Premiér Robert FicoTASR/M. Svítok
StoryEditor

Fico o čítaní listov: Aký škandál? Ak zlyhal úradník, treba ho potrestať. Danko má však moju dôveru

30.04.2017, 11:24
​Premiér zdôraznil, že podporuje Andreja Danka a poslanci Smeru neschvália program mimoriadnej schôdze.

Premiér Robert Fico v relácii V Politike na TA3 vyhlásil, že v kauze okolo čítania listov poslancov zlyhali úradníci, šéf parlamentu Andrej Danko má u neho naďalej dôveru.

"Za to, že nejaký usilovný úradnik prekročil métu, nemôže byť odvolávaný šéf parlamentu. Ak úradník urobil chybu, nech ho vyhodia z práce, ak spáchal trestný čin, nech je potrestaný," povedal premiér Fico.

Aký škandál?

​Zopakoval, že podporuje Andreja Danka a poslanci Smeru neschvália program mimoriadnej schôdze.

"Aký škandál? Čo je toto za škandál? Toto je schôdza o vylievaní špiny, my za tento program hlasovať nebudeme.  Nemôžem toto považovať za správu, ktorá má určovať dianie v krajine," doplnil premiér.

Fico tvrdí, že na Úrade vlády sa takisto otvárajú listy, pokiaľ predstavujú bezpečnostné riziko.

"Existujú bezpečnostné pravidlá, keď je podozrivá zásielka, skenuje sa to a otvára. Ja som dal súhlas. Ale opakujem, úradníci zlyhali a ak zlyhali, poďme potrestať úradníkov," skonštatoval Fico.

Richard Sulík v debate na TA3 vyhlásil na margo tejto kauzy, že je to neprijateľné a odvolávanie Danka je na mieste.

"Porušuje sa ústavné právo a Fico povie, že to je v poriadku? V živote som sa nestretol s tým, že by sa niekde, ani v europarlamente otvárali listy poslancov. To môže skrsnúť len v hlave Andreja Danka," tvrdí šéf SaS.  

Šéf obyčajných Igor Matovič v reakcii na premiérove slová uviedol, že podľa neho Fico veľmi dobre vie, že nápad čítať listy opozičným poslancom s výhovorkou cenzurovať hanlivé výrazy sa "nemohol zrodiť v inej geniálnej hlave ako hlave kapitána Danka."

"To, že to Danko prikázal zariadiť svojmu podriadenému, Danka viny nezbavuje. Rovnako o priamej vine a zodpovednosti kapitána svedčí aj jeho postoj, keď 6 dní zbabelo mlčí a cez svoju hovorkyňu cenzúru listov opakovane obhajoval a tvrdil, že im to prikázalo ministerstvo vnútra, čo vôbec nebola pravda. Na druhej strane je postoj premiéra pochopiteľný. Ak by Fico nekryl Danka, domček z karát sa zosype a nastali by pre zlodejov krušné časy. Napriek tomu, pán premiér pamätajte, že deň zúčtovania sa nezadržateľne
blíži," píše v reakcii Matovič.

 Fico: Pozitívne informácie sa zásadne zamlčujú

Podľa Fica by sa namiesto tejto kauzy malo hovoriť skôr o tom, že sa Slovensku darí. Opätovne kritizoval médiá, že informujú prevažne o negatívnych informáciách. "A pozitívne informácie sa zásadne zamlčujú," povedal Fico.

Podľa neho sa k verejnosti nedostávajú objektívne a korektné informácie o stave krajiny. "A tá nálada je potom blbšia, blbšia a blbšia," poznamenal.

Zopakoval, že Slovensko má historicky najnižší deficit či historicky najvyššiu zamestnanosť. Pripomenul, že v pondelok 1. mája oznámi opatrenia na pomoc ľuďom. Tvrdí, že keď sa krajine darí, má sa dať ľuďom.

Opatrenia počítajú so zmenami v odmeňovaní nočnej práce, práce cez víkendy, ale aj s väčšou podporou ľudí, ktorí dochádzajú za prácou napríklad viac ako 60 kilometrov.

Fico sa dotkol aj prezidentských volieb vo Francúzsku. "Dajme pokoj Francúzom, nech si zvolia, koho chcú," povedal s tým, že bude rešpektovať výsledky volieb.

Spomenul aj summit o brexite. Zopakoval, že sa lídri dohodli na spoločnom postupe. Európska dvadsaťsedmička bude teda v súvislosti s podmienkami vystúpenia z EÚ rokovať so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska spoločne. Bilaterálne rokovania podľa Fica nebudú.


 

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 03 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 04 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú 05 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:14