Kostol poškodený zemetrasením v obci Nižná Sitnica v okrese Humenné. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Mestá na východe Slovenska rátajú škody po zemetrasení, postihnuté sú aj viaceré školy

13.10.2023, 16:28
Autor:
TASRTASR

Najväčšie škody po zemetrasení v rámci mestských budov eviduje humenská samospráva v Materskej škole Mierová.

Mestá na východe Slovenska evidujú viaceré škody po pondelkovom zemetrasení. Zväčša ide o praskliny na stenách a stropoch, ktoré však nemajú vplyv na prevádzku škôl či iných objektov.

"V Základnej škole (ZŠ) Hrnčiarska je škoda vyčíslená na 2500 eur. Ide o praskliny na stenách a stropoch či oddelenie omietky v triedach a chodbách. V ZŠ Mlynská bola škoda vyčíslená na 3200 eur. Popraskané sú steny v pavilóne G. Veľká prasklina, ktorá sa tiahne pozdĺž všetkých sociálnych zariadení po stenách a na prekladoch nad oknami, taktiež sú popraskané steny v pavilónoch F, N a C," uviedol hovorca mesta Stropkov Peter Novák.

V ZŠ Konštantínova evidujú tiež praskliny stien a stropov v triedach a na chodbách. Škoda bola vyčíslená na 3750 eur.  V materskej škole evidujú škody vo výške 3000 eur, ide o rôzne praskliny v murive a na stropoch.

Škody v Humennom

"Škody na majetku mesta neboli takého charakteru, aby neumožnili normálnu prevádzku škôl a ostatných mestských objektov. Statik bol na požiadanie preveriť komín v areáli MŠ na ulici A. Hlinku. Objekt nebol porušený," priblížil Novák.

Najväčšie škody po zemetrasení v rámci mestských budov eviduje humenská samospráva v MŠ Mierová. Ide o praskliny výrazného charakteru. Ďalej v centre voľného času, kde je poškodený strop a praskliny v stenách a budove mestského úradu, kde na troch poschodiach sú praskliny v stenách.

"Základné školy avizovali len opadanú omietku, praskliny v stenách nie sú závažného charakteru," uviedol Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu.

Mestu Prešov boli hlásené praskliny na stenách v pivničných priestoroch niektorých bytových domov na Levočskej ulici. "Statik na mieste vykonal monitoring týchto priestorov a vylúčil bezprostredné ohrozenie, pričom správcovi bytových domov odporučil situáciu naďalej sledovať," povedala hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová.

Práca pre statika

Ako doplnila, boli tiež oslovení riaditelia základných a materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, aby vykonali obhliadku budov.

"V niekoľkých prípadoch evidujeme praskliny na stenách, ktoré však nepredstavujú bezprostredné ohrozenie. V jednom prípade bolo vyžiadané posúdenie statikom," skonštatovala Rácová.

Mesto Bardejov podľa jeho hovorcu Štefana Hija v súvislosti so zemetrasením neeviduje žiadne výraznejšie škody na mestskom majetku.

Východ Slovenska zasiahlo v pondelok zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Mimoriadna situácia platí v celom Prešovskom kraji.

01 - Modified: 2024-02-22 14:21:32 - Feat.: - Title: Východ Slovenska zasiahlo zemetrasenie, môže ísť o dotrasy toho minuloročného 02 - Modified: 2024-02-02 13:36:26 - Feat.: - Title: Budova mestského úradu v Humennom sa po minuloročnom zemetrasení dočkala opráv 03 - Modified: 2024-02-01 12:02:07 - Feat.: - Title: Na Zemplíne zaznamenali zemetrasenie, išlo o dotras 04 - Modified: 2024-01-23 11:26:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda odobrila pomoc so zmiernením následkov po zemetrasení na východe Slovenska 05 - Modified: 2023-12-20 15:56:13 - Feat.: - Title: Ministerstvo práce po zemetrasení na východe Slovenska schválilo vyše 1 600 žiadostí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 07:49