StoryEditor

Na Slovensku sú výstrahy, má opäť mrznúť. V Tatrách sneží

18.04.2017, 08:36
Autor:
tasrtasr

Po Veľkej noci sa v okresoch Poprad a Kežmarok výrazne ochladilo a na viacerých miestach aj sneží.

Ako TASR informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla, vzhľadom na nepriaznivé počasie nariadil v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča opätovne aktivovať výkon zimnej údržby ciest. Všetky cesty sú zjazdné, v oblasti Vysokých Tatier a na horskom priechode Vernár sa miestami nachádza kašovitý sneh do dvoch centimetrov.

Niekde napadlo až 10 centimetrov snehu

V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča bolo počas 24 hodín nasadených sedem posýpačov.

"Prepluhovali sme 440 kilometrov ciest, soľou sme posypali 45 kilometrov a 69 kilometrov inertným materiálom," informoval Barilla. Vo vyšších polohách podtatranského regiónu napadlo zhruba desať centimetrov snehu.

"Naďalej pretrváva veľká oblačnosť, na mnohých miestach pretrváva dážď a na miestach s nadmorskou výškou od zhruba 600 metrov sneženie," opísal aktuálne meteorologické podmienky. Výstrahy pred nízkymi teplotami Výstrahy pred nízkymi teplotami SHMÚ.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pre okresy Poprad, Kežmarok a Levoča, kde sa očakáva sneženie do 30 centimetrov a nízke teploty do -3 stupňov Celzia. "V stredu (19.4.) sa k tomu pridá aj výstraha rizika silného vetra, v dôsledku ktorého sa na cestách môžu tvoriť snehové jazyky a záveje," informoval. 

"Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam," uviedol. K maximálnej opatrnosti vyzval aj motoristov, ktorí už stihli "prezuť" svoje vozidlá a majú na nich letné pneumatiky.

Ďalšie výstrahy

Výstraha platí od polnoci aj pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj.

"Miestami sa očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne 15 až 30 centimetrov nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava a pohyb osôb)," informujú meteorológovia.

V súvislosti s výstrahou pred nízkymi teplotami sa očakáva podľa SHMÚ dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu nula až mínus tri stupne Celzia. Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe podľa meteorológov zriedkavý a môže spôsobiť škody na vegetácii.

Od utorka (18. 4.) 22.00 h sa pridáva i výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami pre Trenčiansky, Košický a Nitriansky kraj.

V stredu (19. 4.) budú výstrahy platiť pre celé územie Slovenska - k nízkym teplotám a sneženiu sa pridá i hrozba silného vetra, snehových jazykov a závejov.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 02 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 03 - Modified: 2024-04-21 16:50:17 - Feat.: - Title: Na väčšine Slovenska sa môže v noci tvoriť prízemný mráz 04 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 05 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:53