StoryEditor

Zajtra sa rozhodne o treťom prezidentovi

16.04.2004, 00:00

V sobotu sa o siedmej hodine ráno otvoria miestnosti pre druhé kolo voľby prezidenta republiky. Z prvého kola postúpili ako najúspešnejší kandidáti Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič. Volebné miestnosti sa zavrú až večer o 22. hodine. Mečiar prvé kolo vyhral, keď získal 32,7 % platných hlasov, druhý skončil Gašparovič so ziskom 22,3% hlasov, len o 0,2 % zaostal tretí prezidentský kandidát Eduard Kukan.

Kto môže voliť
Hlas niektorému z dvojice kandidátov môžu dať všetci občania SR, ktorí v deň volieb dosiahli vek 18 rokov, okrem tých, ktorým v tom zabraňuje zákon (ľudia vo výkone trestu, s nebezpečne nákazlivými chorobami a nesvojprávni). Voliť môžu aj osoby obvinené z trestného činu alebo odsúdené, osoby v celách predbežného zadržania alebo vo vyšetrovacej väzbe. Ľudia, ktorí dosiahli plnoletosť až po prvom kole, by si mali overiť, či ich obec zapísala do zoznamu voličov. "Ak zistia, že nie sú na zozname až v sobotu, mali by im umožniť voliť v mieste trvalého bydliska, keď sa preukážu občianskym preukazom," povedal HN predseda Ústrednej volebnej komisie pre voľby hlavu štátu Boris Balog.

Čo všetko treba
Volič sa vo volebnej miestnosti musí preukázať dokladom totožnosti (občiansky preukaz alebo pas), ak doklady nemá so sebou, musí jeho totožnosť potvrdiť aspoň jeden člen volebnej komisie alebo aspoň dve osoby známe komisii. Voliť prezidenta možno len na území SR. Ak občan chcel hlasovať a v deň volieb nebude doma, môže ešte dnes obec požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu. Svojho kandidáta treba na hlasovacom lístku označiť značkou "x". Ak volič označí viac ako jednu voľbu, bude jeho hlasovanie neplatné, ak sa pomýli, okrsková komisia mu vydá nový hlasovací lístok. Ministerstvo vnútra opäť pre prípad potreby zriadilo pre občanov telefónnu informačnú linku. Dnes sa bude dať na telefónne číslo 02/4859 2020 volať od 8.00 do 17.00, v sobotu od 7.00 do 22.00 hod.

Výsledky budú skôr
Predseda Štatistického úradu Peter Mach predpokladá, že kompletné neoficiálne výsledky druhého kola prezidentských volieb by mohli byť známe v nedeľu okolo desiatej hodiny, čo je o hodinu skôr ako výsledky pri prvom kole. Pri prvom kole mala Ústredná volebná komisia predbežné celoslovenské výsledky okolo 3.30. Prípadná nižšia účasť voličov v druhom kole sa podľa Macha výrazne neprejaví na čase spracovania výsledkov volieb. Predbežné výsledky za prvé menšie obvody by mali byť známe okolo 1.30.

Prvé kolo prezidentských volieb v číslach
Počet volebných okrskov 5 863
Počet oprávnených voličov: 4 204 899
Počet zúčastnených voličov: 4 204 899
Počet hlasov pre V. Mečiara: 650 242
Počet hlasov pre I. Gašparoviča: 442 564

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 23:28