TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Dankov kancelár reaguje na silnú kritiku, pozastavil kontroverzné nariadenie

26.04.2017, 14:27
Autor:
chocho
Guspan odmieta, že by bola korešpondencia poslancov čítaná zamestnancami kancelárie parlamentu.

Kontroverzné nariadenie kancelárie predsedu parlamentu Andreja Danka, na základe ktorého boli otvárané listy poslancom a bol kontrolovaný ich obsah kvôli vulgarizmom, už nie je v platnosti. "Realizácia tohto bodu bude až do poslaneckého grémia pozastavená," informoval šéf kancelárie Daniel Guspan. Dôvodom je, že "bolo zneužité na politický boj."

"Rozhodnutie č. 13/2017, ktoré zabezpečovalo bezpečnosť našim poslancom, bolo zneužité na politický boj," tvrdí Guspan vo vyhlásení. Na základe tohto rozhodnutia nebudú zamestnanci kancelárie ďalej otvárať obyčajné listové zásielky pre poslancov parlamentu, ktoré nemajú uvedeného odosielateľa alebo je odosielateľom fyzická osoba.

Zároveň zrušil aj nariadenie na kontrolu vulgarizmov, na základe ktorého potom nemali byť listy s vulgárnym obsahom evidované ani postúpené adresátom. 

"Až po prerokovaní sporného bodu na poslaneckom grémiu, sa dohodne, ako ďalej postupovať s poštou, ktorú si nikto nechce prebrať," tvrdí ďalej Guspan.

Kancelár odmieta obvinenia na adresu Danka, že o tomto nariadení rozhodol on a že šéf parlamentu zasahuje do korešpondencie poslancov. "Zároveň dôrazne odmietam klamstvá, že korešpondencia poslancov je čítaná zamestnancami Kancelárie Národnej rady SR," uzatvára Guspan.

Šéf OĽaNO Igor Matovič spolu s kolegami zo strany včera otvoril kauzu údajného porušovania listového tajomstva vedením Národnej rady Slovenskej republiky.

Matovič zároveň ukázal niekoľko listov od občanov či anonymov, ktoré predstavitelia jeho hnutia dostali v priebehu apríla. Viaceré z nich obsahujú konkrétne protikorupčné podnety či žiadosti o pomoc, pričom všetky boli otvorené s vysvetlením, že sa tak stalo z bezpečnostných dôvodov. Až potom ich dostali adresáti. Opoziční poslanci preto vyzvali Danka, aby odstúpil. V opačnom prípade pristúpia k odvolávaniu predsedu parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 02 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 03 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:27