ak sa podnet ukáže ako opodstatnený, prezidentovi hrozí pokuta.

Prezident Andrej Kiska zneužil svoje právomoci, tvrdia 16 poslanci Smeru a SNS a chcú proti nemu začať konanie v parlamente. Informáciu priniesla RTVS.

Prezidentovi hrozí pokuta

Prvý krok už urobili, keď poslali podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Týka sa jeho cesty do Poľska, kam mal zobrať vládnym špeciálom svoju dcéru Natáliu a iné súkromné osoby a zúčastnil sa na poklepaní základného kameňa mrakodrapu, ktorý má postaviť spoločnosť HB Reavis, v ktorej robí jeho dcéra.

Podávatelia podnetu považujú za "neprípustné", aby prezident SR chodil na súkromné podujatia vládnym špeciálom. A tiež, aby touto letkou vozil dcéru a iné súkromné osoby. V Kiskovom konaní vidia viacnásobný konflikt záujmov a zneužitie štátnych peňazí na osobný a rodinný prospech a účel.

Podnetom sa bude výbor zaoberať počas aktuálne prebiehajúcej 14. schôdze parlamentu. "Dnes už nie, pretože jeho zasadnutie bolo už prerušené," potvrdil pre HNonline.sk šéf výboru Martin Poliačik z SaS. Ak sa podnet ukáže ako opodstatnený, podľa Poliačika prezidentovi hrozí pokuta.

Išlo o pozvanie poľského prezidenta

Riaditeľ tlačového a komunikačného odboru Kancelárie prezidenta Roman Krpelan zdôrazňuje, že prezident bol v Poľsku na pozvanie tamojšej hlavy štátu Andrzeja Dudu, kde prvý deň absolvoval pracovné stretnutie vo Varšave a druhý deň prezidenti spolu lyžovali v Zakopanom.

"Súčasťou pracovného programu prezidenta bolo aj poklepanie základného kameňa najväčšej slovenskej investície v Poľsku, výstavby najvyššej budovy v strednej Európe. Prezident počas svojich ciest v zahraničí navštevuje aj pobočky slovenských firiem, napr. Soitron v Bulharsku aj teraz v Izraeli Seak Energetics," doplnil Krpelan.

Zdôraznil, že súčasťou delegácie prezidenta Kisku v Poľsku na palube lietadla neboli ani žiadni rodinní príslušníci, ani žiadne súkromné osoby. "Nikto z členov rodiny prezidenta Kisku nebol v čase jeho návštevy v Poľsku," dodal Krpelan.

Dankova kritika

Správu o Kiskových letoch vládnym špeciálom za posledné dva roky si v parlamente vyžiadal od ministra vnútra Roberta Kaliňáka poslanec Smeru Martin Nemky.

Šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko dlhodobo kritizuje lety prezidenta Kisku. "Čo by ste robili s Dankom, keby išiel so svojím synom do Poľska poklepávať mrakodrap, ktorý stavala firma, v ktorej pracuje Dankov syn?“ pýtal sa predseda národniarov.

​Ďalej narážal na pravidelné lety prezidenta domov do Popradu. „Čo by ste robili s Dankom, keby domov lietal lietadlom a symbolicky rozdával plat … Roztrhali by ste ma," vyhlásil.

Pozrite si Dankovu tlačovku z pondelka 20. marca, na ktorej kritizoval Kisku. Kritika sa stupňovala od času 20:39:

Vládny špeciál mal navrhnúť Kaliňák

​Čo sa týka pravidelných letov domov do Popradu, prezident Kiska tvrdí, že preprava je v réžii Úrad pre ochranu verejných činiteľov. Prezident podľa jeho slov len povie "potrebujem sa prepraviť tam a tam" a zvyšok rieši úrad.

Aby využíval vládny špeciál, mal po prezidentovi žiadať minister Kaliňák. "Keď sme spolu ešte dávno, na začiatku spolu s ministrom diskutovali, on ma prosil, aby som niekedy využíval aj tento typ," vyhlásil Kiska ešte v marci 2015 v relácii RTVS O 5 minút 12.​

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 05 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:23