StoryEditor

Lengvarský je pripravený skončiť vo funkcii, už to oznámil Hegerovi. Zajtra sa stretáva s Čaputovou

01.03.2023, 13:20
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Bližšie informácie o ďalšom pôsobení Lengvarského vo vláde by mali byť známe po jeho štvrtkovom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dnes novinárom po rokovaní povedal, že je pripravený zložiť funkciu. Jeho úrad v poslednom období čelí výhradám kvôli oneskoreniu pri príprave niektorých projektov.

Viaceré pochybnosti

Bližšie informácie o ďalšom pôsobení Lengvarského vo vláde by mali byť známe po jeho štvrtkovom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Vláda premiéra Eduarda Hegera po decembrovom páde zostala v úrade len na základe poverenia hlavy štátu, čo podľa politikov v prípade odchodu ministra z vlády znemožňuje vymenovať jeho nástupcu.

"Vzhľadom na niektoré pochybnosti o výkone mojej práce som oznámil pánovi premiérovi, že som pripravený podať žiadosť o ukončenie môjho poverenia," povedal Lengvarský na vláde.

Heger hovoril o zlyhávaní

Opozícia aj vládni analytici upozorňovali na oneskorenie ministerstva zdravotníctva pri príprave niektorých investičných projektov, vrátane plánovanej novej nemocnice Rázsochy, ktorej výstavba by mala byť financovaná z únijného fondu obnovy. Vláda kvôli tomu v januári schválila krízové opatrenia. Heger povedal, že Lengvarského rezort v niektorých oblastiach zlyháva.

Dočasne poverená ministerka investícií a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová si myslí, že Lengvarský mal odísť už dávno. "My sme už dlho hovorili, že projekt Rázsochy a celkovo implementácia plánu obnovy na zdravotníctvo stojí alebo je na zlej ceste," skonštatovala. Pri pláne obnovy hovorí o zásadnom zlyhaní.

Brigádny generál Lengvarský sa stal ministrom zdravotníctva po koaličnej kríze v roku 2021, ktorá vtedy vyústila v demisiu premiéra Igora Matoviča av následnom vymenovaní nového kabinetu pod vedením Matovičovho kolegu z hnutia OĽANO Hegera.

Súčasťou riešenia koaličnej krízy bola aj rezignácia predchodcu Lengvarského v rezorte, Mareka Krajčího, ktorý tak urobil po tlaku časti koalície v súvislosti s nepriaznivou situáciou ohľadom koronavírusovej nákazy.

01 - Modified: 2023-12-15 09:31:20 - Feat.: - Title: Analýza: Ako často sa mení minister zdravotníctva? Porovnanie SR, ČR a Nemecka 02 - Modified: 2023-10-05 07:11:38 - Feat.: - Title: Konferencia Zdravotníckych novín: Zdravotníctvo dostane finančnú injekciu 03 - Modified: 2023-10-04 07:18:17 - Feat.: - Title: Zajac pre HN: To, čo Fico začal pred 20 rokmi, sa musí skončiť. Potrebujeme radikálnejšie riešenia 04 - Modified: 2023-08-11 17:00:00 - Feat.: - Title: Vášne okolo pohotovostí: je to ako s premnožením medveďov, emócie prevládajú nad rozumom 05 - Modified: 2023-06-28 12:42:51 - Feat.: - Title: Minister zdravotníctva: Nemocnice dostali výraznú podporu, teraz sa musíme venovať ambulantu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 14:40