Nový minister školstva Tomáš Drucker. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Drucker si prevzal rezort školstva. Prezradil hlavné priority

26.10.2023, 11:18
Autor:
TASRTASR

Nový minister Tomáš Drucker chce okrem iného zlepšiť stredné odborné vzdelávanie a skvalitniť vysoké školy.

Jednou z priorít nového ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas) je kurikulárna reforma. Chce tiež zlepšiť stredné odborné vzdelávanie a skvalitniť vysoké školy.

Dôležitou oblasťou je pre neho aj prístup ku kvalitnému základnému vzdelaniu pre deti z generačnej chudoby. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

"Som manažér a záleží mi na tom, aby veci, ktoré fungujú, pokračovali. Našou úlohou bude, aby sme implementovali správne kurikulárnu reformu," uviedol. Zároveň chce poskytovať pomoc a podporu učiteľom pri transformácii vedomostného vzdelávania na kombináciu vedomostí a zručností.

Zlepšiť chce aj stredné odborné vzdelávanie, aby bolo viac absolventov na trhu práce a zvýšila sa kvalita budúcich uchádzačov o vysokoškolské vzdelanie. Zastáva tiež myšlienku výsledkovo orientovaného riadenia VŠ.

"Som veľmi rád, že na ministerstve sa už započal projekt s takzvanými výkonnostnými zmluvami," poznamenal s tým, že chce skvalitniť VŠ, aby si väčší počet budúcich študentov VŠ vyberali aj tie slovenské. Veda a výskum by podľa neho takisto mali byť orientované na výsledky a kvalitu.

Drucker je presvedčený, že v oblasti inklúzie a desegregácie je povinnosťou štátu pomôcť každému dieťaťu pri vzdelávaní, aby mohlo v dospelosti viesť kvalitný a plnohodnotný život. Prioritou je zlepšiť prístup ku základnému vzdelávaniu pre deti z generačnej chudoby.

Týmto deťom sa podľa jeho slov často nedostáva základný predpoklad budúceho kvalitného života, pretože nezvládajú základnú školskú dochádzku. Chce tiež, aby sa podarilo zmysluplne a účelne vyčerpať peniaze z európskych fondov.

01 - Modified: 2024-04-26 15:43:39 - Feat.: - Title: Národná banka testovala žiakov. Výsledky sú zlé, peniazom nerozumejú 02 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 03 - Modified: 2024-04-11 07:21:41 - Feat.: - Title: Šéf aliancie Forró rokoval s ministrom školstva Druckerom 04 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 05 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 16:51