Robert KaliňákTASR/M. Svítok
StoryEditor

Ficova reakcia na protest je veľmi zmierlivá, Kaliňák sa novinárom vyhol

19.04.2017, 13:10
Autor:
chocho
V kontexte premiérových prudkých reakcií na kritiku zo strany opozície, médií či mimovládok ide o veľmi miernu reakciu.

Na Veľkom protikorupčnom pochode, ktorý včera v Bratislave zorganizovali študenti, zaznela ostrá kritika pomerov na Slovensku. A hoci samotný protest nebol priamo namierený proti súčasnej vláde, ostrá kritika sa zniesla aj na kabinet Roberta Fica. Z davu sa neraz ozýval pokrik "dosť bolo Fica" a ďalšie podobné. Jeden z organizátorov, 18-ročný Dávid Straka, pre denník Sme vyhlásili, že Ficom deklarovanému boju proti korupcii neverí. Taktiež bol na proteste tvrdo skritizovaný minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého koniec na čele rezortu organizátori požadujú.

Zmierlivá reakcia premiéra

Práve Kaliňák bol dnes po rokovaní vlády najočakávanejším ministrom, ale na rozdiel od mnohých svojich kolegov sa novinárom vyhol a nepredstúpil pred nich, aby odpovedal na otázky.

Naopak, premiér dnes reagoval a svoje vyhlásenie médiám zaslal prostredníctvom Tlačového odboru Úradu vlády. V kontexte jeho prudkých reakcií na kritiku zo strany opozície, médií či mimovládok ide o veľmi miernu a zmierlivú reakciu. Prečítajte si jej celý text:

"Ako predseda vlády som vždy rešpektoval právo občanov na vyjadrenie vlastného názoru a vnímam ho ako jeden zo základných pilierov demokracie. Je dobre, ak sa mladí ľudia aktívne zaujímajú o dianie v krajine a sú pripravení pomôcť jej konkrétnymi skutkami. Osobitne oceňujem každú iniciatívu, ktorá reflektuje autentické postoje časti verejnosti a ktorá uprednostňuje občianske požiadavky pred politickými.

Chcem ubezpečiť všetkých občanov, že vláda SR vníma korupciu v spoločnosti ako vážny dlhodobý problém a robí konkrétne kroky pre jej potláčanie a odstránenie. Aj preto aktívne pristupujeme k vytváraniu novej, účinnejšej legislatívy, spolupracujeme s renomovanými medzinárodnými organizáciami, ako OECD či domácimi mimovládnymi organizáciami. Už v predchádzajúcich rokoch sme obmedzili platby v hotovosti, zaviedli elektronické trhovisko a prijali unikátny protischránkový zákon. V najbližšom čase predstavíme výrazné zlepšenie zákona o oznamovateľoch protispoločenskej činnosti a ďalšie protikorupčné zákony.

Som presvedčený, že len spoluprácou občanov a rešpektovaných štátnych orgánov, inštitúcií a autorít môžeme dosiahnuť v boji proti korupcii želaný výsledok. Preto opäť vyzývam občanov, aby sa nebáli nahlasovať pokusy o úplatky či iné korupčné správanie sa pri svojom kontakte s orgánmi štátu, samosprávy či pri využívaní verejných služieb. Štát je voči páchateľom korupcie pripravený zasiahnuť."

Zúčastnili sa tisíce ľudí

Protikorupčný pochod zorganizovali dvaja 18-roční stredoškoláci - Karolína Farská a Straka. Ako tvrdia, sú unavení z toho, že peniaze sa strácajú v korupčných aférach a politici hlas ľudí vôbec nepočúvajú. Dôsledky korupcie musia podľa nich znášať obyčajní ľudia. Na proteste sa podľa odhadov zúčastnilo od päť do 10 tisíc ľudí.

​Študenti pred protestom odovzdali na Úrade vlády memorandum, v ktorom požadujú okrem Kaliňáka aj koniec policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ďalej vyšetrenie káuz Gorila a Bašternák a pokračovať vo vyšetrovaniach a súdnych konaniach všetkým Mečiarom amnestovaných skutkov.

Pozrite si aj, čo na protest hovorí minister kultúry Marek Maďarič:

01 - Modified: 2017-04-15 14:20:35 - Feat.: 0 - Title: Na veľký protikorupčný pochod sa chystá 10-tisíc Slovákov. V žiadnom prípade nás nevedú politici, hovoria organizátori 02 - Modified: 2017-04-17 13:28:03 - Feat.: 0 - Title: Maroš Kramár vyzval študentov na pochod proti korupcii: Snáď tí hore pochopia, že už prekročili medze 03 - Modified: 2017-04-19 10:31:33 - Feat.: 0 - Title: Maďarič o veľkom proteste: Pýtate sa ma na tých 10-tisíc ľudí? Veď Kaliňák sa rozhodne sám, či zostane 04 - Modified: 2017-04-19 08:24:07 - Feat.: 0 - Title: Jančura bol na veľkom protikorupčnom pochode: Buď sa vláda zobudí, alebo môže padnúť
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:35