Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Dolinková bude za milióny rozširovať denné stacionáre. Znížia počet hospitalizácií

12.11.2023, 11:41
Autor:
TASRTASR

Denný stacionár pre pacientov s poruchami príjmu potravy vybudovali v októbri 2022. Liečba v ňom sa javí podľa lekárov ako efektívnejšia, komplexnejšia a individuálnejšia.

Liečbou pacientov v denných stacionároch možno účinnejšie predchádzať hospitalizáciám. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková to uviedla v piatok po návšteve stacionáru pre deti s poruchami príjmu potravy na klinike detskej psychiatrie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

"Jednou z tém, ktorým sa musíme intenzívne venovať, je práve starostlivosť o duševné zdravie. Už dnes investujeme veľa energie do skvalitnenia, modernizácie a rozšírenia starostlivosti o duševné zdravie. Z plánu obnovy a odolnosti je pripravených 6,5 milióna eur na rozšírenie siete stacionárov s psychosociálnou rehabilitáciou pre deti a dospelých. Vďaka stacionárom, akým je aj tento, totiž dokážeme účinnejšie predchádzať hospitalizáciám," skonštatovala.

Efektívna liečba

Denný stacionár pre pacientov s poruchami príjmu potravy vybudovali v októbri 2022. Liečba v ňom sa javí podľa lekárov ako efektívnejšia, komplexnejšia a individuálnejšia.

"Podľa predbežných zistení sa ukazuje, že pacienti navštevujúci denný stacionár v porovnaní s liečbou v ambulancii obvykle dosahujú úpravu hmotnosti a výsledky v liečbe rýchlejšie," podotkla prednostka kliniky detskej psychiatrie Jana Trebatická. Liečbu v dennom stacionári deti podľa jej slov zvládajú lepšie, ako napríklad hospitalizáciu na lôžkovom oddelení.

image

Zuzanu Dolinkovú čakajú výzvy, zúfalí zdravotníci volajú po zlepšení situácie

"Môžu tráviť časť dňa so svojimi blízkymi," vysvetlila. Podporné je podľa nej aj skupinové zdieľanie medzi rovesníkmi a s​poločné stravovanie v peknom a pokojnom prostredí.

Pre širšie využitie terapeutických aktivít sú prínosom aj úpravy v exteriéri. "Dobudovanie nových prvkov v exteriéri a nový záhradný nábytok umožnia pacientom nielen pobyt na čerstvom vzduchu, ale aj širšie využitie terapeutických aktivít v príjemnom prostredí parku priamo v areáli nemocnice," uviedol riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.

Prínos pre pacientov

Lekári úpravy vnímajú ako prínos pre širšiu možnosť ergoterapeutických a arteterapeutických aktivít, nácviku mindfulness techník.

Liečbu v dennom stacionári absolvovalo a ukončilo 15 pacientov. Ďalšie deti sa v ňom v súčasnosti liečia. Stacionár má podľa primára kliniky detskej psychiatrie Jána Šubu zásadný význam v rámci komplexnej psychiatrickej liečby pre pacientov z Bratislavy a blízkeho okolia.

"Obdobnú zdravotnú starostlivosť potrebujú pacienti na celom Slovensku. Bolo by prínosné, aby psychiatrické stacionáre pre detských pacientov vznikli aj v iných mestách v oboch ďalších regiónoch Slovenska," dodal.

01 - Modified: 2023-11-10 14:36:39 - Feat.: 1 - Title: Zuzanu Dolinkovú čakajú výzvy, zúfalí zdravotníci volajú po zlepšení situácie 02 - Modified: 2023-11-08 18:54:22 - Feat.: 1 - Title: Reforma nemocníc sa neodkladá. Avizovaná zmena nemá dosah na jej spustenie 03 - Modified: 2023-11-08 10:04:41 - Feat.: 1 - Title: Fico chce od Únie peniaze na opravu nemocníc na východe Slovenska, podmieňuje tým pomoc Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-22 08:30:00 - Feat.: - Title: Muž si nechal amputovať prsty na ruke, pretože ho tramaumatizovali. Mohla za to zriedkavá porucha 02 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 03 - Modified: 2024-04-04 11:54:13 - Feat.: - Title: Fedor Flašík bol hospitalizovaný, jeho stav je vážny 04 - Modified: 2024-03-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Rekordná zbierka pre ťažko chorého Martina pomohla. Chlapcovi liečba zabrala a zvyšné peniaze chce rodina darovať iným deťom 05 - Modified: 2024-03-20 22:47:23 - Feat.: - Title: Martinskú biobanku by mali skolaudovať o mesiac, oznámila Dolinková. Osemnásťmiliónový projekt platila Únia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 23:03