StoryEditor

Po celom Slovensku sú nahlásené bomby na úradoch a súdoch

10.04.2017, 13:52
Prehliadky budov súdov sa uskutočnili v súvislosti s preverovaním oznámenia prijatého v Košiciach.

Činnosť slovenských súdov dnes prerušila ďalšia výhražná správa. Evakuované museli byť tentoraz zrejme všetky okresné súdy po celom Slovensku, ako aj niektoré krajské súdy.

Zatiaľ sú potvrdené evakuácie ôsmich okresných súdov v Prešovskom kraji, prehliadky všetkých okresných súdov v Žilinskom kraji, kde sa bomba nenašla. Pre anonymne nahlásenú bombu zasahujú záchranári spoločnosti Falck Záchranná na okresnom súde v Prievidzi, z toho istého dôvodu v Bánovciach nad Bebravou mesto pristúpilo i k evakuácii susednej materskej školy. Budovu Okresného úradu v Považskej Bystrici a Okresného súdu v Považskej Bystrici dnes dopoludnia evakuovali taktiež kvôli anonymne nahlásenej bombe.

Podobná situácia je aj na Okresnom úrade v Novom Meste nad Váhom. Ako informovala prednostka úradu Andrea Augustínová budova okresného úradu je v bezprostrednej blízkosti Okresného súdu v Novom Meste nad Váhom. Aj v Novom Meste nad Váhom podľa nej budovy evakuovali, priestory opáskovali, prehľadávajú ich policajti so psami. Pre nahlásenie bomby evakuovali dnes ráno aj budovu Okresného súdu v Trebišove.

Časté bombové vyhrážky

Prehliadky budov súdov sa uskutočnili v súvislosti s preverovaním oznámenia prijatého v Košiciach. To sa týkalo umiestnenia bomby na nešpecifikovanom okresnom súde. Prijatie takejto výhražnej správy potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Policajti v rámci bratislavského kraja vykonali v priebehu dopoludnia na okresných súdoch a krajskom súde nevyhnutné opatrenia za účelom ochrany života, zdravia a majetku občanov, informovala Mihalíková. Prehliadky súdnych budov potvrdili TASR aj v niektorých ostatných krajoch.

Aj osem okresných súdov v Banskobystrickom kraji, ktoré spadajú do územného obvodu Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici, paralyzovala dnešná anonymná bombová hrozba. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa krajského súdu Adriána Vašková, polícia na všetkých súdoch v kraji vykonala pyrotechnické prehliadky s negatívnym výsledkom. TASR to potvrdila aj banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Súdy už v tejto chvíli fungujú v bežnom režime.

Slovenské súdy čelia anonymným bombovým vyhrážkam často. Naposledy sa tak stalo minulý týždeň, kedy boli prijaté až dve bombové hrozby. V stredu 5. apríla preverovala polícia hrozbu na nešpecifikovanom krajskom súde. Oznámenie prijal Krajský súd v Banskej Bystrici. V pondelok 3. apríla prehľadala polícia v Košiciach pre anonymný telefonát budovu krajského a troch okresných súdov.

Ministerstvo vydalo stanovisko

Bomba bola nahlásená podľa informácií hovorcu ministerstva vnútra Ivana Netíka v Košiciach a aj na okresných úradoch v Žiari nad Hronom, Považskej Bystrici a Novom Meste nad Váhom.

"Ministerstvo vnútra oznamuje, že väčšina pracovísk okresných úradov v Považskej Bystrici, Novom Meste nad Váhom a Žiari nad Hronom nie je v týchto chvíľach dostupných verejnosti – polícia tam vykonáva bezpečnostné prehliadky z dôvodu anonymného hlásenia o uložení bomby. Prehliadky potrvajú niekoľko hodín," píše sa v stanovisku ministerstva vnútra.

"V Považskej Bystrici však stále poskytuje služby odbor katastra a v Žiari nad Hronom odbor katastra a odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií – tieto pracoviská sídlia na iných adresách ako centrály úradov a ich klientske centrá."

01 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 02 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 03 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 04 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 05 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 22:56