Europoslanci na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Miliardy pre Ukrajinu treba podľa slovenských europoslancov vynaložiť transparentne

17.10.2023, 18:41
Autor:
TASRTASR

Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu naprieč politickým spektrom podporujú návrh Nástroja pre Ukrajinu, prostredníctvom ktorého EÚ vyčlenila 50 miliárd eur na podporu obnovy, rekonštrukcie a modernizácie.

Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu naprieč politickým spektrom podporujú návrh Nástroja pre Ukrajinu, prostredníctvom ktorého EÚ vyčlenila 50 miliárd eur na podporu obnovy, rekonštrukcie a modernizácie Ukrajiny v rokoch 2024 – 2027. Zároveň požadujú transparentné nakladanie s týmito zdrojmi.

Vladimír Bilčík zdôraznil, že EÚ a Slovensko musia stáť za Ukrajinou a robiť maximum preto, aby uspela v zápase s agresiou Ruska. "Naša podpora musí zahŕňať aj plány na povojnovú obnovu. Musí to byť podpora pravidelná a transparentná. Som za vytvorenie nástroja, ktorý vyčlení zdroje na modernizáciu a obnovu a zároveň ráta s využitím peňazí, ktoré prepadli Rusku. Agresor musí platiť," povedal.

Investícia do obnovy Ukrajiny je podľa neho výhodná aj pre Slovensko, lebo ak bude Ukrajina prosperovať, prinesie to Slovákom ekonomické príležitosti.

image

Kyjev sa obáva obmedzenia pomoci. Hrozí, že obrovské ukrajinské obety vyjdú nazmar

Podľa Roberta Hajšela tento nástroj zjednotí všetky druhy pomoci, ktoré EÚ poskytne Ukrajine na obnovu vojnou zničeného hospodárstva. "Je to aj nástroj na upevnenie finančnej stability štátu, lebo Ukrajina nemá dostatočné možnosti ako riešiť sociálne otázky, školstvo či dôchodky a zdravotníctvo. Pomoc pôjde aj do týchto oblastí. Aj preto  musíme urobiť všetko pre to, aby peniaze skončili tam kde treba, a nie vo vreckách oligarchov," povedal.

Využitie zmrazených ruských aktív v EÚ na tento účel je podľa neho rozporuplné z pohľadu medzinárodného práva a EÚ sa musí vyvarovať, aby sa nezaplietla do súdnych arbitráží.

Michal Wiezik uviedol, že podpora vo forme pôžičiek, grantov a rozpočtových záruk je odkazom Putinovi, že EÚ verí Ukrajine a bude ju podporovať tak dlho, ako to bude potrebné.

"Ďalšie prostriedky na obnovu Ukrajiny by sme mali získať skonfiškovaním majetku ruských oligarchov pôsobiacich v EÚ. Budeme trvať na tom, aby pomoc nášmu susedovi bola využitá transparentne, efektívne, pomohla zraniteľným skupinám ľudí a prispela k obnove regiónu," povedal.

Ivan Štefanec si myslí, že finančná podpora obnovy a modernizácie Ukrajiny je "našou povinnosťou". "Podporu potrebujeme nastaviť v dlhodobých rámcoch. Celý proces je treba stransparentniť a posilniť demokratickú zodpovednosť. Na financovanie obnovy Ukrajiny chceme využiť aj ruské aktíva," vysvetlil.

image

Z TV Slovan na post ministerky kultúry? Únia toaletný papier nahradí slamou, šírila Šimkovičová

Eugen Jurzyca súhlasí so solidaritou s ukrajinským ľudom a s postupnou integráciou Ukrajiny do EÚ, aj s včasnou prípravou plánu rekonštrukcie Ukrajiny, založenou na meraní výsledkov. "Mojou výhradou je, že Európska komisia doteraz nepredložila analýzu prínosov a nákladov. Napriek tomu, že tak sľúbila urobiť do troch mesiacov od zverejnenia návrhu, teda do 20. septembra," upozornil.

Peter Pollák vyjadril nádej, že na obnovu Ukrajiny a podporu reformných procesov, ktoré Ukrajincom pomôžu v eurointegračnom procese, sa použijú aj ruské aktíva, ktoré boli v EÚ zmrazené. "Samozrejme je dôležité, aby sme dohliadali na transparentnosť využitia finančných prostriedkov," povedal.

Miriam Lexmann si myslí, že Ukrajine treba pomôcť lebo má nárok na svoje sebaurčenie. Poukázala, že nástroj pomoci je najmä vo forme pôžičiek a sú jasne stanovené spôsoby nakladania s peniazmi a tiež mechanizmus kontroly. "Mali by sme použiť zmrazené ruské aktíva, len tam je právna otázka, ako to urobiť, aby to bolo v rámci medzinárodných zákonov," konštatovala.

Táto pomoc podľa nej pomôže Ukrajincom na ceste do EÚ, čo bude mať priaznivý vplyv aj na Slovensko. Preto by sa Slováci na úrovni štátu, podnikateľov a občianskej spoločnosti mali zapájať do obnovy a pomáhať vybudovať z Ukrajiny modernú demokratickú krajinu.

01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 11:54:56 - Feat.: - Title: Reformy, znižovanie dlhu a investície. Europoslanci schválili reformu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 10:53