StoryEditor

Väčšia hrozba ako Huliak je Kaliňák. "Dohodla sa Čaputová s Ficom na divadle?" pýta sa Matovič

20.10.2023, 12:54
20.10.2023, 14:18
Autor:
prutprut

Hnutie OĽANO vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby neschválila nominácie strany Roberta Fica na ministrov v novej vláde.

Igor Matovič kritizuje nomináciu Roberta Kaliňáka na miesto ministra obrany. Spomenul kauzu so snahou zmenu zákona o verejnom obstarávaní počas Ficovej vlády. "Kaliňák je mafián," povedal Matovič.

Nevymenovanie Huliaka označil ako "divadlo" na zakrytie vymenovania "omnoho horších" ľudí, ktorých post ministrov nominoval Smer-SD. "Je dôvodné sa pýtať, aká je tam dohoda s Ficom, ak to nie je zbabelosť," kritizoval Čaputovú Matovič. Povedal, že chce "vidieť odvahu".

image

Fico predstavil nominácie za Smer-SD, navrhne aj Huliaka (zoznam všetkých ministrov novej vlády)

Desiatky odsúdených

Líder Obyčajných spomenul kauzy z dôb, kedy bol Kaliňák ministrom vnútra. "Výsledok dnes poznáme, 42 odsúdených ľudí z času, keď bol šéfom rezortu vnútra," povedal. Obvinil ho z "dosadenia" vlastných ľudí do Vojenského spravodajstva, kde naráža na kauzu Vírus

Tvrdí, že "priamo Kaliňák" posielal nominantov Smeru za Jozefom Brhelom. "Vám nevadilo, že Robert Kaliňák sa evidentne dopúštal  násilia a lúpeže dva týždne pred voľbami? Vy to, pani prezidentka, nevidíte?" pýta sa Igor Matovič. Spomína incident, kedy prišiel na tlačovú konferenciu Smeru a dostal sa s Kaliňákom do konfliktu.

image

Kontinuita v obrane je absolútne kľúčová, tvrdí Sklenár a apeluje na zachovanie podpory pre Ukrajinu

"Napomáhanie zlu"

Zuzanu Čaputovú obvinil z "klamania" demokratických voličov. Tvrdí, že dávala ľuďom nádeje, že Pellegrini s Ficom do vlády nepôjde. "Chceme vo vás vidieť odvahu a boj za spravodlivosť, aj keď predtým napomáhala zlu," povedal. Žiada, aby "buchla po stole" a zastavila Kaliňákovu nomináciu. 

image

Ficovo gesto moci v Bruseli? Prečo sa na samit tak ponáhľa, nebudeme komentovať, reagujú u Ódora

Matovič tvrdí, že Kaliňák zneužije Vojenské spravodajstvo na prenasledovanie ľudí, ktorí "nepôjdu Smeru po ruke". "Za toto peklo budete zodpovedná Vy," povedal. 

Biely kôň

Poslanec Michal Šipoš označil Kaliňáka ako "bieleho koňa". Tvrdí, že v roku 2020 sa "bál" kandidovať. 

Roman Mikulec tvrdí, že Kaliňák nedokáže viesť ministerstvo. "Sú tam skúsenosti z minulosti," povedal. Ľubomír Galko dal do kontrastu vyjadrenia Čaputovej, ktorá podľa neho v roku 2019 povedala, že by ho nevymenovala. "Teraz chce vymenovať monštrá," povedal. 

Neistá právna situácia

Kritizuje aj nomináciu Erika Tomáša. Tvrdí, že politik Hlasu bol "spolupáchateľom" Roberta Kaliňáka, no jeho skutok bol premlčaný. 

Výzýva opäť Čaputovú na zastavenie nominácií. "Inak sa zapíše do dejín ako prezidentka, ktorá zlyhala," povedal. Matovič sa k možnosti, že by sa pri nevymenovaní Kaliňáka obrátil Smer na Ústavný súd vyjadril, že "pri Huliakovi má reči, pri Kaliňákovi skutky". 

Obvinenie z dohody

"Nevymenovaním Huliaka ukázala, že zastáva názor, že má na to právo," povedal Matovič. Tvrdí, že sa nejedná o otázku toho, čo má Čaputová právomoc niekoho nevymenovať. 

Šéf OĽANO tvrdí, že Robert Kaliňák a jeho ľudia "vo Vojenskom spravodajstve ukradli len v jednej veci 74 miliónov eur". Ako minister obrany, by mal túto inštitúciu pod priamou kontrolou. Mikulec tvrdí, že Kaliňák je osobný priateľ Ľubomíra Skuhru, ktorý je bývalým riaditeľom Vojenského spravodajstva.

image

Čaputová chce vymenovať vládu v kompletnom zložení, čaká na náhradu za Huliaka

"Je to hra na nás všetkých" dodal Matovič a tvrdil, že nevymenovanie Huliaka je divadlom a možnou dohodou s predsedom Smeru, aby jej "dali pokoj". 

01 - Modified: 2023-10-18 10:52:22 - Feat.: 1 - Title: Kollár sa zajtra stretne s lídrami zvolených politických strán a hnutí 02 - Modified: 2023-10-17 13:45:04 - Feat.: 1 - Title: Jurinová a Viskupič sa vzdajú mandátov, do parlamentu nenastúpia 03 - Modified: 2023-10-17 12:17:18 - Feat.: 1 - Title: Je to hanba a zúfalstvo Danka, kritizuje OĽANO nominácie na ministrov. Od prezidentky žiada, aby ich zastavila
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 05 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 16:28